Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   "'Calitatea' populaţiei este mai importantă…

„‘Calitatea’ populaţiei este mai importantă decât numărul ei”

Interviu cu Ian McFarlane, Director de Ţară al UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie în R. Moldova

430-mcfarlaneZiua Mondială a Populaţiei, instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite, este celebrată anual pe 11 iulie începând cu anul 1989, pentru a aduce în atenţia publică problemele globale ale populaţiei. În 1994 Conferinţa Internaţională pentru Populaţie şi Dezvoltare (CIPD) de la Cairo a stabilit o agendă globală pentru populaţie. Astăzi, peste 20 de ani, care sunt provocările şi oportunităţile prezentate de dinamica populaţiei şi cum s-au schimbat ele pe parcursul a circa două decenii?

Conferinţa de la Cairo şi-a propus în principal să pună în discuţie reducerea numărului de femei care decedează în timpul naşterii. În multe ţări, inclusiv în Moldova, se observă progrese. Cu toate acestea, (1) mai sunt femei care îşi pierd viaţa (şi ele, de regulă, sunt tinere, sărace şi locuiesc în zone rurale), (2) este necesar de a fortifica eforturile pentru a asigura accesul universal la informaţie şi servicii de sănătate de calitate şi (3) alte probleme, aşa cum ar fi cancerul de col uterin, sarcinile nedorite la adolescente şi persistenţa sau chiar creşterea numărului bolilor cu transmitere sexuală, trebuie să fie abordate.

La Cairo, la fel, s-a ajuns la un consens global privind semnificaţia populaţiei – a avut loc o schimbare fundamentală: de la conceptul precum că populaţia reprezintă doar nişte cifre până la înţelegerea că drepturile omului sunt în centrul dezvoltării. Motto-ul UNFPA “pentru că fiecare contează” este o exprimare a acestui concept.

Totuşi, în timp ce ţări ca Moldova au făcut paşi îndrăzneţi în abordarea dinamicilor populaţiei şi angajamentele lor rămân temeinice, schimbarea paradigmei nu a fost pe deplin realizată. Noile dovezi ne ajută să implementăm în continuare agenda şi să facem faţă unor provocări dificile, aşa cum este îmbătrânirea populaţiei.

— Care sunt noile date statistice? Este îmbătrânirea populaţiei o ameninţare?

— Noi cunoaştem astăzi că îmbătrânirea populaţiei nu este o ameninţare la adresa prosperităţii societăţilor, pe când lipsa stării de pregătire este. Sunt noi date statistice care arată că nu numărul populaţiei contează, ci “capitalul uman” al societăţii: sănătatea, educaţia şi productivitatea fiecărui individ.

Investiţiile în capitalul uman au efecte pozitive: persoanele mai sănătoase şi mai bine educate reprezintă valori pentru economie şi societate în general. Atunci când aceste investiţii sunt făcute, oamenii nu doar că trăiesc mai mult, ci trăiesc mai mult având o stare de sănătate mai bună. Una dintre ţările lumii cu cea mai mare medie de vârstă este Germania şi ea este şi una dintre cele mai prospere.

Politicile care susţin conceptul de “îmbătrânire activă” au rezultate pozitive. Moldova a făcut primii paşi în acest sens prin intermediul Căii de Parcurs cu privire la Îmbătrânirea Populaţiei şi este doar una dintre puţinele ţări din Europa de Est care a elaborat un asemenea document. Acest plan trebuie să fie în întregime implementat şi monitorizat.

— Care este situaţia generaţiei următoare, a tinerilor? Avem nevoie de mai mulţi copii pentru a face ţara noastră mai prosperă?

— Multe guverne sunt îngrijorate de rata scăzută a natalităţii, dar nu există nici un motiv de alarmă. Pentru prosperitatea economică, “calitatea” populaţiei este mai importantă decât numărul ei. Cu alte cuvinte, o societate compusă din persoane sănătoase şi educate este mai productivă, indiferent de numărul populaţiei sale.

Experienţa demonstrează că politicile care stabilesc un scop numeric, dar sunt îndreptate împotriva dorinţelor şi alegerilor oamenilor cel mai probabil vor eşua pe termen lung. Dovezile recente arată că familiile sănătoase, educate şi prospere tind să aibă mai mulţi copii – reversul trendurilor anterioare.

Generaţia următoare nu poate fi subestimată. Circa 25% din populaţia Moldovei are vârste cuprinse între 10 şi 24 de ani. Acesta este un avantaj extraordinar pentru viitor.

— Care sunt provocările specifice cu care se confruntă tinerii?

— Bine, în primul rând, cred că tinerii înşişi ar trebui să răspundă la această întrebare! Noi la UNFPA oferim suport guvernului, ONG-urilor şi tinerilor în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive; şi eu ştiu că tinerii se gândesc, de asemenea, şi la alte lucruri decât acestea.

În Moldova investiţiile actuale ale guvernului şi ale partenerilor de dezvoltare în extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor au fost impresionante. Totuşi, în pofida acestor eforturi, un studiu recent arată că doar 15% dintre tineri au acces la aceste servicii. Raportul tinerilor de 15-19 ani care au folosit prezervativul la primul lor contact sexual a crescut de la o treime în 2003 la puţin peste 50% în 2012, dar în pofida acestui progres rata avorturilor în rândul tinerilor a crescut, rata îmbolnăvirii cu boli cu transmitere sexuală rămâne la fel de înaltă ca în 2001 şi incidenţa HIV la tinerii de 15-24 de ani aproape s-a dublat din 2001.

Accesul la servicii de calitate trebuie să fie asigurat concomitent cu accesul la informaţie. Educaţie de calitate şi informarea reprezintă aspecte-cheie pentru a pregăti tinerii să reuşească într-o lume care se schimbă rapid şi pentru a menţine tinerii sănătoşi. Educaţia bazată pe deprinderi de viaţă include un spectru larg de abilităţi de care tinerii au nevoie pentru a lua decizii informate şi responsabile cu privire la carieră, relaţii, sănătate şi rolul lor în societate. Ca parte a educaţiei bazată pe deprinderi de viaţă în sens mai larg, tinerii trebuie să înveţe şi despre sexualitatea lor.

— Aveţi în vedere că tinerii ar trebui să fie învăţaţi să facă sex?

— Sunt multe concepţii greşite privind educaţia sexuală. Educaţia sexuală le oferă tinerilor posibilitatea de a-şi cunoaşte corpul şi de a lua decizii care nu le-ar pune în pericol sănătatea, educaţia şi viitorul vieţii de familie. Ea presupune şi protejarea tinerilor de riscurile asociate cu actul sexual. Această educaţie trebuie să fie corespunzătoare vârstei şi să fie oferită de către profesori pregătiţi adecvat.

În al doilea rând, avem date statistice covârşitoare cu privire la impactul pozitiv al educaţiei sexuale asupra bunăstării şi sănătăţii tinerilor. Şi, contrar percepţiilor populare, sunt date clare care arată că educaţia sexuală ajută tinerii să amâne debutul vieţii sexuale, contribuie la reducerea numărului cazurilor de sarcini adolescentine şi avorturi, a incidenţei bolile cu transmitere sexuală şi a ratei infecţiei HIV.

— Care credeţi că va fi viitorul populaţiei din Moldova?

— Moldova trebuie să decidă, nu eu! Dar cred că sunt mulţi indicatori pozitivi cu privire la viitor, în cazul în care politicile şi planurile existente sunt implementate şi sunt folosite dovezi pentru a defini ce urmează a fi realizat. Eu cred că este în special important să se facă investiţii în tineri. Viziunea UNFPA cu privire la tineri este o lume pregătită pentru adolescenţi şi tineri în care drepturile lor sunt promovate şi protejate. Este o lume în care fetele şi băieţii au oportunităţi optime să-şi dezvolte potenţialul, să se exprime liber şi să li se respecte opiniile, şi să trăiască în afara sărăciei, discriminării şi violenţei. Aceasta este o viziune globală care este în beneficiul tinerilor şi în beneficiul fiecăruia.

Guvernul ar trebui să continue să fortifice oportunităţile pentru tineri privind studierea drepturilor şi responsabilităţilor lor, să promoveze participarea lor socială şi politică şi să înlăture obstacolele care afectează contribuţia lor deplină în societate.

— Vă mulţumim!