Cancerul care poate fi prevenit, inclusiv în Moldova

Cel puţin 3 femei din Moldova mor în fiecare săptămână din cauza cancerului de col uterin. Acest tip de cancer este unicul care poate fi prevenit, prin efectuarea unui simplu test numit Papanicolau. Cu toate acestea, mai bine de jumătate dintre femei se adresează la medic în stadiul în care medicina este deja neputincioasă.

Inexistenţa culturii medicinei preventive şi lipsa unui program naţional de prevenire a acestei maladii sunt, după părereă dr. Philip Davies, directorul Asociaţiei Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, cauzele care răpesc nemeritat de devreme viaţa multor femei.

Efectuarea testului la solicitare

Principala cauză a cancerului de col uterin este infecţia cu virusul papiloma uman, HPV. Această infecţie devine problematică dacă persistă în organismul unei persoane pentru o perioadă lungă de timp. Boala poate fi prevenită prin testare periodică în cazul femeilor cu vârste de peste 25 de ani şi prin vaccinarea anti-HPV a fetiţelor de 11, 12 sau 13 ani, a mai spus medicul.

Experţii recomandă tuturor femeilor să efectueze, în scop profilactic, o dată pe an screening-ul la HPV, aşa-numitul test Papanicolau, care presupune examinarea citologică prin intermediul colectării frotiului de pe colul uterin. La solicitarea pacientei, acest examen poate fi efectuat gratuit la Centrul Medicilor de Familie, în cabinetul de examinări ginecologice profilactice sau în cabinetul medicului ginecolog.

Moldova se află în categoria ţărilor cu incidenţă înaltă a cancerului de col uterin, a mai precizat doctorul, care se află în R.Moldova cu misiunea de a oferi suport experţilor naţionali în procesul de evaluare a situaţiei în domeniul cancerului de col uterin şi de a formula recomandări şi politici care să corespundă cu standardele internaţionale.

Incidenţă dublă în Moldova faţă de ţările nordice

Rata de incidenţă a cancerului de col uterin la 100.000 de femei de vârstă reproductivă este de 8—9 în Moldova, pe când în ţările dezvoltate, media este de până la 4. Foarte critică, susţine Irena Digol, medic ginecolog, reprezentantă a Centrului de Instruire în domeniul Sănătaţii Reproductive din Chişinău, este şi situaţia cu rata de supravieţuire de 5 ani a pacientei. În Moldova doar 30% dintre femeile care depistează că au cancer de col uterin reuşesc să supravieţuiască în următorii 5 ani, pe când în Uniunea Europeană acest procentaj este de 70—75.

Una dintre cauzele principale ar fi lipsa unui program naţional de screening pentru depistarea acestei afecţiuni, susţinut de Guvern. “Printre femeile care fac regulat screening-ul de col uterin, rata cancerului poate fi redusă cu 80—90%, dar cel mai important este ca femeile să fie convinse să facă acest lucru. În Moldova, nu există cultura medicinei preventive. Oamenii merg la doctor când sunt forţaţi, când simptomele sunt clare, iar în cazul cancerului de col, femeile au prea puţine şanse pentru a supravieţui tratamentului. Screening-ul depistează primele semne, până când acestea se dezvoltă într-o formă de cancer şi când tratamentul poate fi unul foarte simplu, o procedură ce durează 1—2 ore, dar care are 95—98% şanse de reuşită”, a explicat Philip Davies.

Protecţia eficientă şi echitabilă

“În prezent, în Moldova nu avem un concept de program de screening, ci doar nişte recomandări ale Ministerului Sănătăţii”, a declarat Digol. Asta ar însemna că testarea are loc conştient, fie că medicului nu îi este indiferentă sănătatea pacientei sale şi îi recomandă efectuarea investigaţiei medicale, fie că pacienta este informată şi responsabilă că un simplu test o poate ajuta să evite îmbolnăvirea de cancer. În ţările în care numărul îmbolnăvirilor şi deceselor de această maladie este foarte mic, cum ar fi ţările nordice, există inclusiv programe de testari organizate de către stat, care oferă cea mai eficientă şi echitabilă protecţie împotriva cancerului de col uterin, este convins Davies.

“În cadrul unui program organizat de testare femeile primesc o invitaţie atunci când este timpul pentru testare. În plus, principalele avantaje ale unei campanii organizate sunt că aceasta beneficiază de un program de testare împărţit pe grupe de vârstă, intervale de testare şi proceduri, un sistem de calitate prestabilit, o metodă de a înregistra incidenţa cazurilor de cancer în rândul populaţiei-ţintă. Scopul acestor elemente este certitudinea că femeile beneficiază de o testare periodică, că celor depistate cu rezultat pozitiv li se asigură îngrijirea necesară şi că programul oferă cele mai înalte standarde de calitate, iar această calitate poate fi monitorizată foarte uşor”, a explicat Philip Davies cum merg lucrurile în cadrul unui program organizat de testare, care, cu asistenţa sa, se doreşte a fi implementat şi în Moldova.

Boris Gâlca, Reprezentantul Adjunct al UNFPA în Moldova, este convins că pentru schimbarea situaţiei în bine este nevoie de resetarea priorităţilor, a mentalităţii, nu atât a populaţiei cât a factorilor de decizie, astfel încât să fie mai multă implicare la capitolul prevenire.

Tatiana EŢCO

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. Tatiana

  Sint ulnele lucruri care pornesc de la medicul de familie. Implicarea la capitolul prevenire e indiscutabila. Nu se refera numai la cancer. Stiind despre dificitul de iod, medicii de familie nu propun din oficiu verificarea glandei teroide. Probele hepatice este o rarotate pentru cei ce nu nu stau la evidenta cu o diagnoza hepatica. Analiza generala a urinei si singelui au devenit o raritate. Nu se recomanda cure de intarire a organissmului etc. Daca ar fi alta atitudonea medicilor am fi si noi mai des pe la ei. De altfel o consultare de-a oaia nu-ti provoaca nici o dorinta de a reveni la acelasi medic. Din motivul ca ii dai bani el nu devine mai competent. Banii nostri nu adauga profesionalism doctorului ci numai banastare ci o reducere a sanatatii noastre.

 2. Lost

  Stie oare dr. Philip Davies, ca medicii chimeoterapeuti de la Institutul Oncologic sustin, precum ca sunt aprovizionati cu medicamentele necesare doar 50% din bolnavi ? Un “consiliu” format din cativa medici decide in secret, cu usile inchise, cine va trai si cine va muri. Cei, care platesc medicamentele, vor mai supravietui, celorlalti li se propune sa caute bani si sa cumpere medicamentele de la acesti criminali in halate albe. Cei care nu au bani sunt bagati in “lista de asteptare” si mor, sperand, ca se va face o minune si spitalul va fi aprovizionat cu cele necesare. Si astea toate, dupa ce Comisia Europeana a transferat a treia transa de aproape 13 mln lei pentru Ministerul Sanatatii. Ministrul Sanatatii A.Usatii a fost uimit si indignat, afland, ca Institutul Oncologic, cica, duce lipsa de medicamentele necesare. Saracia din institutie nu se intrezareste si in biroul mobilat si dotat al vice-directorului Punga Jana, nici in tinutele cucoanelor doctorese cu diamanti in urechi si cu I-Phone de ultimul model.

 3. Lost

  “Săptămâna trecută, (CE) a oferit Ministerului Sănătăţii un grant de 13,6 milioane de euro. Aceasta este a treia tranşă pe care CE o oferă RM pentru susţinerea bugetului destinat dezvoltării sistemului de sănătate.
  Primele două tranşe, în valoare de 12 mln., respectiv 13,4 mln. de euro, Comisia Europeană le-a oferit Guvernului de la Chişinău în anii 2009-2010. Potrivit ministerului, aceşti bani au fost utilizaţi pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului de sănătate. „Aceasta prevede modificarea şi consolidarea serviciului de asistenţă medicală primară, modificarea modalităţii de plată şi de finanţare a sistemului sănătăţii şi demararea modernizării spitalelor din republică, începând cu Spitalul Clinic Republican”, a precizat ministrul Andrei Usatâi.
  Cea de-a treia tranşă oferită de Comisia Europeană va fi folosită pentru realizarea în continuare a Strategiei de dezvoltare a sistemului de sănătate şi fortificarea asistenţei medicale primare, ceea ce va însemna în mod concret organizarea unor cursuri de instruire pentru medicii din raioane, procurarea echipamentului medical necesar şi asigurarea pacienţilor cu medicamente esenţiale compensate de stat.”
  http://timpul.md/articol/comisia-europeana-sustine-sistemul-sanatatii-24922.html
  Unde-s banii oferiti de Comisia Europeana Ministerului Sanatatii, daca medicamente suficiente nu sunt, iar medicii, impreuna cu complicii lor, vand medicamente interzise pentru comercializare, la negru ???!!!
  „Aceste încălcări, în viziunea noastră, sunt amorale, au o rezonanţă socială sporită, prezintă un pericol social major, deoarece atentează direct la viaţa şi sănătatea cetăţenilor, a concluzionat Ciorba. Ultima afirmaţie rezultă din faptul că mulţi din tre martorii care au dat depoziţii în cadrul urmăririi penale, au decedat deja, rudele rămînînd cu datorii enorme după ce s-au împrumutat pentru tratament – tratament care urma să fie primit gratuit. Drept exemplu în acest sens este investigarea modalităţii de gestionare şi administrare către pacienţi a medicamentelor costisitoare cu destinaţie chimeoterapeutică.”
  http://www.cccec.md/events/?nid=642d7d03f91c2dd008fc6887d3c7c007

 4. Lost

  “Donaţie de la „Balkan Pharmaceuticals”
  Number of View: 424
  Institutul Oncologic din Chişinău a beneficiat săptămâna aceasta de o donaţie de medicamente în valoare de 7 mil. de lei din partea SC „Balkan Pharmaceuticals” SRL. Într-o perioadă de criză economică, compania farmaceutică autohtonă a găsit posibilitatea să sprijine bolnavii de cancer. Donaţia a fost realizată şi graţie colaborării cu Ministerul Sănătăţii al R. Moldova.
  Medicamente pentru tot anul.
  http://ziar.jurnal.md/2010/02/05/donatie-de-la-%E2%80%9Ebalkan-pharmaceuticals%E2%80%9D/

 5. vera

  Cancerul demult se cuibareste la noi in republica si n-o sa se micsoreze procentul lui, atata timp, cit ministrii nostri i-si vor mai mentine salariile de milioane, care apoi se transforma in miliarde! Cititi in ziarul “Comsomoliscaia pravda” despre salariile lor!
  Cine doreste sa protesteze, pentru ca ei sa-si micsoreze salariile, majorindu-le pe acelora de jos, rog sa iasa sa protestam pe 11 octombrie 2011, linga arcul cu ceas din fata Guvernului!
  Eu nu vreau sa ajung boschetar! Nu vreau, sa indur foame cu copilul, care se poate intimpla ,din lipsa de bani, pentru achitarea taxei la transport, sa nu frecventeze scoala, chinuit de foame!Drepturile lui ,a familiei mele au fost incalcate de mai multi ani de Directia Centru pentru protectia mamei si copilului. Aseara m-au vizitat, 2 persoane, spunindu-mi, ca piina la virsta de 18 ani copilul este ajutat de organele sociale de protectie a statului. M-am saturat de achitat avizuri cu plati fantome. Am iesit pe 1octombrie din spital, unde nici nu mai “calicit”, dar nici nu mai tratat .Nu mai pot trai asa! Vreau sa ne majoreze si noua cea ce primim. Umblu pe drum pentru a-mi rezolva problemele , parca-s dupa narcotice, chinuita de boala, foame si lipsa de bani..AJUNGE atita “GULEAI!” Vreau ca copilul sa frecventeze scoala ,sa umble satul si nu descult!
  Drepturile familiei mele, copilulu meu au fost tinute sub tutela MINCIUNII!
  Acei, care va place dreptatea si adevarul iesiti sa protestam pe 11 octombrie2011! Daca-mi va permite sanatatea eu, voi iesi poate ca
  si piina la data indicata…

  STIMATI MINISTRI! Micsorati-va salariile, magoratile la toti, mai jos de voi!Nu faceti nimic pentru noi, numai va certati sa va “spalati unul pe altul, primind salarii si alte bunuri NEMERITAT!
  DREPTURILE COPIILOR din familiile cu situatii de risc, vulnerabile sunt INCALCATE de lucratorii, carora le-ati incredintat posturi de munca si salarii bune!!
  TREZITI-VA la viata! REVENITI pe pamint si priviti DEZASTRUL ce va inconjoara! NEPASAREA multora din voi, INDIFERENTA este motivul, care ma obliga, sa nu permit suferintei,in care ma aflu sa-mi aduca un cancer -sau alte boli!
  AJUTATI-NE,SALVATI-NE de la traiul acesta de viata nenormal,noi tot dorim ,sa traim ,macar mai bine decit ne-ati promis, inainte de companiile electorala! Aveti optimizmul de a mai DA, dar numai de A LUA de la popor! Sunteti CRESTINI sau CRITINI?? Asta doresc, sa stiu!
  Ma scuzati, pentru indrazneala cu care am scris, dar situatia la moment, ma obliga ,sa va cer ajutor ,propunindu-va ce e mai simplu de facut! Eu i-mi iubesc copilul si viata, nu ne scuipati, suntem si noi oameni, dar cu DREPTURILE ,garantate de Legea fundamentala a acestui STAT – STIRBITE!
  JOS CU VOI, daca sunteti mintri de voi si vi-i lehamite de noi!

 6. vera

  Cancerul demult se cuibareste la noi in republica si n-o sa se micsoreze procentul lui, atata timp, cit ministrii nostri i-si vor mai mentine salariile de milioane, care apoi se transforma in miliarde! Cititi in ziarul “Comsomoliscaia pravda” despre salariile lor!
  Cine doreste sa protesteze, pentru ca ei sa-si micsoreze salariile, majorindu-le pe acelora de jos, rog sa iasa sa protestam pe 11 octombrie 2011, linga arcul cu ceas din fata Guvernului!
  Eu nu vreau sa ajung boschetar! Nu vreau, sa indur foame cu copilul, care se poate intimpla ,din lipsa de bani, pentru achitarea taxei la transport, sa nu frecventeze scoala, chinuit de foame!Drepturile lui ,a familiei mele au fost incalcate de mai multi ani de Directia Centru pentru protectia mamei si copilului. Aseara m-au vizitat, 2 persoane, spunindu-mi, ca piina la virsta de 18 ani copilul este ajutat de organele sociale de protectie a statului. M-am saturat de achitat avizuri cu plati fantome. Am iesit pe 1octombrie din spital, unde nici nu mai “calicit”, dar nici nu mai tratat .Nu mai pot trai asa! Vreau sa ne majoreze si noua cea ce primim. Umblu pe drum pentru a-mi rezolva problemele , parca-s dupa narcotice, chinuita de boala, foame si lipsa de bani..AJUNGE atita “GULEAI!” Vreau ca copilul sa frecventeze scoala ,sa umble satul si nu descult!
  Drepturile familiei mele, copilulu meu au fost tinute sub tutela MINCIUNII!
  Acei, care va place dreptatea si adevarul iesiti sa protestam pe 11 octombrie2011,ora 10.00. Daca-mi va permite sanatatea eu, voi iesi poate ca
  si piina la data indicata…

  STIMATI MINISTRI! Micsorati-va salariile, magoratile la toti, mai jos de voi!Nu faceti nimic pentru noi, numai va certati sa va “spalati unul pe altul, primind salarii si alte bunuri NEMERITAT!
  DREPTURILE COPIILOR din familiile cu situatii de risc, vulnerabile sunt INCALCATE de lucratorii, carora le-ati incredintat posturi de munca si salarii bune!!
  TREZITI-VA la viata! REVENITI pe pamint si priviti DEZASTRUL ce va inconjoara! NEPASAREA multora din voi, INDIFERENTA este motivul, care ma obliga, sa nu permit suferintei,in care ma aflu sa-mi aduca un cancer -sau alte boli!
  AJUTATI-NE,SALVATI-NE de la traiul acesta de viata nenormal,noi tot dorim ,sa traim ,macar mai bine decit ne-ati promis, inainte de companiile electorala! Aveti optimizmul de a mai DA, dar numai de A LUA de la popor! Sunteti CRESTINI sau CRITINI?? Asta doresc, sa stiu!
  Ma scuzati, pentru indrazneala cu care am scris, dar situatia la moment, ma obliga ,sa va cer ajutor ,propunindu-va ce e mai simplu de facut! Eu i-mi iubesc copilul si viata, nu ne scuipati, suntem si noi oameni, dar cu DREPTURILE ,garantate de Legea fundamentala a acestui STAT – STIRBITE!
  JOS CU VOI, daca sunteti mintri de voi si vi-i lehamite de noi!

 7. vera

  Ora de protest, indicata:incepind cu ora 10.00 pe 11 octombrie 2011, marti,arcul cu ceas din fata Guvernului, luati si cite un tricilor, ca-i frumos drapelul nostru ca floarea in roua diminetii! Multumesc optimistilor, casre vor da dovada de CURAJ!

 8. vera

  Conform Declaratiei Primariei ora de protest – indicata, la data de 11 octombrie2011 s-a shimbat la data de 19octombrie2011 intre ora 8.00 si ora 18.00, deoarece toate zilele de marti ale lunii octombrie sunt solicitate de d-na Laguta,iar ziua de 12octombrie2011 – de voluntari.
  Scopul intrunirii consta in manifestarea protestului fata de salariile ministrilor milionari si modul nostru de viata mizera.Nepasarea fata de cei mai tristi.

 9. vera

  Despre ce fel a culturii preventive poate fi vorba, cand pacientului i se stabileste un diagnostic gresit si apoi u-i mai dai de capat?
  Acei molipsiti de virusul, despre care relatati ,au suferit multe necazuri in viata lor, fiindca au muncit o viata;flaminzi, tragind nadajde pentru un viitor bun la copiii lor, dar s-au dezamagit. Tineretul, femeile mai tinere, tot din cauza stresurilor se inbolnavecs, fiindca statul si-a batut joc si-si bate joc de poporul de jos, dindu-le salarii de forma, lasindu-i fara loc de munca cu multi copii, lipsiti de dreptul de a fi carturari, din lipsa de finante, care cu miina tremurinda, apuca hrinca de piine, ce le-o intinzi, intilnindu-i pe drum flaminzi si parca speriati.
  Foamea si nevoile aduce toate bolile!!

  DEMNITARILOR NOSTRI

  Nu vrem cancer de la foame,
  chinuiti de boli,gemind!

  Stimati milionari;
  Ministri – functionari,
  Jos,din cresle, la popor,
  Dezlegati, punga,usor!

  Nu scuipati in fata lui,
  Voi traiti pe VOTUL, cui?
  Coruptia,sa mai slabeasca,
  Oamenii, sa nu cerseasca!

  Cu banii, ce ne mingiiati,
  Cumparam:2oua si cirnat,
  Ajung de sapun si lat;
  Vina, pe suitid,dati.

  Cu urina ne tratam,
  Bani de leacuri nu avem,
  Umblam;flaminzi, iritati;
  Unii sub balcoane – lati,

  Aghezmuiti de mult necaz,
  Cad jos si des ca frunza toamnei,
  Ce nu trezeste interes,
  Lasind amprente-n soarta zilei,
  Ca sa ginditi CONSTIINCIOS!!

 10. vera

  Astept doritorii, sustinatorii ideii mele de a protesta la 19 octombrie2011, in fata Guvernului, deoarece arca cu ceas apartne bisericii din fata guvernului si e interzis pentru toti! Va multumesc!
  Colicit HAYD PARCUL sa ma sustina cu microfoanele lor si tot, ce mai au si suna;in curs de o zi, credca vor aparea, sper mult!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *