Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Bursierii de azi, liderii de…

Bursierii de azi, liderii de mâine

Recent, 50 de studenţi de la 10 instituţii de învăţământ superior au intrat în posesia Burselor de Merit. Ediţia jubiliară, a XX-a, a concursului s-a desfăşurat, tradiţional, sub egida Consiliului Rectorilor din R. Moldova. La eveniment au fost prezenţi directorul general Orange Moldova, Ludmila Climoc, directorul Centrului de Informaţii Universitare, Angela Muşet, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ superior.

Concursul Burse de Merit a fost lansat încă în 1996, la iniţiativa Fundaţiei Soros-Moldova, pentru a încuraja performanţele academice, ştiinţifice şi extracurriculare ale studenţilor. Şi în cadrul ediţiei curente, cei mai buni studenţi şi masteranzi au beneficiat de 50 de burse în valoare de 12000 lei fiecare.

Între studii şi business

Nistor Lazăr este student la Facultatea Finanţe şi Bănci la ASEM. El spune că a muncit mult pe parcursul tuturor anilor pentru a obţine Bursa de Merit.

„Între timp, am pornit şi un business. Eram în anul doi, am aplicat la un proiect şi am câştigat. Am o companie media (Media Consulting Grup SRL) şi, totodată, sunt şi preşedintele organizaţiei Comunitatea tinerilor ambiţioşi din Moldova. Sunt implicat în politici de tineret, fiind şi membru al Comisiei Politici de tineret din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului. Când cunoşti şi finanţele, şi mediul tineretului, se formează o combinaţie perfectă, care aduce şi un venit”, spune Nistor.

Deşi deţinător al Bursei de Merit şi implicat în numeroase activităţi, Nistor spune că este un student ca toţi ceilalți, care aşteaptă să susţină teza de licenţă şi să se realizeze profesional şi personal, iar celor la început de cale le recomandă să fie persoane active, să aplice la conferinţe, simpozioane, exchange-uri. „Eu aşa am făcut, şi am şi reuşit să merg de mai multe ori peste hotare. Am fost în România, la un eveniment al diasporei, am participat la evenimente dedicate drepturilor omului, fiind şi educator „De la Egal la egal”, am avut multe alte deplasări”, îşi aminteşte tânărul.

559-burse2Studii plus muncă, plus voluntariat

Pentru Mariana Roşca, totul a fost o pură întâmplare. „Am depus dosarul în ultima zi, în ultimele 30 de minute şi, de asemenea, am aflat întâmplător că am trecut în etapa a doua, o colegă mi-a spus că am trecut. Asta m-a bucurat. Pentru mine e un succes”, afirmă Mariana.

Tânăra povesteşte că nu s-a decis greu să participe, ci a a încercat, mai degrabă, să-i provoace pe colegii săi să participe. „Într-un moment, am zis totuşi să încerc şi eu. Cel mai important cred că a fost CV-ul şi numărul de diplome pe care le-am depus. Prima etapă a avut la bază aceste acte, după care, la a doua, a avut loc concursul de inteligenţă. Testul a fost dificil, dar cum am două facultăţi, Dreptul la USPEE şi Ştiinţele naturii la AŞM – iar, respectiv, întrebări au fost din toate domeniile, m-am descurcat şi, în acel moment, am înţeles cât de important e ca în viaţă să cunoşti lucruri din mai multe domenii. La concurs au fost subiecte legate şi de legi, şi de biologie, şi de muzică”, enumeră Mariana.

„Eu fac şi voluntariat, sunt şi PR manager la un ONG, sunt şi implicată în activităţile extracurriculare, mă ocup de invitarea personalităţilor marcante, chiar şi de peste hotare, la universitate. E greu, se cere mult efort, şi, adesea, eu singură nu ştiu cum reuşesc. Pur şi simplu, fiecare activitate vine, ştiu că trebuie s-o fac şi aşa, merg pe etape. Vine natural”, explică bursiera.

Despre studii, Mariana precizează că părinţii săi sunt medici, şi ei au dorit ca ea să facă biologia. „Am terminat Facultatea Ştiinţe ale Naturii, dar mi-am dat seama că e insuficient, aşa că am mers la încă o facultate. Acum sunt la masterat. Deseori, la final de zi, te gândeşti: atâtea am făcut azi!”, spune Mariana cu sclipire în ochi.

Prezent la eveniment, viceprim-ministrul R. Moldova, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, i-a îndemnat pe tineri să se implice în dezvoltarea economiei. „Avem una dintre cele mai bune platforme IT sau de comunicare, ţara noastră este printre primele 10 în lume la capitolul progres în domeniul tehnologiei informaţionale. Aveţi toate instrumentele pentru a aplica cunoştinţele voastre în diverse domenii”, a spus oficialul.