CANTINELE SOCIALE: Meniu obişnuit în zile de sărbătoare

Cu mult înainte de ora stabilită, bătrânii care iau masa la o cantină socială din sectorul Botanica aşteptau cuminţi la uşă. De cum s-a făcut miezul zilei, au început să intre încetişor, prinzând rând şi aşteptând să semneze pe o foaie. Se aşezau la masă şi luau prânzul mult aşteptat. Unii scoteau pungi sau borcane pentru a pune mâncarea rămasă. Chiar dacă era în preajma sărbătorilor de iarnă, meniul acelui prânz era unul obişnuit.

Mătuşa Liuda Bocicariova spune că îi place mâncarea de aici, iar atunci când nu ai pe nimeni lângă tine o masă de acest fel contează foarte mult. Bătrâna ia masa aici de doi ani. Ea remarcă că nu au avut niciodată o masă de sărbătoare. “Chiar dacă este Anul Nou sau Paștele, mâncarea nu se deosebeşte de cea din alte zile. Ne mulţumim cu ceea ce ni se oferă şi îi spunem bogdaproste lui Dumnezeu”, îşi face cruce bătrâna.
O altă bătrână, mătuşa Maria, mănâncă de trei ani la această cantină. Ea spune că nu e prea mulţumită, fiindcă nu întotdeauna se satură. Cât priveşte meniul unei mese de sărbătoare, bătrâna zice că nu au avut astfel de mese. “Nu ne-au hrănit niciodată ca la restaurant, cu multe, multe feluri de mâncare”, spune indignată femeia.

Ecaterina Dascăl, şefa de producere a Întreprinderii de Stat de alimentaţie publică “Bucuria-El”, cantină ce alimentează zilnic 100 de persoane din sectorul Botanica al municipiului Chişinău, spune că banii care sunt alocaţi pentru hrana bătrânilor sunt de ajuns doar pentru masa zilnică. “Pentru a face un meniu mai deosebit cu diferite prilejuri, ar trebui să reducem din cantitatea meselor din alte zile”. Şefa de producere susţine că nu admite ca meniul să fie mai sărac într-o zi şi mai bogat în alta şi respectă toate normele în vigoare.
Carolina Olaru, şefa Direcţiei Asistenţă Socială din sectorul Botanica, menţionează că nu sunt fonduri suplimentare destinate alimentaţiei pentru zilele de sărbătoare, de aceea în meniu sunt incluse alimente ce ar echivala cu un prânz de 22 de lei. Costul unui prânz la cantina socială a Întreprinderii de Stat de alimentaţie publică “Bucuria-El” din sectorul Botanica din Chişinău este de 22 de lei.

Meniu obişnuit cu aromă de brad

Tot în acea zi de 29 decembrie, la cantina socială din sectorul Râşcani al capitalei era mare sărbătoare. Aici bătrânii luau prânzul la ora 14. Pe lângă meniul obişnuit pe care îl au în fiecare zi, reprezentanţii Întreprinderii de Stat de alimentaţie publică “Râşcani-ŞC” le-au pregătit o serbare – le-au amenajat un brad şi au adus un grup de copii să-i colinde.

Nadejda Trenchina, şefa de producere a Întreprinderii de Stat de alimentaţie publică “Râşcani-ŞC”, menţionează că încearcă să creeze o atmosferă mai deosebită pentru bătrânii uitaţi de rude sau chiar de membrii familiei. Doamna Trenchina specifică că din partea municipalităţii nu sunt alocaţi bani pentru mese mari în zilele de sărbători. “Costul unui prânz la noi este de 24 de lei, dar când se celebrează Ziua persoanelor în etate, de Crăciun sau de Paște, încercăm să le servim bătrânilor ceva în plus – cozonac, ouă încondeiate sau ceva specific sărbătorii respective”.

Eugenia Ceban, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din Chişinău, spune că, din lipsă de bani, întreprinderile municipale de alimentaţie publică din capitală nu au posibilitatea de a îmbogăţi meniul unui prânz. “Nu putem să impunem cantinelor sociale să se abată de la meniu în zilele de sărbătoare. Meniul este stabilit cu cel puţin cinci zile înainte, de aceea nu se poate schimba”. Şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din Chişinău afirmă că prânzul persoanelor din familii socialmente vulnerabile, finanţat de Primăria municipiului Chişinău, trebuie să conţină minimum 1200 de grame şi cel puţin 1500 de calorii. Doamna Ceban conchide că de organizarea meselor de sărbătoare ar trebui să se ocupe preturile de sector.

Conform Deciziei Consiliului Municipal Chişinău nr.1/1 din 10 februarie 2011, “Cu privire la aprobarea bugetului municipal Chişinău”, anexa nr. 2, pentru cantinele sociale au fost alocate mijloace financiare în sumă de 3 mil. 200 mii de lei.

Pe parcursul trimestrului III au activat 6 cantine finanţate din bugetul local, care au preparat zilnic prânzuri calde pentru 549 de persoane defavorizate social, conform listelor întocmite de Direcţiile teritoriale de asistenţă socială.

Lilia ZAHARIA-CRAVCENCO

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. popa

  in tarile crestine si biserica are cantine sociale,spitale de prim-ajutor,dormitoare pe timp de iarna,totul pt lumea strazii,nevoiasi,saraci.in moldova biserica se ocupa de politica,niste popi comunisti,lacomi si hapsani,putrezi de bogati,care nu ti-or da nici zapada iarna.incita lumea la bazaconii in loc grija sa le fie sufletul oilor,iar cele pamantesti nu tine de minciunile lor.de aici se vede ca-i doare undeva de “mania domnului”,cu care sperie lumea sa fie cumintica si sa dea banul,numai asa lumea isi cumpara locul in “rai” unde are de toate.in schimb slujitorii banului si-au facut raiul aici si se intrec in averi.

 2. nenea

  Oricum e un gest de caritate si un ajutor in situatia in care ne aflam azi.Bravo celor care-s in stare sa ofere o farfurie de ciorba calda sarmanilor.
  Dar nu inteleg pretentiile celor hraniti si moda scarboasa cu ‘punga si borcanul’ dupa ei pe unde se duc.Doar nu esti la restaurant sa/ti iei sticla acasa pt ca ai platit/o.

 3. Maria

  Sint de acord cu cele spuse,dar dl Popa are perfecta dreptate,caci din cauza dezmatului si lacomiei “pastopii” habar nu au de turmele lor. In mod nerusinat cersesc bani de la inoriasi si de la stat care de fapt ii baga in bunuri pentru ei.Uitati-va in ce masini merg popii astazi , dar ce case luxoase au?Imi amintesc de un eveniment care a avut loc cu citiva ani in urma la o biserica din r.Ialoveni ,unde venise si mitropolitul.Stradela din fata bisericii se intunecase in negru de la culoarea neagra a Jipurilor si alte marci de masini luxoase care se indindea pe citiva zeci de metri.De unde iau ei banii,caci sotiile lor stiindu-le fara mari studii nu lucreaza nicaeri si se tin doar de colectat pomene prostind femeele necajite sa le aduca mai multa jertfa.
  Se sfadesc in biserica mai dihai ca in parlament,imparte lumea in tabere politice facindu-i sa se certe.Dar astazi lumea a devenit mai inculta decit pe vremea lui popa Gapon.Tirie sarmanele babe colive si bani dindu-si ultimii bani din pensia mizera,iar popa cu nerusinare intinde mina sii ia ultima copeica.
  Mi se ridica tensiunea cind ajung sa vorbesc la acasta tema.
  E infricusator si e de gindit dar avem nevoie de o revolutie.

 4. Mihai

  Cantinele sociale astazi sau deschis si in sate care se afla la ingrijirea si intretinerea statului.Daca in municipiul Chisinau un batrin primeste un prinz de 22 lei apoi in aceste localitati prinzul nu trece mai mult de 9lei.Din informatiile care le am primariile aloca un buget suficient,dar de facto acesi bani nu sint folosti la distinatie.
  De zile de sarbatoare nici pomina,caci nu sint bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *