Boala fluturaşului: o viaţă plină de durere

Oamenii au ajuns să lupte cu mai multe boli, pentru unele dintre acestea găsind remedii, pentru altele – nu. Boala fluturaşului pare o denumire blândă, ba chiar puţin jucăuşă, însă boala în sine este îngrozitoare, iar durerile pe care le suferă bolnavul sunt insuportabile. Cel mai grav este că oamenii care suferă de această boală sunt conştienţi de faptul că nu se vor vindeca niciodată.

Boala fluturaşului în medicină este numită epidermoliză buloasă şi este o maladie genetică. În popor, i se zice boala fluturaşului, deoarece bolnavul are pielea atât de sensibilă precum aripile unui fluture, care sunt foarte fragile.

La unii, boala se depistează la naştere, la alţii – peste câteva luni. Bolnavii sunt nevoiţi să înveţe a convieţui cu această boală, care le afectează toate organele şi care, în lipsa unui tratament adecvat, trece în cancer, acesta fiind cauza unui final letal pentru pacienţi.

O boală genetică

Eugeniu Brad are 28 de ani şi suferă de boala fluturaşului. El însuşi descrie simptomele acestei boli în felul următor: “Sufăr de o boală genetică rară, deosebit de grea, care se numeşte epidermoliză buloasă sau boala fluturaşului. Denumirea e frumoasă, dar boala e foarte dureroasă şi grea. Pielea devine sensibilă şi subţire, la orice lovitură plesneşte ori se umple cu bule de sânge sau lichid, apoi apar răni, care rămân cu anii”.

Eugeniu trebuie să fie foarte atent nu doar să nu se lovească, ci şi la hainele pe care le îmbracă. Dacă haina e mai aspră, atunci orice atingere a acesteia poate avea acelaşi efect ca o lovitură. Când apare o bulă, aceasta trebuie spartă în mod obligatoriu, în caz contrar, se extinde pe o suprafaţă mai mare şi atunci rana se măreşte.

Medicii nu-l pot ajuta cu prea multe pe Eugeniu, în primul rând, după cum spune el însuși, ei “nu cunosc prea multe despre această boală şi se uită la mine ca la o minune”. Pe de altă parte, Mircea Bețiu, specialist principal în dermatovenerologie al Ministerului Sănătății, susține că boala aceasta este destul de complicată și foarte rară, iar “pentru fiecare pacient trebuie găsită metoda lui de tratament, deoarece boala se manifestă la fiecare în mod diferit, ceea ce complică mult lucrurile”.

Fie voia Domnului

Tatiana Brad, mama lui Eugeniu, îşi aminteşte că, atunci când şi-a născut fiul, i s-a spus că acesta are epidermie. S-a uitat la el, dar n-a văzut nimic deosebit: “Avea şi mânuţe, şi picioruşe, şi degeţelele îi erau dezlipite. Era frumuşel”. După naştere, mama şi fiul au fost despărţiţi, aşa cum se practica pe atunci. Tatiana a rămas la maternitate, iar pe Eugeniu l-au dus la spitalul pentru copii de pe str. Serghei Lazo.

Sora Tatianei și tatăl băiatului s-au dus să-l vadă și ei pe nou-născut. Însă ceea ce au văzut a fost ceva de groază. Era o privelişte înspăimântătoare. “La degeţele şi la guriţă era plin de răni, la picioruşe – fără carne, la mânuţe – la fel. Medicii făceau tot posibilul, dar cred că nu ştiau cum să-l trateze”, povesteşte mama băiatului.

Tatiana a stat cu Eugeniu o lună de zile în spital. I-au făcut transfuzie de sânge, alte proceduri. Îl alimentau cu pipeta, că nu putea suge biberonul, iar piept şi mai puţin. Femeia îşi aminteşte că-i era frică să nu moară copilul de foame. A fost avertizată că aceşti copii trăiesc, de obicei, până la vârsta de 5 ani. S-a gândit atunci să-şi boteze băiatul, spunându-şi: “Fie voia Domnului”.

A rămas fără degete

Acum, Eugeniu are 28 de ani şi fiecare zi din viaţa sa este o luptă continuă pentru supravieţuire. Orice mişcare, adiere de vânt sau chiar inspiraţie îi provoacă dureri pe care mulţi dintre noi nici măcar nu şi le imaginează. Din fire, Eugeniu e o persoană activă, dar e nevoit să se limiteze în mişcări, deoarece boala a avansat enorm. În trecut, orice mişcare nechibzuită se termina cu apariţia unei bule pe corp: “Când eram mic, cădeam, îmi fărâmam genunchii, capul mi-l spărgeam, era plin de sânge, mâinile – la fel”.

Deşi Eugeniu s-a născut ca oricare alt copil, cu mâini, picioare, degete, în prezent, degetele lui au concrescut: “Între degete îmi apăreau bule – carne vie. Atunci s-au lipit şi au concrescut cu palmele”. Boala i-a afectat şi organele interne. Din această cauză, Eugeniu nu poate mânca orice. Tânărul spune că, bunăoară, “pâinea trebuie să fie proaspătă, moale, pentru că n-am dinţi cu ce s-o mănânc. Dacă mă scap şi mănânc ceva mai tare, nu mai pot mânca nimic câte o săptămână-două”.

Eugeniu îşi aminteşte că, anterior, putea merge, dar boala l-a lăsat şi fără această posibilitate: “Am avut rană la călcâi. Am păşit în degete timp de doi ani. Apoi, s-a contractat şi, acum, nu mai pot merge”. Boala i-a afectat și cavitatea nazală. Pe zi ce trece, îi este tot mai greu să respire, iar nopţile, din această cauză, devin insuportabile.

Copilărie fără jucării

Eugeniu n-a avut jucării în copilărie, pentru că acestea l-ar fi putut răni. Tatiana îşi aminteşte că, pe atunci, “nu erau jucării de pluş şi aveam un album de fotografii pe care i-l dădeam. Îi aşterneam jos un oghelaş, puneam perne în jur şi-i dădeam fotografiile”. Eugeniu reuşea, uneori, să se joace cu jucăriile rămase de la verişorul său mai mare cu o lună. După ce acesta se juca cu ele, le mai rodea şi ele deveneau mai moi, i le dădeau să se joace şi lui Eugeniu, dar, oricum, trebuia să fie foarte atent.

Eugeniu a primit invaliditate la doi ani, în temeiul diagnosticului de oligofrenie. Mama tânărului îşi aminteşte că fiul ei “avea tensiune şi era cu capul mărişor”. La şapte ani, însă, iarăşi a trecut consiliul medical la Costiujeni şi atunci expertiza medicală a arătat că băiatul nu este oligofren. Tatiana spune mândră că “la şase ani, el ştia deja să citească. Prindea foarte repede, era capabil”. Au stat atunci două săptămâni în spital, pentru ca, în sfârşit, să i se dea invaliditate pe baza bolii de care suferă. Pensia lui Eugeniu este de 606 lei.

Foarte dureros a fost pentru Tatiana să răzbată să i se dea unguente pentru fiu, de care are nevoie zilnic: “Ca să-i ung rănile, aveam nevoie de ulei de cătină şi de ulei de măcieş, care nu sunt ieftine, iar lui îi trebuie mult”. Într-un sfârşit, a răzbătut și, până în 2000, primea unguente gratis. Apoi legea s-a schimbat și, de atunci, nu i se mai dau medicamente. Mircea Bețiu explică aceasta prin faptul că sunt puțini oameni care suferă de această boală și fiecare dintre ei are nevoie de un tratament personalizat, adică “medicamentul care e bun pentru unul nu e bun pentru celălalt. De aceea, nu putem include toate aceste medicamente în lista celor care se dau gratis”.

Economie de pansamente

Statul îi oferă lui Eugeniu asistenţă gratuită la domiciliu, vată şi tifon. Cele zece rulouri de tifon primite lunar nu sunt întotdeauna suficiente, deşi le poate folosi doar acolo unde rănile sunt mai mici, pentru că acesta se lipește de rană. Pe de altă parte, unguentele sunt foarte scumpe (circa 80 de lei) și familia încearcă să facă economii, ungând doar rănile cele mai grave.

O cunoscută, care de asemenea are copilul bolnav, a găsit pansamentele necesare în Germania. Acestea, după cum spune Eugeniu, “sunt pe silicon, poţi să le pansezi direct pe rană şi pielea nu se rupe”. Ele însă sunt foarte costisitoare şi familia Brad nu-şi permite să le achiziţioneze de sine stătător. Doar cinci foiţe de 10cm/10cm costă 23 de euro, iar preţul a două foi mari de 25cm/30cm este de 175 de euro. În afară de aceste pansamente, trebuie aplicate și absorbante (la fel destul de costisitoare), care să curețe rana.

Pansamentele acestea sunt preconizate să fie folosite o săptămână, dar, din cauza unei crize financiare acute, Eugeniu le foloseşte câte o lună: “Le mai spălăm, deşi nu se recomandă, şi iar le punem pe rană, până nu se șterge tot siliconul, că n-avem de unde lua altele. Facem economie”.

Clinica din Germania – o ultimă speranţă

Boala lui Eugeniu se agravează tot mai mult. Fiecare zi, fiecare clipă din viaţa sa este însoţită de o nesfârşită durere: “Stau cu frică şi cu durere când mi se lipesc hainele şi trebuie dezlipite. Pot să nu dorm nopţi în şir. De la răni mi se îngustează nasul şi-mi este greu sa respir”. În lipsa unor astfel de medicamente la noi în ţară, familia încearcă să-l trateze pe Eugeniu cum poate (cu cremă pentru copii în loc de unguente, cu frunze de pătlagină), ceea ce, uneori, poate să-i dăuneze și mai mult.

Conversând pe internet cu persoane de peste hotare care suferă de boala fluturașului, Eugeniu a aflat despre o clinică universitară din oraşul Freiburg, Germania, ce se specializează anume în această boală. Acolo speră să ajungă şi Eugeniu: “Eu sunt conştient că boala nu se tratează, dar multe persoane suferinde ca mine, ajungând acolo, şi-au tratat esofagul, ochii. Au fost învăţate cum să se îngrijească şi să-şi trateze corect pielea, ceea ce ar stopa evoluţia bolii, pentru ca aceasta să nu se transforme în cancer”.

Pentru a afla mai multe detalii, urmăriţi astăzi, 10 noiembrie, ora 22.10, emisiunea “Reporter de Gardă”, difuzată la postul public de televiziune “Moldova 1″.

Olga Bulat

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

48 comentarii

 1. BRAD EUGENIU

  DAMNA TANIA MULTUMITI LUI DUMNEZEU KA NU SUNTETI KA MINE SAU KOPII DVS NU SUNT ASA…….
  SI EU MULTUMESK DOMNULUI KA EU NU SUNT O PERSONA FARA DE SUFLET KA DVS…..
  SI LLA URMA URMEI NU E RATAT CINE STIE CE STRASNIK IN POZA KU MINE,KA DE VA UITAII LA POZELE CE SUNNT FARA HAINA MAI ALES LA SPATE PRECIS AVEA-TI SA LASINATI!
  SI LA URMA URMEI NU E ARATAT LA TV CI LA ZIAR UNDE NU VAD KIR TOTI ,SAU MAI ALES KOPII!
  SI KIAR DE AR VEDEA KIT MAI MULTI KU ATIT MAI BINE,,,LASA STIE LUMEA KITA SUFERINTA EXISTA PE PAMINT..

 2. Lilian

  Dmn Tania eu nu cred ca aceasta poza este pusa doar ca cuiva sa-i fie mila de Eugen.In aceasta poza se arata realitatea pe care noi nu o intelegem,doar Eugen intelege ce inseamna aceasta durere.Si ii doresc lui Eugen multa putere,rabdare
  Domnul sa te aiba in paza.Iti doresc si tie sa fii fericit.Uneori unii au prea mult si nu pretuiesc dar altii sufera prea mult.

 3. Anonim

  ce intrebare ridicola a pus Dna Tania!sa va spun ceva,fetito!In primul rind nu esti in pielea lui sa stii ce simte,cit sufera,si ce n-ar da sa se vindece!Asa ca lasa criticile si mai bine ai spune ceva din suflet,un indemn,o incurajare,sa-i redai o speranta,caci gindeste-te nu esti ca el,si zi mersi,deoarece nu ai nici cea mai vaga idee cit il doare,cite nopti neadormite a petrecut in tacere!!!!!!!Scuza-ma dar esti pe bune,o persoana fara inima!

 4. niciasa

  Toti gramada la apa.Mai taca-va piosenia,mesajul Tanei e altul.Insa alaturi cu drumul e “domnul sa te aiba in paza”,asta chiar e ipocrizie,nu va pare? Sau o trantiti si voi ca la parada? Timp de 28 de ani “domnul” nu i-a vazut suferintele? Un prunc,abia adus pe lume,care ii erau “pacatele” sa sufere 28 de ani in halul acesta? Unde era “paza”,la dracu-n spini?
  Toti au dreptul la vise,la fantezii,la povesti,dar speranta e medicina,nu legendele.Ieri la un botez in Brasov mai nu s-a inecat un bebelus.Daca nu venea smurd-ul la timp,adica medicina,ceea ce putea face “domnul” apoi,era numai sa-i cante “vesnica pomenire”,ca de paza nici vorba.
  In astfel de situatii dramatice cuvintele n-au niciun rost.Durerea,suferinta,necazul aproapelui nu te ating,daca nu le-ai incercat,nu le-ai trecut,nu le-ai simtit.

 5. TOADER

  Sa ne rugam pentru acest suflet martir- Eugeniu. Poate ar fi bine sa mearga pe la locurile sfinte si sa fie stropit cu apa sfânta de la manastiri si biserici. Si se va vindeca.
  Totul este posbil in lumea asta, din mila Domnului. Nu pierdeti speranta !

 6. niciasa

  @TOADER,faina anecdota cu mila domnului,mai ai si altele?
  Daca punem prostul sa bata mătănii,are toate sansele sa-si sparga capul.
  Suntem in 20011,era primitiva am trecut-o.
  “Sfănt” azi sunt numai euraşii,care alimenteaza escrocheria si sarlatania sutanelor lacome si nesimtite,iar sarmanul ramane cu “speranta”.Dar speranta si banul trebuie sa-i indrepte unde trebuie,nu in vilele sarlatanilor.
  Si nu mai imbrobodi si prosti lumea,sunt 28 de ani si de “mila sau paza domnului” nici umbra pt tanarul in cauza.
  Omul crede si spera in solutii sanatoase.Dar cand ti se spune ca improscat cu niste apa,”se va vindeca”,asta iti induce 2 solutii:sau escrocheria sau schizofrenia.

 7. Svetlana

  Oameni buni ,acest sufletel are nevoie de incurajari dar nu critici,cui nui plac pozele sa nu le priveasca,dar asta realitatea si odata cu dinsa…..
  Eujen este un om curajos si plin de viata,el singurel a otinut ceea ce vedeti in toate interviuril,parintii il sustin foarte mult si surioara,dar initiativa de a pleca si de-a se vindeca este in primul sin primul rind a lui,este cu adevarat un omulet cu suflet mare,eu il cunosc si acei oameni care nu inteleg durerea altcuiva pot nici sa nu scrie,fara comentarii stupide
  Mult curaj Eugen

 8. ue

  stiti ca la noi nascuti se face baita cu asa numita “cereda” o planta din scaeti – se vinde la farmacie, este ff buna mai ales atunci cand copilul este alergic, poate incercati sa spalati ranile cu infuzie de cereda si ii ajuta macar cat de cat sa-i aline durerile.

 9. Sava

  brava sveta.noroc de tine ca ai sosit cu un comentariu ca la lumea,nu chiar stupid,dar nici inteligent.critica nu vad in adresa lui eugen,una,si a doua toti au dreptul la opinie,iti place sau nu.

 10. SFAT

  Eu cred că lui Eugen nu-i ajută nici mila sau paza strigoaicelor,nici palavrajeala noastră.Dar ceea ce l-ar ajuta la sigur,ar fi un ajutor financiar.Ruga pe masă n-o pui si nici nu-i alină durerea.Are nevoie de tratamente care costă.

 11. BRAD EUGENIU

  nu mam gindit ka din kauza mea pot fi atitea divergente…….pakat de cei ce nu inteleg suferinta altora1si slava domnului ka nu treceti si voi pri asta………

 12. Svetlana

  Mai ganditiva ca acest baia atit de mult sufera in viata asta si pe linga acestea mai vede si comentariile acestea stupide din partea fiecarui din noi si in asa caz il ranim si noi in sufletelul lui bolnav,aveti lila si intelepciune,este corect ca fiecare are dreptul la opinie,dar scriinduva opinia ,aveti in vedere ca Eugen titeste si le ia la inima……

 13. Horia

  ptr d B EUGENIU.
  Fiecare din noi are o cruce de dus.A matale e mai grea.Dar nu esti unicul cu parere de rau.E suficient sa intri intr/un spital de copii de exemplu.Miza e cu mult mai mare deoarece copilul nu stie si nu intelege de ce atata oroare in jurul lui.
  Divergentele nu se refera la chinul matale.Nu se apuca nimeni sa bata din palme la suferinta altuia.Care nu/ti intelege suferinta dintre cititori? Dar vreau sa cred n/o spui cu regret ca altii nu trec prin ceea ce treci.Stii de ce indraznesc? Deoarece coment/le matale le consider rautacioase.O fi vina calvarului insuportabil,dar nu e corect sa se opreasca acum centrul pamantului si fiecarui cititor sa/i reprosezi nesabuinta sau indiferenta.
  Oricum te/a pupat fortuna pentru ca ai nimerit in vizorul unui ziar si nu e putin.E o speranta in plus,un pas mare inainte iar roada va fi alta.Ceea ce nu putem spune de ceilalti,cateva mii de suferinzi.Nu le ramane altceva decat speranta ca intr/o zi fortuna le va surade si lor.
  Nenorocirea si napasta ne pandesc la orice pas.Dar nu trebuie sa ne schimbe comportamentul evlavios si smerit,iar intrebarea /de ce eu/,adica de ce nu altii in locul meu,e un pacat mortal.
  Cu respect.

 14. Anonim

  brad eugeniu nu a avut in vedere faptul <>dar nu altii,ci el v-a spus ca sunteti fericiti ca nu sunteti ca el!SI,intr-adevar fiti mai blinzi,aveti compasiune si nu judecati!!!!!!!!!!

 15. Recea

  s-acum ce tre sa facem noi -fericitii-,dascale anonim? sa ne aruncam de la etaj ca sa fim toti intr-o barca? sau avem vreo vina ca nu toti suntem intr-un carucior?
  acestia blanzi si religiosi ai dracului,ati deschis un cont sa dati o mana de ajutor baiatului? ni-l spuneti si noua,ne-blanzilor.sau compasiune inseamna numai bla-bla si a inchide gura celorlalti.crezi prin asta sa te dai de uns si umil? cred ca n-ai da nimanui nici zapada iarna.acesta vi-i principiul de moldovean:daca nu ies eu,nici altii sa nu iasa din groapa.
  nu va dati de mari jalnici si nu comandati,nu asta e miezul problemei.baiatul e bolnav,dar are demnitate si demnitatea nu accepta bocetele făţarnicilor.ii face mai bine un adevar gol,decat o minciuna in zdrente.
  la concret,redactia sa dea o adresa si sa punem mana de la mana din putinul nostru si sa-l ajutam macar de medicamente.asta e solidaritate si asta-i treaba azi.n-aduc fericirea dar fara bani nici la biserica nu te duci,altfel iti pare ca popa se uita numai la tine si in gand te intreaba:la ce dracu’ai mai venit?

 16. niki

  Doamne cate rautate!
  Va rog sa nu mai faceti asemenea comentarii!Si eu am un copil cu aceasta maladie.
  Nu stiti ce inseamna suferinta

  Lasati , sa ne ducem noi crucea asa mai departe.
  Eugen daca isi permitea sa si cumpere tratament si pansamente , nu mai apela la semenii lui!
  Nu mai judecati preotii!Nu sunt toti la fel.ceea ce trebuie sa facem este sa ne rugam lui DUMNEZEU.
  Nu se stie cand v a veni pedeapsa lui Dumnezeu asupra celor care vorbesc urat de el.
  Macar , nu mai lasati comentarii !!!
  Cei ce nu cred in suferinta lui Eugen sa si vada de viata mai departe si sa nu l mai supere.!
  Eugen:Dumnezeu e mare si ai nadejde in el.Cu fiul meu , a facut adevarate minuni.!
  Crede ma , !!!

 17. Anonim

  Stimate niki, sinteti din Republica Moldova?Pe bune,aveti un copil care sufera de aceasta boala?Ca noi cream o adociatie DEBRA Moldova care e destinta apararii intereselor celor suferinzi de ata boala.Daca da,scrieti pe adresa de e-mail:eugenbrad@mail.ru!

