Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Când poliţia e în delir

Când poliţia e în delir

La 15 septembrie, la Teleneşti, a avut loc un incident care a bulversat cel puţin opinia publică medicală. Doi medici şi un şofer de la serviciul de ambulanţă au ajuns la spital cu traume, fiind agresaţi în timp ce îngrijeau o bolnavă în plină stradă. Deşi au trecut de atunci mai bine de două săptămâni, un dosar penal a fost deschis abia sâmbătă, 26 septembrie, a doua zi după învestirea noului ministru. Mai multe voci susţin că tărăgănarea intentării dosarului rezidă în relaţiile bune dintre persoanele acuzate de agresiuni asupra medicilor şi unii angajaţi ai Comisariatului de Poliţie Teleneşti.

Reprezentanţii câtorva asociaţii medicale au apelat la ZdG, exprimându-şi indignarea faţă de inacţiunile poliţiei în acest caz. „Au trecut aproape două săptămâni, dar nu a fost intentat vreun dosar, poliţiştii de la Teleneşti nu dau niciun fel de explicaţii şi niciun fel de garanţii medicilor că ar putea activa în continuare fără să-şi rişte viaţa. Medicii au fost bătuţi atât de crunt în timp ce acordau ajutor medical în stradă”, ne-a spus revoltat Valentin Friptu, preşedintele Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie. În comun cu Societatea de Anestezie şi Reanimare, au adresat un apel către noile autortăţi ale R. Moldova, cerând să acţioneze cât mai rapid pentru elucidarea acestui caz. Un medic obstetrician, care fusese solicitat la o gravidă, şi un medic reanimatolog, care transporta de urgenţă o bătrână cu gravă insufucienţă respiratorie au fost internaţi cu traume şi fracturi.

Incidentul a avut loc pe la ora 10 seara, în faţa unui bloc de locuit din Teleneşti. „Duceam o pacientă de urgenţă la Chişinău, am văzut în stradă o ambulanţă care staţiona. A fost normal să opresc. Pacienta avea nevoie de ajutor,” spune medicul Anatol Scripnic. În scurt timp, a apărut un Mercedes cu numărul de înmatriculare TL OO 010. „Erau trei bărbaţi. Doamne, ce limbaj aveau. Deşi am auzit multe în viaţa mea, asemenea expresii nu puteam asculta”, relatează medicul Alexandru Morosceac. Ieri, 30 septembrie, la ora convorbirii noastre, Alexandru se afla încă la spital. Îl vizitase soţia şi copilul. El a fost internat cu o traumă severă la cap, cu fractura oaselor craniene şi cu cheaguri de sânge în craniu. Şi doctorul Scripnic mai era ieri la spital, tot cu traumatism cranio-cerebral, cu un hematom extins pe coapsă, cu traumatisme ale cutiei toracice şi abdomenului. „Am încercat atunci să le explicăm că suntem medici şi că avem pacienţi gravi. Toţi trei aveau semne vizibile de acoolemie. Dialogul a fost imposibil. Ei au vorbit cu noi doar cu pumnii şi cu picioarele”, susţine Scripnic.

Deşi ambele maşini aveau paciente în stare gravă, Scripnic spune că a anunţat poliţia din Teleneşti şi a aşteptat să vină echipa, după care a depus mărturii. Ulterior a plecat să interneze pacienta. La o oră târzie de noapte, după ce au rezolvat problemele cu pacientele şi cu poliţia, Anatol şi Alexandru au fost şi ei internaţi, în spitale diferite. Alexandru îşi pierduse cunoştinţa de câteva ori până la internare. Ambii au aşteptat în acest răstimp un sentiment al justiţiei, din partea poliţiştilor care ar fi fost în căutarea adevărului.

„Au fost pe la noi câţiva colaboratori de poliţie. Abia sâmbăta trecută, la două săptămâni de la accident, ne-au informat că a fost deschis dosar penal, dar nu ne-au spus nimic despre infractori”, explică Scripnic.

Am încercat să contactăm poliţia şi procuratura pentru a afla la ce etapă este acel dosar. Mai multe surse au confirmat faptul că acesta a fost deschis sâmbăta trecută, adică după numirea noului ministru de Interne.

La Serviciul de presă al MAI ni s-a spus că, de fapt, Procuratura se ocupă de acest caz. Procurorul raionului Teleneşti, Vasile Stăvilă, a declarat că e în concediu, dar ştie că asupra acestui caz se lucrează şi că un dosar penal a fost deschis săptămâna trecută. Nicolae Burdujan, adjunctul procurorului raionului, ne-a spus că, de fapt, dosarul e la poliţie şi că nu ne poate da detalii. După mai multă insistenţă, el a confirmat că e vorba de trei suspecţi. L-am întrebat dacă pe lista suspecţilor sunt Vazghen Ahanesean şi proprietarul automobilului nominalizat mai sus, Alexandru Ohremenco, de la secţia de Examinare şi Exploatare a Transportului Auto. „Nu vă pot spune numele suspecţilor”, a tăiat scurt procurorul. Pentru că mai mulţi martori ai incidentului, care se tem să îşi dezvăluie identitatea, au declarat că printre cei trei s-ar fi aflat şi comisarul adjunct al Poliţiei Teleneşti, l-am întrebat pe procurorul Burdujan dacă, asupra anchetei, se fac presiuni din partea structurilor de interne. „Dosarul e anchetat de Poliţia Teleneşti, în cooperare cu procurorul. Nu există presiuni”, a spus acesta. Întrebat dacă există vreun conflict de interese în anchetarea de către poliţie a lui Alexandru Ohremenco, angajat în cadrul serviciului de înmatriculare a maşinilor, procurorul a specificat că acest serviciu nu e în subordinea poliţiei. Structurile APL pe care le-am contactat nu au putut să ne pună la dispoziţie un număr de contact al lui Ohremenco. Am fost doar informaţi că acesta ar fi primit un credit preferenţial de la Primărie, în calitate de persoană defavorizată, dar fără să ni se comunice detalii.

L-am contactat şi pe comisarul de Teleneşti, Ruslan Todua, deoarece aceleaşi surse susţin că accidentul s-a produs în faţa blocului în care locuieşte unul dintre acuzaţi – Vazghen Ahanesean, dar şi însuşi comisarul. „Încă ce mai vraţ să ştiţ? Cu cine dorm, poate?” – a strigat la noi comisarul şi a închis telefonul. Comisarul Todua este fiul membrului PCRM Djumber Todua, care a fost şi deputat în legislatura trecută. Fratele Comisarului de Teleneşti, Zurab Todua, a lansat în primăvara curentă o carte intitulată „Moldova şi comuniştii”, în care elogiază liderii comunişti aflaţi la guvernare până recent.

Ancheta pornită sâmbăta trecută se pare că va dura, deoarece rezultatele expertizei medicale vor fi gata abia după externarea celor doi medici. Totodată, procurorul Burdujan a confirmat că una dintre versiunile anchetei, porneşte de la faptul că cei doi medici i-ar fi agresat pe Ahanesean, Ohremenco şi pe cel de-al treilea pasager.

Între timp, mai mulţi medici de la serviciul de ambulanţă din Teleneşti, dar şi din Chişinău, ne-au spus că nu se mai simt în siguranţă noaptea când sunt chemaţi să acorde ajutor medical. Cei doi medici traumatizaţi, ne-au spus că, pentru un timp cel puţin, ar prefera să nu lucreze noaptea.

Experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei consideră că, acesta reprezintă un caz ce a bulversat opinia publică, iar din modul în care decurge până în prezent ancheta, se poate presupune că se încearcă muşamalizarea lui. O intervenţie promptă, din partea conducerii Procuraturii generale şi a MAI, ar constitui un exemplu elocvent al unei reacţii adecvate, mai ales că Procuratura generală are posibilităţi de a prelua coordonarea anchetei direct, numind pentru aceasta un procuror special, care nu ar fi sub influenţa factorilor şi relaţiilor locale. Şi MAI ar avea posibilităţi de intervenţie centralizată, mai ales că se cunoaşte bine cum o echipă specială din aparatul central al MAI s-a deplasat într-o localitate cu scopul anchetării directorului unui post local de televiziune, pentru presupuse încălcări mult mai puţin grave decât actele de huliganism şi cauzare de vătămări corporale, cum este cazul de la Teleneşti. Intervenţiile prompte, obiective dar şi de o fermitate sporită ar contribui la restabilirea încrederii în forţa legii, ar avea un efect educaţional, de prevenire a comportamentului delincvent, dar vor reduce şi din impertinenţa unor exponenţi ai sistemului de drept, care s-au încrezut prea mult în „inviolabilitatea” lor.

Alina Radu
Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului «Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei», implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.