Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Bugetul mun. Chişinău pentru anul…

Bugetul mun. Chişinău pentru anul 2012 – neaprobat

Până la sfârşitul anului 2011 bugetul municipiului Chişinău nu a fost aprobat, deşi acest lucru trebuia să se întâmple la începutul lunii decembrie.

Potrivit Legii nr. 48-XIX din 26.03.2011 privind Finanţele Publice Locale, art. 21(6), “Autoritatea reprezentativă şi deliberativă a unităţii administrativ-teritoriale de nivelul doi şi a municipiului Bălţi aprobă bugetele respective pe anul bugetar următor cel târziu la 10 decembrie a anului în curs”. Deşi legea spune că bugetul trebuie aprobat cel târziu la 10 decembrie, audierile publice ale proiectului bugetului municipiului Chişinău au avut loc abia la 14 decembrie 2011.

Buget neaprobat din lipsă de cvorum

Victor Gurău, consilier PCRM din cadrul CMC, spune că membrii consiliului municipal au văzut pentru prima dată acest proiect de buget cu câteva zile înainte de prezentare. Gurău susţine că bugetul trebuia discutat cu toţi membrii CMC înainte de a fi prezentat public. Veronica Herţa, şefa Direcţiei Finanţe, spune că prezentarea proiectului bugetului a întârziat deoarece nu fusese aprobat bugetul de stat pentru 2012.

Astfel, după audierea publică a proiectului bugetului, la 23 decembrie, în cadrul şedinţei CMC, ar fi trebuit să fie examinat proiectul bugetului municipal pentru 2012, dar, din lipsă de cvorum, şedinţa a fost contramandată.

Valentina Văzdăuţan, directoare adjunctă a Direcţiei Generale Finanţe a Primăriei Chişinău, spune că proiectul bugetului pentru 2012 este gata pentru a fi votat în prima lectură, dar se pare că acest lucru va mai dura din cauza lipsei de la şedinţe a mai multor consilieri.

Valeriu Didenco, secretarul CMC, crede că bugetul municipal pentru 2012 va fi aprobat în 2012, deoarece consilierii PCRM refuză să se prezinte la şedinţe. “Toate încercările noastre ca bugetul municipiului Chişinău să fie aprobat până la sfârşit de 2011 sunt zadarnice, deoarece, la ultimele şedinţe preconizate pentru 2011, mai mulţi consilieri au lipsit”.

Vasile Chirilescu, de la Serviciul de presă al Primăriei Chişinău, spune că nici la 27 decembrie 2011 nu a avut loc şedinţa CMC, pentru că au fost prezenţi doar 21 de consilieri. În consecinţă. votarea bugetului atât în prima lectură, cât şi în lectura a doua va rămâne pentru 2012.

Absenţele nemotivate  trebuie anunţate

Potrivit regulamentului privind constituirea şi funcţionarea CMC, “Consilierii sunt obligaţi să participe la lucrările Consiliului şi să-şi înregistreze prezenţa prin intermediul secretariatului special. Consilierul care nu poate lua parte la şedinţă este obligat să comunice din timp secretarului CMC despre absenţa sa şi despre motivele absenţei”. Valeriu Didenco, secretarul CMC, spune că nimeni dintre cei absenţi nu şi-a anunţat absenţa sau motivul acesteia.

Conform regulamentului, secretarul e obligat să informeze consilierii prezenţi la şedinţă despre absenţele altor consilieri.

Potrivit art. 23 al Legii nr.48-XIX din 26.03.2011 privind Finanţele Publice Locale (1), dacă bugetul unităţii administrativ-teritoriale nu este aprobat până la începutul anului bugetar, efectuarea defalcărilor de la veniturile generale de stat şi a transferurilor la bugetul respectiv se suspendă până la aprobarea bugetului.

Galina Colun, şefa Direcţiei Generale Finanţe a Consiliului Raional Orhei, spune că dacă bugetul pentru anul viitor nu este aprobat până pe data de 31 decembrie, riscul este mare, deoarece Ministerul Finanţelor va suspenda veniturile generale de stat, care sunt alcătuite din impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător şi taxa rutieră, primul constituind 12,5% din veniturile bugetului municipiului Chişinău, iar taxa rutieră fiind de  40 000,0 mii lei (40,0 mln) sau 2,2% din veniturile bugetului capitalei.

Primăria Chişinău a prezentat, la 13 decembrie 2011,  proiectul de buget municipal pentru 2012 cu un deficit de peste 200 de milioane de lei. Astfel, la capitolul venituri, se estimează suma de aproximativ 2,4 miliarde de lei, sau cu o jumătate de miliard de lei mai mult decât în 2011. Se preconizează că cheltuielile vor depăşi 2,6 miliarde de lei, devansând veniturile.

Bugetul municipiului Chişinău pe anul 2011 a fost aprobat în lectură finală abia în luna februarie.

Lilia Zaharia-Cravcenco