 18. Dornea

  Cucoana niki,
  sa-ti spun o noutate:cine crede,nu face din dumnezeu sperietoare.Cu alte cuvinte,nici tu nu stii ce indrugi.Altfel de ce ar trebui ca dumnezeu intai sa tranteasca un copil de sa-l lase lat,apoi sa faca “minuni”? Ai vreo explicatie? Sau le lasam pe toate in salonul 6?
  Daca e sa luam in serios cele spuse de tine,”pedeapsa” deja ti-a venit.Si daca n-ai sesizat-o,atunci la ce mai insiri pramatii pe garduri? Daca vrei sa sensibilizezi lumea,o faci nu prin maciuca si teroare,ci prin umilinta,pe care o ai la cot.
  Odata ce unul accepta sa i se faca viata sau privatul public,accepta si consecintele.Si nu esti tu,imi pare ca una si aceeasi aici,sa tot scandezi ce sa scrie si ce sa nu scrie forumistii.
  Ce tot o tii ca o moara hodorogita precum ca nu stim de suferinta? Tu cine te crezi sa inveti pe altii a trai? Nu vrei sa-ti duci crucea unde te-ai pornit,daca e adevarat? Dar cei care au o cruce de dus,nu-i aude nimeni unde stau,isi stiu locul si nu sperie pe ceilalti cu povesti macabre in mileniul 3.Tu insa ai ciocul mare si mansarda de capacitate mica.

 19. BRAD EUGENIU

  oameni buni de ce il insultati si suparati pe Dumnezeu?CE VA FACUT ELVOUA RAU?
  EL PRIN ASA PERSOANE KA MINE A FACUT MINUNE MARE SI VREA SA VA ARATE VOUE CE ESTE PUTEREA LUI!CACI NUMAI KU PUTERA LUI POT TRAI KU ASA SUFERINTE GRELE PERSOANE KA MINE………SI STU SI MA GINDESK ORI SUNTETI ATEI ORI CEVA DE FELU ACESTA….DACA DORITI SA MA SUSTINETI FACETIO DACA NU,NU DAR NU IL SUPARATI PE DUMNEZEU.

 20. Anonim

  CHIAR NU VA IMAGINATI CA INSULTINDU-L PE BUNUL DUMNEZEU,EL VA VA PUTEA PEDEPSI INTR-O BUNA ZI?????????PEDEAPSA LUI SE VA ARUNCA ASUPRA NOASTRA SI APOI NE VOM INTREBA DE CE DOAMNA,UITE DE CE:DIN CAUZA OAMENILOR CARE NU CRED IN EL SI-L INJURA ORI SUPARA,VA DATI SEMA CE FACETI???DOMNUL E ATIT DE BUN CU NOI NE IUBESTE PE TOTI CA PE FII LUI,DAR NOI CUM II RASPLATIM BUNATATEA?DESFATINDU-NE,VORBIND IPOCRIZII,NEGINDU-I EXISTENTA?sA-L IUBIM OAMENI BUNI!NU FITI PATETICI SI PARANOICI CACI EL VREA SA IL IUBIM SI SA-L AVEM MEREU IN SUFLET NU SA NE ADUCEM AMINTE DE EL ATUMCI CIND NE ESTE MAI BINE,SAU SA NE RUGAM SA NE DEA HRANA MATERIALA.nU,TREBUIE SA NE RUGAM SA NE ALIMENTEZE SI SPIRITUAL,LAUNTRIC,CA SUFLETUL SI INIMA SA NE FIE DESCHISE SPRE FAPTE BUNE,NU SPRE INSELATORII CONOTATIVE SAU SPRE CLEVETIRI SI BATJOCORA………NU-L SUPARATI,OAMENI,CACI MINIA LUI SE VA ARUNCA ASUPRA VOASTRA CIND MAI PUTIN VA VETI ASTEPTA

  SI-N GENERAL ARTICOLUL E DEPRE EUGENIU,CARE ARE NEVOIE DE SPRIJINUL,CUVINTELE FRUMOASE ALE NOASTRE,INTRU LINISTE SUFLETEASCA,DAR NU SA ASCULTE CUVINTELE VOASTRE IEFTINE!!!!!!!!!

 21. niki

  Chiar am un copil cu EB. Locuiesc in Bucuresti si am o functie ,deja din asociatia MINIDEBRA.
  MULTUMESC.
  IMI PARE RAU CA AM LASAT COMENTARIU.
  Nu am cui sa dau explicatiI si nu vreau sa intru in polemica cu Dornea pe seama lui Dumnezeu.As face mai mare rau.
  Eugen,!Multa sanatate si incredere mare in Dumnezeu!

 22. cineva

  sint de parerea ca ziaru nu trebuia sa ne dee asa un articol.boala fizica o mai lecuesti,da boala mintala n’are leac.multi bolnavi fizic s’ar lecui daca nu s’ar da in influenta insalatorilor care vind fum.dupa asta ei sint de doua ori bolnavi.asa am inteles din comentu cuiva.ma scuz daca gresasc.

 23. Grig

  Urmaresc ce spuneti dar n-am timp sa scriu.Acum m-a lasat fara cuvinte ce spune Eugen.Grija lui ar trebui sa fie alta cand satul arde.Imi pare rau ceva nu e asa si se poate ca (cineva) sa aiva dreptate.Tare multi ocrotitori mincinosi avem si trebuie sa ne pazim si ferim ca sa avem macar mintea treaza.

 24. BRAD EUGEN!

  GRIG?NU AM INTELES CE VREI SA SPUI INPOTRIVAA MEA?KU CE AM GRESIT EUIN FATA TA?EXPLIKAMI TE ROG!!!!!!??????????

 25. Dornea

  Cucoana niki,
  am prevazut din start ca n-ai argumente pt confruntare.Dar aveti apa chioara pentru cei mai slabi ca voi,cei care nu se pot apara.Zi de zi cunosc astfel de lume dusa nu din cauza ei,ci din cauza binevoitorilor,care o zapacesc cu sperante desarte,iluzii amare,”posibilitati” de a trata un cancer prin atingerea unui hoit si alte escrocherii.De aia ajunge la tratamentul de specialitate foarte tarziu si travaliul se dubleaza s-o mai vezi cu ochii pustii,rataciti,toba de frica si tot spitalul e dusman.Asa e “prelucrata” lumea neajutorata.E lume dipendenta de “stapan”,facuta praf din start,disperata gata sa se agate de ultimul pai,dar tinuta departe de tratamentul adevarat si adecvat.
  Apropos,dumnezeu n-are nimic cu asociatiile,tot tratamentul e cuvantul lui dumnezeu,punct.Ce zici,n-aud? Aha,2 fronturi,ca la ghicit in bobi,din 2 poate apare un print calare pe ceva.
  Nu-ti pare stranui ca nu Eugen isi pune mail-ul,ci un anonim,care tipa din toti bojocii(majuscule asta inseamna)despre bunul dumnezeu,dar care va va “pedepsi”? Dumnezeu nu pedepseste,bun si autotputernic,nu-l pedepseste nici pe asasin,iti cere sa-l ierti.
  Eu inteleg ca nu putem cunoaste tot,dar e garaghios sa speri incontinuu ca noi suntem niste papa-lapte neajutorati si nu se va gasi nimeni sa-ti spuna ca esti un cretin si cuvintele frumoase nu fac o iota,daca ascunzi sub ele adevarul.
  Daca il intrebi ce-i aia “inselatorii conotative” din text,el iti raspunde:asa am copiat.Dar,dupa el,paranoici is altii.
  Va decideti unde-i minciuna si care-i adevarul.Zicem mersi ca n-am apucat epoca inchizitiei si speram ca anonimii n-o mai intorc.
  Nu pretind replica sa nu va jignesc.

 26. Grig

  Stimate Eugen.Am inteles din ziar ca tu nu poti sa scrii din cauza bolii.E drept? Daca da atunci altcineva te ajuta si scrie pentru tine.Dar eu nu cred ca te ajuta cine scrie in locul tau.Nu cred ca e gandul tau scris pe 11/11 -de prosti si nesimtiti e plina lumea-.Ai scris tu asa sau gandesti tu in felul acesta? Eu nu cred.Pentru asta atentie cine -te ajuta- in felul acesta.Se vede de departe ca nickuri is multe,da scrie numai un tovaras cu nick de Eugen-anonim-svetlana-niki.Cine gandeste in locul tau? Cine nu ar fi trebue sa fie educat pentru ca la ce s-a mai scris la ziar daca lumea e -proasta si nesimtita-.Nu te lasa sa te manevreze altii sa gandeasca pentru tine.Acei necajiti sint usor de minuit si de folosit si hienele asta asteapta.Toata stima.

 27. Larisa

  de ce oamenii sunt asa de rai la suflet?
  eu personal am citit acest aricol si mi se rupe inima de durere…nimeni nu intelege pina nu nimereste in asa situatie…Eugen sa stii ca esti bravo,s-o tii tot asa!!!!…si nici nu are importanta ce a scris lumea mai sus…trebuie sa lupti pt a fi fericit,sa te bucuri de viatsa si tu…cred ca se vor gasi o multime de persoane care o sa inteleaga durerea ta si sa te ajute citusi de putin…nu te lasa!!!!!!

 28. Grig

  Larisa deacum e bine ca nu mai esti anonim ai esit din anonimat.Dar te tradeaza scrisul.Lasa in pace pe Eugen sa judece el asa cum poate.Nu este frumos sa chemi persoane sa inteleaga dupa ce le ai facut -proaste si nesimtite-.Eugen are nevoie in primul rand de libertate.

 29. victoria

  Oameni buni, poate este cazul să căutăm şi unele date ale acestui tânăr (cum ar fi adresa, nr. de telefon)şi să-i oferim şi un ajutor material care i-ar uşura viaţa şi mai puţină demagogie asupra normelor morale…

 30. victoria

  daca are cineva vreo informaţie nr.de cont bancar dschis pentru acest tânăr scrieţi Vă rog

 31. Horia

  Revin la caz.Scuze,nu mi/am dat seama ca d.Eugen nu poate scrie.Deci,cum zice un forumist,cineva scrie in locul lui,semnand “Eugen” si nu numai.Chiar nu se legau badaraniile scrise de o persoana intr/o astfel de situatie.Acum imi dau seama ca scrie una si aceeasi persoana cu “oameni buni” de zeci de ori,cu dragoste pt puncte de suspensie,cu semne de zbierare/exclamare,de intrebare de sus pana jos fara nicio noima si nu/si da seama ca/i face un serviciu prost lui Eugen,ii taie creanga de sub picioare.Eu am facut un pas inapoi si cei care/i cunosc la fel.
  Sa/l luam pe ultimul care/si zice victoria;daca ai citit ce se scrie,deja mai multi au cerut ceea ce ceri.Dar bate la ochi aroganta cu care o faci.Normele morale,pe care le desconsideri,sunt un pilon de existenta a f.individ onest.Trebuie sa plecati capul cand aveti nevoie,totul se face cu lume,chiar daca/i “proasta si nesimtita”.Nu sunt de acord c/un astfel de dispret si mitocanie.
  Uitati/va ce se face prin satele noastre.Misuna fel de fel de “mantuitori” in jurul bolnavilor,batranilor singuri si bolnavi,ca sa/i mantuiasca si de cociobul,care le/a mai ramas.Pamantul de sub cociob costa.S/au napustit ca vultanii la starv.Ei fac,ei desfac,hartii,procuri,notari,totul fals.
  Sigur,nu Eugen a insultat,ci a facut/o un bleg,cum spune tot blegul,prost si nesimtit,iar asta nu/i demagogie sa insultati,sa urlati,sa intimidati pe cine nu gandeste ca voi,si sa va comportati ca la usa cortului,punand la bataie destinul altora.Tot il puneti pe dumnezeu inainte,dar nu vad cucernicie in cele scrise de voi.

