Căderea leului

După lupta acerbă dintre leu şi euro care a avut loc la sfârşitul lunii septembrie, zilele acestea, bătălia cunoaşte noi faze. În ultima săptămână euro şi dolarul se scumpiseră cu aproape un leu, şi doar în ultimele două zile au fost înregistrate mici succese al monedei naţionale. În aceste condiţii, mai multe magazine din ţară modificau preţurile la produse în funcţie de evoluţia monedelor internaţionale.

Leul îşi revine încet după o săptămână de scăderi. Miecuri, la casele de schimb, moneda europeană putea fi cumpărată cu mai puţin de 18 lei, iar dolarul costa în medie 12 lei şi 30 de bani. Oficialii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) consideră aceste aprecieri ale valutelor normale şi declară că ele au fost provocate de achiziţiile masive de dolari, întrucât BNM îşi completează rezervele valutare.

Preţuri în funcţie de cotaţia euro

Această fluctuaţie pe piaţa valutară a dus la majorarea preţurilor la anumite produse în majoritatea magazinelor de electrocasnice din ţară.

Săptămâna trecută, Liuba şi Eugen B. au fost în mai multe magazine din Chişinău pentru a procura un televizor. “Sâmbătă, am găsit ceea ce căutam, iar preţul lui era de 10 mii de lei. Când ne-am apropiat a doua zi pentru a-l procura, am observat că acesta era cu 800 de lei mai scump, iar preţul nu mai era afişat în lei, ci în euro, care era cotat atunci la 18.00 lei. I-am întrebat pe consultanţi care este cauza acestei schimbări bruşte, iar aceştia ne-au spus că instabilitatea monedei europene şi implicit deprecierea valutei naţionale au dus la aceste majorări. Dacă menţineau acelaşi preţ, ieşeau în pierdere”, ne-au povestit cei doi soţi.

Nu le-a convenit situaţia şi au plecat la un alt magazin, unde s-au ciocnit cu aceeaşi problemă. „Luni, preţul televizorului era unul, iar marţi altul, mai mare cu 500 de lei. N-am avut încotro şi l-am procurat”, ne-au relatat soţii Liuba şi Eugen B.

Despre soarta leului s-a discutat zilele trecute şi la Guvern, într-o şedinţă cu uşile închise. După întrevederea premierului Vlad Filat cu bancherii, guvernatorul Băncii Centrale a declarat că devalorizarea leului s-a oprit, după ce în ultima săptămână euro şi dolarul s-au scumpit cu aproape un leu. Oficialii afirmă că aprecierea acestor valute a fost provocată de achiziţiile masive de dolari, întrucât BNM îşi completează rezervele valutare.

Dumitru Ursu, preşedintele Asociaţiei Băncilor, este de părere că în scurt timp piaţa valutară va reveni la situaţia din octombrie. Atunci euro şi dolarul au costat mai puţin de 17 şi, respectiv, 11 lei.

Expert: “Afirmaţiile economiştilor au contribuit la această situaţie”

Iurie Gotişan, analist economic, consideră că ceea ce observăm actualmente pe piaţa valutară, aparent, se arată a fi o situaţie firească, dat fiind faptul ca fluctuaţii din astea bruşte au mai fost în diferite perioade de timp. Totodată, deprecierea cu cca 10% a leului faţă de dolar şi cu peste 8% a leului faţă de euro ar ieşi din spectrul mai multor afirmaţii recente, atît din partea unor bănci, cât şi a unor economişti, că aceste devieri bruşte ale cursului ar fi influenţate de unii factori sezonieri.

Gotişan dă ca exemplu cursul de schimb pentru perioada similară a anului trecut, sau chiar 2007, când acesta a fost unul dintre cele mai mici: 10,4 lei/USD şi 14,5 lei/Euro.”Deci să spunem că această devalorizare ar fi în mare proporţie din cauza unor factori sezonieri, e puţin greşit. De fapt, cererea de valută pe piaţă în prezent este mult mai mică, având în vedere reducerea remitenţelor şi a altor fluxuri financiare, astfel autorităţile abilitate (BNM) incearcă să intervină pe piaţă cu un curs mai mare, încasând mai mulţi lei pentru ca statul să facă faţă unor provocări sociale şi nu numai”, consideră expertul.

Acesta ne-a spus că trebuie să privim cu atenţie la suflul economiei în actuala conjunctură, pentru că sistemul economic a căzut pradă efectelor crizei economice, datoria externă şi cea internă a ţării este în creştere, iar deficitul bugetar este destul de mare.

“S-ar putea ca pieţele internaţionale să fi generat unele mişcări pe piaţa locală valutară, adică dinamica perechii euro-dolar ar fi influenţat puternic ascensiunea acestora pe piaţa internă. Bineînţeles, piaţa locală este într-un fel sau altul conectată la exterior, însă, cred eu, nu în măsura în care efectele cursului internaţional să se simtă puternic pe intern şi cu rapiditate imediată, mai ales că pieţele financiare nu au înregistrat asemenea evoluţii simţitoare cum s-au observat pe piaţa valutară locală”, a menţionat Iurie Gotişan, cu referire la majorarea bruscă a preţurilor din unele magazine de la noi.

Acesta este de părere că comercianţii ar trebui să majoreze preţurile, în particular pentru electrocasnice”. Bineînţeles, este o sursă de venit suplimentar, însă nu cred că e corect ca unui produs ce a fost cumpărat şi importat la un preţ de 20 USD să i se pună un adaos comercial dublu. Agenţia de Protecţie a Concurenţei ar putea lua atitudine în acest sens, dacă ar fi sezizată de consumatori”, a mai spus Gotişan.

Prognozele expertului

“Consider că în actuala conjunctură economică stabilitatea cursului de schimb este mult mai importantă decît o liberalizare. Bineînţeles, un leu mai slab ar avantaja exportatorii, însă odată ce pieţele externe sînt în blocaj, mai ales că nu sunt atât de avide după produsele moldoveneşti, atunci se mai poate aştepta. În plus, un leu mai tare, mai stabil favorizează o inflaţie mai mică, or la acest capitol avem progrese mari, dacă pot sa ma exprim astfel. De aceea cred că nu ar trebui să se rişte în acest sens, mai ales că o devalorizare ar resuscita panica populaţiei, aceasta fiind un rău mult mai mare decât înrăutăţirea unor indicatori economici.

Ştiţi cum este: sunt oameni de afaceri care văd un curs de schimb de 18—19 lei pentru un euro, există, pe de altă parte, estimări ale unor centre de analiză, să zicem, ce vorbesc despre un curs de 17—17,5 lei pentru un euro. Avem un buget pentru 2010 în care este stabilit un curs de 12,5 lei/USD, iar autorităţile vor tinde să nu devieze de la acest curs. Eu nu mă pot lansa în niciun fel de speculaţii. Sper doar să putem evita o depreciere bruscă a leului”, a conchis expertul Iurie Gotişan.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *