Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Camerele video vor substitui poliţiştii

Camerele video vor substitui poliţiştii

Şoferii automobilelor care traversează la culoarea roşie a semaforului pot scăpa fără amendă în lipsa unui sistem video de supraveghere. Poliţia rutieră susţine că există proiecte privind monitorizarea video a încălcărilor regulilor de circulaţie rutieră, însă acestea vor fi puse în aplicare peste 2-3 ani.

„Măgarul de el, uite cum trece pe roşu”, este replica poliţistului Tudor Canţer adresată conducătorului unui automobil de marca „Toyota” care a trecut în viteză pe culoarea roşie a semaforului. Dialogul s-a produs la intersecţia bd Şefan cel Mare cu str. Ismail. Tot în acea zonă sunt instalate camere video pentru monitorizarea traficului rutier. Poliţia, însă, declară că aceste camere aparţin unor agenţi economici.

Sistemul video de supraveghere care poate fi observat în sensul giratoriu de la gara feroviară, precum şi cel de pe str. Ismail nu sunt în stare să identifice automobilul care încalcă regulile de circulaţie, a declarat specialistul principal al Biroului relaţii publice din cadrul Comisariatului General de Poliţie (CGP), Tudor Căpăţină.

Inspectorul Canţer a precizat că instalarea camerelor video ar ajuta poliţia la identificarea conducătorilor din trafic care încalcă regulile circulaţiei rutiere. În acest sens, Tudor Căpăţină ne-a spus că există probleme la 22 de intersecţii, unde, la intervale scurte de timp, se produc accidente rutiere. Tot el e de părere că „R. Moldova, pentru a ajunge la standardele europene, ar trebui să aibă camere video la toate intersecţiile”.

Cel puţin deocamdată nu avem un sistem video de supraveghere a traficului rutier, potrivit CGP. Reprezentantul CGP, Tudor Căpăţină, susţine că, la poliţia rutieră, sunt mai multe proiecte ce ţin de asigurarea intersecţiilor cu camere video, însă ele rămân doar pe hârtie din motiv că poliţia rutieră nu benificiază de finanţare în acest sens. Sursa citată ne-a spus că pentru întreţinerea sistemului video e nevoie de circa 15 mii de euro anual. „Proiectul poate fi pus în aplicare în următorii 2-3 ani”, conchide Căpăţină.

Funcţionarea camerelor video ar reduce corupţia din cadrul poliţiei rutiere, ne-au spus mai mulţi conducători auto. Ghenadie Iacob este taximetrist cu experienţă de 7 ani. În acest timp, susţine el, a fost amendat de mai multe ori pentru exces de viteză. „Uneori achitam amenda la sediul poliţiei, dar de cele mai multe ori îi dădeam banii pe loc poliţistului, ca să nu pierd timpul pe la comisariat”. Taximetristul a recunoscut că gestul de a da bani poliţistului fără ca acesta să-i expedieze bonul de plată contravine legislaţiei.

Amplasarea în intersecţii a camerelor video, crede taximetristul, „ar reduce corupţia, deoarece va trebui de achitat amenda doar la comisariat”.

Iurie SANDUŢA