Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   CANTINELE SOCIALE: Meniu obişnuit în…

CANTINELE SOCIALE: Meniu obişnuit în zile de sărbătoare

Cu mult înainte de ora stabilită, bătrânii care iau masa la o cantină socială din sectorul Botanica aşteptau cuminţi la uşă. De cum s-a făcut miezul zilei, au început să intre încetişor, prinzând rând şi aşteptând să semneze pe o foaie. Se aşezau la masă şi luau prânzul mult aşteptat. Unii scoteau pungi sau borcane pentru a pune mâncarea rămasă. Chiar dacă era în preajma sărbătorilor de iarnă, meniul acelui prânz era unul obişnuit.

Mătuşa Liuda Bocicariova spune că îi place mâncarea de aici, iar atunci când nu ai pe nimeni lângă tine o masă de acest fel contează foarte mult. Bătrâna ia masa aici de doi ani. Ea remarcă că nu au avut niciodată o masă de sărbătoare. „Chiar dacă este Anul Nou sau Paștele, mâncarea nu se deosebeşte de cea din alte zile. Ne mulţumim cu ceea ce ni se oferă şi îi spunem bogdaproste lui Dumnezeu”, îşi face cruce bătrâna.
O altă bătrână, mătuşa Maria, mănâncă de trei ani la această cantină. Ea spune că nu e prea mulţumită, fiindcă nu întotdeauna se satură. Cât priveşte meniul unei mese de sărbătoare, bătrâna zice că nu au avut astfel de mese. „Nu ne-au hrănit niciodată ca la restaurant, cu multe, multe feluri de mâncare”, spune indignată femeia.

Ecaterina Dascăl, şefa de producere a Întreprinderii de Stat de alimentaţie publică „Bucuria-El”, cantină ce alimentează zilnic 100 de persoane din sectorul Botanica al municipiului Chişinău, spune că banii care sunt alocaţi pentru hrana bătrânilor sunt de ajuns doar pentru masa zilnică. „Pentru a face un meniu mai deosebit cu diferite prilejuri, ar trebui să reducem din cantitatea meselor din alte zile”. Şefa de producere susţine că nu admite ca meniul să fie mai sărac într-o zi şi mai bogat în alta şi respectă toate normele în vigoare.
Carolina Olaru, şefa Direcţiei Asistenţă Socială din sectorul Botanica, menţionează că nu sunt fonduri suplimentare destinate alimentaţiei pentru zilele de sărbătoare, de aceea în meniu sunt incluse alimente ce ar echivala cu un prânz de 22 de lei. Costul unui prânz la cantina socială a Întreprinderii de Stat de alimentaţie publică „Bucuria-El” din sectorul Botanica din Chişinău este de 22 de lei.

Meniu obişnuit cu aromă de brad

Tot în acea zi de 29 decembrie, la cantina socială din sectorul Râşcani al capitalei era mare sărbătoare. Aici bătrânii luau prânzul la ora 14. Pe lângă meniul obişnuit pe care îl au în fiecare zi, reprezentanţii Întreprinderii de Stat de alimentaţie publică „Râşcani-ŞC” le-au pregătit o serbare – le-au amenajat un brad şi au adus un grup de copii să-i colinde.

Nadejda Trenchina, şefa de producere a Întreprinderii de Stat de alimentaţie publică „Râşcani-ŞC”, menţionează că încearcă să creeze o atmosferă mai deosebită pentru bătrânii uitaţi de rude sau chiar de membrii familiei. Doamna Trenchina specifică că din partea municipalităţii nu sunt alocaţi bani pentru mese mari în zilele de sărbători. „Costul unui prânz la noi este de 24 de lei, dar când se celebrează Ziua persoanelor în etate, de Crăciun sau de Paște, încercăm să le servim bătrânilor ceva în plus – cozonac, ouă încondeiate sau ceva specific sărbătorii respective”.

Eugenia Ceban, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din Chişinău, spune că, din lipsă de bani, întreprinderile municipale de alimentaţie publică din capitală nu au posibilitatea de a îmbogăţi meniul unui prânz. „Nu putem să impunem cantinelor sociale să se abată de la meniu în zilele de sărbătoare. Meniul este stabilit cu cel puţin cinci zile înainte, de aceea nu se poate schimba”. Şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială din Chişinău afirmă că prânzul persoanelor din familii socialmente vulnerabile, finanţat de Primăria municipiului Chişinău, trebuie să conţină minimum 1200 de grame şi cel puţin 1500 de calorii. Doamna Ceban conchide că de organizarea meselor de sărbătoare ar trebui să se ocupe preturile de sector.

Conform Deciziei Consiliului Municipal Chişinău nr.1/1 din 10 februarie 2011, „Cu privire la aprobarea bugetului municipal Chişinău”, anexa nr. 2, pentru cantinele sociale au fost alocate mijloace financiare în sumă de 3 mil. 200 mii de lei.

Pe parcursul trimestrului III au activat 6 cantine finanţate din bugetul local, care au preparat zilnic prânzuri calde pentru 549 de persoane defavorizate social, conform listelor întocmite de Direcţiile teritoriale de asistenţă socială.

Lilia ZAHARIA-CRAVCENCO