Cărţile româneşti au trecut Prutul şi Nistrul în Ucraina

Cărţile româneşti colectate la Chişinău şi Braşov pentru şcolile cu studiere în limba română  din Ucraina au ajuns la destinaţie. Deşi în reglementările vamale ucrainene se arată expres că “Este interzisă introducerea de cărţi şi tipărituri”, vameşii ucraineni, uneori, mai trec cu vederea acest aspect. Totodată, mai multe dintre asociaţiile româneşti din Ucraina susţin că, odată ce Legea limbii regionale a intrat în vigoare, ar fi necesar să se facă modificări şi în reglementările vamale ucrainene.

În cadrul campaniei “Donează o carte românească pentru şcolile româneşti din Ucraina – Înlocuieşte «limba moldov’nească» cu limba română”, desfăşurată la Chişinău şi Braşov, s-au colectat peste 4 mii de volume de carte, dar şi jucării şi desene animate în limba română. Din noiembrie, curent, cărţile au fost transportate în mai multe localităţi din Ucraina, unde se atestă un proces accelerat de deznaţionalizare a românilor şi de promovare a politicilor de asimilare.

Privirea sceptică a vameşului ucrainean

Vineri, 7 decembrie, trei voluntari basarabeni, dintre care doi sunt studenţi în România, ne-am întâlnit la Suceava pentru a transporta spre regiunea Cernăuţi o parte din cărţile colectate la Braşov. Cu valizele pline de cărţi, jucării şi desene animate în limba română, am urcat într-un autocar vechi care pleca spre Cernăuţi. Chiar dacă aveam câteva acte de donare-primire, la vama ucraineană nu au lipsit emoţiile de pe chipurile voluntarilor, ţinând cont de restricţiile şi de reglementările vamale ucrainene.

Vameşii români au verificat doar paşapoartele, dar, la vama ucraineană, în autocar au intrat doi vameşi şi au verificat minuţios genţile pasagerilor. “Ce aveţi în cutie?”, ne întrebă unul dintre vameşi. Îi spunem că sunt jucării şi cărţi pe care le ducem copiilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Acesta s-a uitat sceptic la noi. A scos mai multe jucării din cutia care era amplasată în salonul autocarului alături de alte valize cu cărţi. A observat că sub jucării erau cărţi. S-a tot uitat. Între timp, noi i-am arătat şi sacul cu jucării, la care vameşul ucrainean a zis: “Bine, închide!”, fără a verifica şi celelalte valize cu cărţi româneşti.

Şapca şi bastonul de miliţian sovietic, înlocuite cu alte jucării

De la vamă până la Cernăuţi sunt vreo 40 km. Deja se lăsa întunericul când am ajuns la Cernăuţi, însă copii de la singura grădiniţă românească din regiunea Cernăuţi, ne aşteptau pregătiţi cu poezii şi colinde. Micuţii au primit darurile şi le-au mulţumit tuturor românilor care le-au dăruit jucării şi desene animate în limba română. Cuvinte speciale de recunoştinţă au fost adresate Anei Copilu,  voluntară de la Braşov.

Acum patru luni, când am trecut pe la aceeaşi grădiniţă, în loc de jucării, am văzut că aceştia se jucau cu o şapcă şi un baston de miliţian sovietic. Cineva de la grădiniţă îmi spune: vedeţi că deja nu mai este şapca şi bastonul? Copiii deja au jucării şi desene animate cu dublare în română.

“Eu sunt Vasea şi am 5 ani”. Vasile ne spune că ştie mai multe poezii. “Moş Crăciun cu plete dalbe/ A sosit de prin nămeţi / Şi aduce daruri multe / La fetiţe şi băieţi”. Copilul i-a scris lui Moş Crăciun să-i aducă o sabie. Maria are 3 ani. Ne-a spus o poezie şi zice că i-a scris moşului să-i aducă o bicicletă şi “un căţeluş adevărat”. “Fluturaşii numărau/ Câte flori pe văi erau. /Un, doi, trei şi patru, cinci!…”.

“Citesc mai mult cărţi de istoria românilor şi literatură”

Cărţile româneşti au ajuns în mai multe localităţi din regiunea Cernăuţi. La Complexul Instructiv Educativ “Buda-Mare”, raionul Herţa, regiunea Cernăuţi, învaţă peste 300 de elevi din localităţile Buda-Mare, Buda-Mică şi Pasat. Directorul instituţiei, Ion Dumitraş, ne spune că orice carte românească este utilă copiilor şi că aceştia ştiu să aprecieze gesturile bune.

Cărţi de istoria românilor şi literatură au ajuns şi în satul Tureni. “Am fost profesor de psihologie. Însă ştiu că elevii au nevoie şi citesc mai mult cărţi de istoria românilor şi literatură”, ne spune George Bodnăraş din Ostriţa.

Totodată, voluntarii implicaţi în campania de colectare a cărţilor spun că au luat în calcul şi organizarea altor campanii de colectare a cărţilor româneşti la Sibiu, Bucureşti, Braşov şi Chişinău, pentru românii din jurul României.

Datele oficiale arată că, în Ucraina, locuiesc 410 mii de români, reprezentând, numeric, a treia etnie după ucraineni şi ruşi. Majoritatea românilor locuiesc în regiunile Odesa, Cernăuţi şi în Transcarpatia. Mai mulţi elevi şi profesori români din Ucraina susţin că şi astăzi se mai învaţă din manuale de «limbă moldovenească» editate în 1979, pe motiv că lipseşte cartea românească.

Iurie SANDUŢA

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. roman pina la moarte

  ma doare inimasi sulfetul cind vad poporul roman si tara mama romania sfisiate de hoardele de slavi rasaritene,treziti-va frati romanii si reintregiti-va neamul si tara

 2. Laurenţiu Cernat

  Felicitări! 🙂 Mă bucur că aţi reuşit să duceţi primul transport şi să faceţi fericiţi oameni ce nu şi-au uitat limba. Bravo!

 3. Rodica Muresan

  Doresc de mai mult timp sa donez carti din biblioteca proprie.
  Am inteles ca aceasta campanie s-a prelungit pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013. Cu cine sa iau legatura in municipiul Bistrita, judetul Bistrita-Nasaud.
  Va doresc mult succes in continuare.
  Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *