Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Caii Regimentului SCUT au ajuns…

Caii Regimentului SCUT au ajuns ai nimănui

257-scutPână la 1 ianuarie 2010, pentru întreţinerea cailor Plutonului de Cavalerie din cadrul Regimentului de patrulă şi santinelă „SCUT”, Primăria mun. Chişinău poate acumula datorii de 42 mii de lei către Grădina Zoologică. Într-o şedinţă operativă, primarul Dorin Chirtoacă declara că se cheltuiesc prea mulţi bani pentru transportarea cailor de la ZOO spre celelalte sectoare ale oraşului. Totodată, acesta a propus înlocuirea animalelor cu motorete.

Acum un an, ZdG a urmărit activităţile poliţiştilor care patrulează parcurile folosind caii cumpăraţi din bugetul Primăriei Chişinău. Aceştia asigură ordinea publică, dar, totodată, prestează şi alte servicii pentru cetăţeni, neprevăzute de autorităţile locale. Mai mulţi bărbaţi, femei şi copii din Chişinău s-au plimbat cu caii poliţiei. Bărbaţii urcau pe cai ajutaţi de doamne poliţiste, iar femeile – sprijinite de poliţişti. Apoi poliţiştii luau caii de căpăstru şi purtau oamenii câte 300 de metri. La finele promenadei, poliţiştii ajutau caii să se debaraseze de oameni. Apoi aburcau alţi bărbaţi, femei şi unii copii în şa. Aceasta s-a întâmplat chiar în apropiere de ZOO, acolo unde animalele sunt adăpostite.

Directorul Grădinii Zoologice, Alexei Hanţaţuc, susţine că se cheltuiesc prea mulţi bani pentru întreţinerea cailor. „La 1 ianuarie 2010, Primăria va avea datorii către ZOO de 42 mii de lei pentru consum de apă şi lumină. Ei n-au bani să achite datoria, dar trebuie să înţeleagă că şi noi nu avem resurse”, a spus funcţionarul. Hanţaţuc a mai adăugat că a solicitat Primăriei să efectueze un control la Plutonul de Cavalerie al Regimentului SCUT, însă autoritatea locală a făcut mai multe controale la Grădina Zoologică. Acest lucru l-a nemulţumit pe directorul Grădinii Zoologice. „Legea privind fondul ariilor naturale protejate de stat interzice o asemenea activitate pe teritoriul Grădinii Zoologice, dar caii stau aici de cinci ani”, a conchis Hanţaţuc.

„Atât Regimentul de patrulă şi santinelă SCUT, cât şi Grădina Zoologică depind financiar de bugetul municipal şi nu este logic ca Primăria să achite către ZOO datoria pe care o are SCUT-ul. Ţine de timp şi de comisioanele solicitate în urma transferurilor efectuate”, declară Tudor Căpăţână, specialist principal al Biroului Relaţii Publice din cadrul Comisariatului General de Poliţie. Sursa citată a precizat că Plutonul de Cavalerie deţine 27 de cai. „24 de cai sunt folosiţi în patrulă. Între timp, animalele au fătat şi lucrurile s-au complicat. Ceilalţi trei nu sunt pentru călărie, urmând să fie dresaţi. La decizia Primăriei, aceşti cai pot ajunge la hipodrom sau pot fi vânduţi. Dar unii pot şi să moară”, ne-a mai spus Căpăţână.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, susţine că pentru întreţinerea plutonului de cavalerie din municipiul Chişinău se cheltuiesc sume mari de bani. „Caii sunt transportaţi cu unităţi de transport de la Grădina Zoologică în diferite sectoare ale oraşului. Cât combustibil se consumă pentru a-i transporta pe fiecare dintr-un capăt de oraş în altul şi nu ar fi mai simplu să aibă acei poliţişti motorete sau alte mijloace de transport, care pot fi folosite prin parcuri şi prin zonele în care sunt bazine acvatice?”, opinează Chirtoacă. Tot el afirmă că motoretele pentru poliţişti ar evita cheltuielile duble pentru întreţinerea cailor, transport şi hrană.

Am încercat să aflăm de la Direcţia Generală Finanţe a Primăriei câţi bani s-au investit pentru întreţinerea cailor în anul 2009. Angajaţii direcţiei respective ne-au spus să ne adresăm la şeful Regimentului de patrulă şi santinelă SCUT, Constantin Avornic. Acesta, contactat telefonic, a susţinut că nu oferă informaţii fără indicaţiile şefei de la Direcţia Generală Finanţe a Primăriei, Maria Cărăuş. Într-un final, am făcut legătură cu anticamera Mariei Cărăuş, unde am fost informaţi că Direcţia Finanţe nu dă asemenea indicaţii.

Iurie SANDUŢA