Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Când ajunge Platon în R.…

Când ajunge Platon în R. Moldova?

Platon așteaptă decizia judecătorului în privința mandatului de arest

La începutul acestei săptămâni, judecătorii din Kiev au acceptat demersul procurorilor ucraineni care au cerut extrădarea în R. Moldova a controversatului businessman, Veaceslav Platon, care deţine şi un paşaport ucrainean, cu numele de familie Kobalev. Avocaţii acestuia anunţă că vor ataca decizia la Curtea de Apel din Kiev, care ar urma să se pronunţe săptămâna următoare. Dacă verdictul primei instanţe va fi menţinut, Platon ar urma, în câteva zile, să ajungă în R. Moldova, unde pe numele său a fost emis un mandat de arest pentru 30 de zile.

Avocaţii lui Veaceslav Platon au declarat că nu sunt de acord cu decizia judecătorilor pentru că aceştia nu au ţinut cont de faptul că clientul lor deţine şi cetăţenia Ucrainei care, conform Constituţiei, nu-şi extrădează cetăţenii. Decizia motivată a judecătorilor ucraineni va fi făcută publică pe 26 august 2016, iar recursul avocaţilor ar putea fi examinat săptămâna viitoare. Ulterior, Platon ar urma să fie transferat, cel mai probabil, în izolatorul CNA.

Nu cunosc termenul în care va fi extrădat, e posibil să fie şi contestaţii. Depinde şi de acceptul lui Platon, dacă el vrea să fie extrădat într-o procedură simplificată, totul va decurge mai rapid. Dar, în niciun caz aceasta nu va dura luni sau săptămâni. Cred că maxim într-o săptămână, lucrurile vor fi clare. Nu durează mult pentru că aici e aproape şi nu văd probleme de ordin tehnic. Nu pot să vă spun cum anume va fi adus, pentru că nu noi ne ocupăm de asta. Odată ce va ajunge în R. Moldova, aici va intra în vigoare mandatul de arest pentru 30 de zile, aplicat de instanţa de judecată”, precizează Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie.

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA afirmă că Veaceslav Platon a obţinut, prin scheme ilegale, 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), prin credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse. Ilan Şor, care pe atunci conducea instituţia financiară, i-a fost complice. Din această cauză, Platon riscă ani grei de puşcărie, fiind acuzat de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Luni, 25 iulie 2016, Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie, declara că procurorii au efectuat percheziţii la 5 agenţi economici şi la administratorii acestora, la trei instituţii financiare, Victoriabank, Moldova Agroindbank (MAIB) şi Moldindconbank, dar şi la Compania de Asigurări Asito, căreia recent i-a fost retrasă licenţa de activitate. Procurorii au căutat documente ce ar demonstra că Platon a beneficiat de bani din fraudarea BEM. „În privinţa lui, a fost eliberat mandat de arest pentru 30 de zile, fiind dat în căutare”, anunţa, luni dimineaţă, Viorel Morari.

Luni seara, Serviciul de Securitate împreună cu procurori ai Procuraturii Generale a Ucrainei l-au reţinut pe Veaceslav Platon în centrul oraşului Kiev, pe când acesta ieşea dintr-o clădire în care au sediul mai multe dintre firmele sale. A doua zi, autorităţile ucrainene au anunţat că Veaceslav Platon avea asupra sa un paşaport ucrainean care ar fi fost fals, eliberat pe numele lui Veaceslav Kobalev Mikolaevici, cu datele şi fotografia sa. Spre seară, Gleb Seghida, unul dintre avocaţii ucraineni ai lui Platon, venea cu o reacţie, afirmând că Platon ar fi fost reţinut „cu aplicarea forţei” şi că „sunt şocat de selectivitatea organelor de drept din Ucraina. Zeci de politicieni şi deputaţi corupţi ei nu-i pot găsi, dar decizia instanţei de judecată din Moldova o execută în câteva ore. Probabil, trebuie să invităm judecători din Moldova să facă reforma în Ucraina?”, spunea acesta ironic.

V. M.