Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Căldură în şcolile din suburbii,…

Căldură în şcolile din suburbii, după vacanţă

Deşi Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a semnat, pe 23 octombrie, o dispoziţie prin care toate şcolile din oraş şi din suburbii să fie conectate la reţeaua termică, nu toţi copiii din instituţiile de învăţământ s-au bucurat de căldură. Asta deoarece unii directori de şcoli fac economie de resurse termice.

Săptămâna trecută, la Liceul teoretic „N. Bălcescu” temperatura medie în clase era de 14 grade Celsius. Copiii din clasa a 2-a „b” stăteau zgribuliţi în bănci, cu ochii la învăţătoare, dar şi la ceasul care atârna pe perete. Toţi aşteptau să se termine lecţia ca să plece acasă să se încălzească.

E frig. Aşteptăm vacanţa

Au venit pregătiţi de acasă ca să nu îngheţe. Unii s-au îmbrăcat mai gros, alţii şi-au adus covoraşe pe scaune. Daniela Martin, o fetiţă din banca a doua, spune că mama o îmbracă mai bine, ca să nu simtă frigul, dar deoarece stau mult în bănci, tot le este rece. Vlad Cucereavâi, colegul Danielei, e mai prudent. El are pe scaun un covoraş. Valentina Bragari, învăţătoarea lor, afirmă că frigul îi face pe copii mai pasivi, dar ea încearcă să organizeze mai multe activităţi, ca elevii să fie mai mobili şi astfel să se încălzească.

„Facem exerciţii fizice, mai facem mici pauze la lecţii, dându-le posibilitatea de a se mişca. Vom mai răbda câteva zile, apoi vom pleca în vacanţă”.

O săptămână fără cheltuieli

Ion Tverdohleb, directorul acestei instituţii, a menţionat că nu au căldură deoarece economisesc nişte bani. „Ne-am gândit că cel mai bine ar fi să dăm căldură după vacanţa de toamnă. Joi, la noi a fost hramul. După hram, vineri, copiii nu au venit la şcoală. Aşa am câştigat o săptămână fără cheltuieli”.

Directorul spune că este necesar să recurgă la astfel de restricţii deoarece liceul are o datorie de aproape 400 000 de lei pentru energia termică livrată iarna trecută.

Andrei Grosu, şeful Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Râşcani, Chişinău, spune că în localităţile din suburbia acestui sector sunt cinci instituţii de învăţământ preşcolare şi şapte preuniversitare. „În instituţiile de învăţământ din Ciorescu, Cricova şi Grătieşti s-a decis livrarea căldurii după vacanţă. Decizia o ia directorul instituţiei de învăţământ şi administraţia publică locală. Mai economisesc puţin…”

Economie pe seama copiilor se face şi la Gimnaziul nr.75 din Cruzeşti. Aurelia Rusu, director adjunct, spune că, atâta timp cât mai bate soarele în geamuri, în clase este cald. „N-am verificat temperatura în interior, dar nu e atât de frig”. Aurelia Rusu ne asigură că, după vacanţă, dacă va fi mai frig, vor conecta agentul termic.

Alexandru Strătilă, şeful Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Ciocana, spune că doar această instituţie, dintre cele 13 instituţii de învăţământ din suburbie aflate în subordinea acestui sector, nu are căldură.

Căldură în grădiniţe – când se va încălzi comuna

Dacă elevii mai mari înearcă să se descurce în frig, mai dificilă e situaţia la Grădiniţa nr. 201 din Durleşti, unde temperatura în grupe e de 14-15 grade. Maria Coman, directoarea instituţiei, spune că micuţilor le este frig. „Am conectat cămine, dar e cald doar atunci când acestea sunt în priză”. Directoarea mai spune că, în prezent, grădiniţa este frecventată de 240 de copii, în loc de 342, câţi sunt pe listă. Ea speră că problema se va rezolva, mai ales că, an de an, grădiniţa este conectată la fel de târziu. Maria Coman explică întârzierea prin condiţiile tehnice.

Ion Vrânceanu, şeful Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport din sectorul Buiucani, susţine că pentru lipsa căldurii nu e de vină Direcţia: „Acolo e de vină Primăria, deoarece grădiniţa este conectată centralizat la agent termic”.

Asigurarea centralizată cu agent termic face ca instituţiile de învăţământ din Durleşti să aibă căldură doar atunci când vor avea şi locatarii blocurilor din localitate. În suburbiile ce aparţin acestui sector sunt 7 instituţii preşcolare şi 7 instituţii preuniversitare.

Majoritatea instituţiilor de învăţământ din sectorul Botanica al capitalei au căldură. Doar copiii de la şcoala şi de la grădiniţa din comuna Dobruja stau în frig. Motivul este acelaşi: sistemul termic este centralizat. La şcoala şi la grădiniţa din Dobruja va fi cald doar atunci când vor fi încălzite şi blocurile de locuit.

Anatol Ivanu, şeful Direcţiei Educaţie a sectorului Botanica, speră ca problema să fie rezolvată cât de curând.
Potrivit dipoziţiei primarului Dorin Chirtoacă, la 17 octombrie, toate grădiniţele, spitalele pentru copii şi şcolile internat din municipiul Chişinău trebuia să fie conectate la agentul termic. În realitate, însă, se mai economisesc bani publici pe seama sănătăţii copiilor.

Lilia ZAHARIA-CRAVCENCO