 32. niki

  Ti-e mai usor sa te uiti in curtea altuia decat in a ta!
  Domnu sau Doamna Dornea..daca pot sa va spun asa..
  Aveti mare grija la ce comentarii faceti..
  In primul rand cred ca dvs sunteti de alta religie…nu stiti de insemna si ce include cuvantul Dumnezeu…
  in al doilea rand daca ati fi in situatia lui eugen..nu ati avea curajul de a infrunta aceasta boala..
  nu ma luati pe mine cu..”am prevazut ca n-ai argumente”..pentru tine sunt Doamna Niki pt ca nu ne tragem de manek..Eu nu va judec pe dvs asa ca nici dvs nu aveti niciun drept..pur si simplu aici se da cu parerea…ne am inteles? Nu mai incercati sa descurajati omul pt ca nu aveti nimic de castigat..
  Am inteles care este parerea dvs si atat!
  Multumim pentru “sfaturi”
  Vorbiti din carti dar..pacat de cuvintele pe care le folositi.
  Atat am avut sa va spun..nu stau sa ma contrazic cu dvs pentru ca nu are rost..din ceva..ati dat-o in altceva…
  asa ca va rog frumos..informati-va apoi scrieti-va parerea..
  Va dau un sfat:nu mai intrati pe acest forum pentru ca nu sunteti in masura de a ajuta pe cineva…nu ma refer la partea materiala..

 33. Dornea

  Cucoana niki,
  zi cum vrei,respectul se merita,nu se pretinde si nu se cerseste.
  Este o lege nescrisa,apartine codului de conduita:inainte de a arata cu degetul,trebuie sa fii tu la inaltime.Adica cu “ti-e mai usor” sau “pentru tine sunt”,nu deduc ca ti-ar plesni neuronii de politete si educatie.Ba chiar ma ameninti sa am grija ce scriu.Stiu,sectele sunt periculoase.
  Nu,nu sunt de nicio religie.in sec.21 stiu de ce ploua,de ce tuna etc.N-o stiau primitivii cu niste milioane de ani in urma si de frica ii dadeau cu ritualurile.Ai auzit de istoria religiei,de orice culoare? Ea zice ca pe parcurs,frica a disparut,dar numai pt capi, care au prins gustul ca se poate huzuri fara efort,pastorind pe cine? Exact,pe ele.Dovada sunt averile capilor-pastori,care-i doare-n cot de mania pe care incerci s-o bagi pe gat celor chinuiti.
  Stii cumva ca Isus nu propavaduia bogatia? Iar cuvantul lui dumnezeu n-are alternativa:asta ti-i soarta,asta o pastrezi si nu schimbi nimic de la tine chiar daca ai muri in chinuri,numai asa te salvezi.Te duci la biserica pt ca se duc si altii? Esti smechera,stii al cui cuvant salveaza,frontul salvator e cu minunile,alt front e paravan,caci rezultatul cuvantului ar fi numai coliva.Si zice porunca a 9:sa nu marturisesti stramb,adica minciuni,ca de judecat turui ca la “Europa libera”.
  Pe tine te doare-n cot ca ajut sau nu,pe tine te deranjeaza franchetea,cu care nu esti obisnuita sa ti se iasa din cuvant,adica pastoresti,manipulezi cu cei,care n-au caracter sa-ti puna piciorul in prag.Cu sfatul tau,de fapt iti tradezi teama de a nu iesi la iveala ce hram tii.
  Cum adica vorbesc din carti? Ti-a placut? Pt ca am mansarda de capacitate mare,pricepi? Nu cred,ai orizontul ingust,sarac,consumat.
  Intr-adevar,eu n-am de castigat,dar tu ce ai de pierdut cu amenintari si teama sa nu intru pe forum? Nu stiu ce-as face la asa o maladie,dar sigur nu m-as da pe mana sarlatanilor.Nu ma convingi,e o pisica ingropata aici.
  L-ai citit pe Horia? Pisica sunt “mantuitorii”,salvatorii vultani.Are dreptate,unul si acelasi vultan prosteste lumea aici.Cate nick-uri ai pus pana acum? Daca te uiti inapoi,toate-s de acelasi stil,continut,forma.Ce zici,n-aud? Aha,unul pt toti… Dar de ce-ai luat-o de la coada? Fiindca de fapt,azi toti pt unul e mai aproape de adevar,cucoana (cu sutana?).

 34. BRAD EUGENIU

  DOMNU GRIG SI ALTII NU STIU CINE SUNTETI SI DE CE NU CREDETI KA EU ASTA SKRIU KA NU POT?BA POT DACA NU CREDETI INTRATI PE SAIT LA TVC 21 PE AICI TV PE JURNAL TV SI PE YOU TUBE SAU CURAJ TV!SI VE-TI VERDAE O MULTIME DE FILOMARI KUM EU POT TAPA LA KOMPUTATOR….SI VA VE-TI KONVINGE KA INTREDEVAR EU SKRIU!!!!!!!!!SI E GINDUL MEU AICI EXPRIMAT,INSA NU AM FOST INTELES KOREKT EU NU AM SPUS CA 11/11 SUNT PROSTI SI NESIOMTITI PRINTRE VOI SI ALTII SUNT O MULTIME DE PERSOANE CE MA INTELEG SI AM AJUTA SI SA LE DEE DUMNEZEU SANATATE EU SKRIU CEEA CE GINDESK SI IMI PERE RAU KA NU SUNT INTELES CORECT…http://youtu.be/_cNx7uEOt2E
  http://www.jurnaltv.md/ro/news/eugen-baiatul-fluture-297854/#
  http://youtu.be/_uscyqVSTBQ UITATIVA AICI NISTE LINKURI SI MA VETI VEDIA KUM EU MA DESKUK!!!!!IAR CEI CE NU MAU INTELES CORECT VA ROG DE MA IERTATI SI VA ROG NU MAI DATIATIT VINA PE BUNUL DUMNEZEU TRZITIVA OAMENI BUNI DIN INTUNERIK!!!!!!!!IAR PENTRU LARISA SI VICTORIA MULTUMESK MULT DE SUSTINERE,SI PENTRU CEI CE DORESK SA MA AJUTE SAU SA ME KONTAKTEZE ASA KUM A SPUS VICTORIA VA LAS DATELE MELE 079192668 ORI 069291843!!!MULTUMIMI ANTICIPAT PENTRU CEI CE MA SUSTIN SI MA AJUTA SI MAROG DE MA IERTATI PENTRU CEI CE NU AMU INTELES KEREKT!!!!!!

 35. prieten

  Eugen toate cele scrise si comentate nu prezinta valoare pentru boala ta, suferinta ta este grea si o simti doar tu, una ce-ti pot spune crede in Dumnezeu asa cum crezi ca faci bine, dar spera pe ajutorul oamenilor ca doar prin ei dumnezeu face minuni, toti noi sintem creaturile lui si numai el indica oamenilor calea cea dreapta si numai omul ramine sa o vada sau ba. Eu iti urez rabdare, putere si credinta ca mai sunt si oameni buni care incearca sa te ajute cu ce pot.

 36. shova

  pentru un tratament efectiv foarte mult conteaza starea psihica a fiecarui bolnav.daca e negat doctorul prin puteri oculte,daca cele scrise si comentate nu prezinta valoare,nu inteleg esenta,scopul acestui articol.cum adica “crede in dumnezeu,dar spera pe ajutorul oamenilor”? nu crezi ca te contrazici? cred ca conteaza si anturajul sau cine se invarteste in jurul bolnavilor.

 37. E-st

  Religia,-o frază de ei inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată
  După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
  Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

  Cu umbre,care nu sunt,v-a-ntunecat vederea
  Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi.
  Nu!Moartea cu viaţa a stins toată plăcerea-
  Cel ce în astă lume a dus numai durerea
  Nimic n-are dincolo,căci morţi sunt cei muriţi.

  Mihai Eminescu:”Împărat şi proletar”.

 38. UNU

  Drag “prietene” de varză,ca să nu zic altfel,acum 100 de ani nici dracu’nu făcea minuni şi mortalitatea era foarte mare pt că dezvoltarea sociala era la nivelul care era,un doftor la 50 km şi aşa minunile nu avansau nici prin oameni,nici prin poveşti,nici prin escroci care prosteau lumea să rabde că-i aşteaptă o viaţă mai bună.Aşa minunile rămâneau la nivel de fantastică,pt că nu erau doftori,cât n-aţi prosti sărmanii,care ar face bine să ridice capul şi să vă bage la bulău ca să nu mai profitaţi de pe urma nevoiaşilor şi neputincioşilor.Creatura apare dacă vreau eu,dacă nu sunt în căutare de un cuc sau o pupăză,nu văd creaturi picate din cer şi pot să stau o viaţă fără creaturi,minunea n-are loc,totul depinde de decizia.Meritaţi ceea ce aveţi,v-aţi ridicat din 4 labe ca să rămâneţi in 2 labe,nu în 2 picioare.De ce legea pedepseşte escrocheria şi nu ia de păr strigoii cu minciuni cu tot?

 39. татьяна

  Женя ,не растраивайся и не оправдывайся, как говорится (в семье не без уродов ,это про ту самую татьяну).вот когда ее, или ее родствеников это каснется ,чего конечно и врагу не пожелаещь, то отношения свое и свои высказывания она изменит и прежде, что либо сказать тысячу раз подумает над тем ,что говорит.А ты Женя Молодец ,мир не без добрых людей и в Германию ты обязательно слетаещь.удачи тебе

 40. Cristina

  E usor a scrie mule cind nimic nu ai a spune…lui Eugen si celor ce-l sustin: fiti tari, cu multa rabdare si perseverenta, nu va dati batuti.Sunteti niste luptatori cu viata dura. Inarmati-va cu platosa increderii, nadejdii si credintei caci dupa nori vine si soare…pentru ca ce este viata unui suferind fara nadejde si credinta pentru ceva ce ar usura durerea?…fara acestea nu ai un scop:de a face sa fie mai bine.

 41. Curiosul

  Gata s-a linistit popimea?
  Ati donat si niste sume de bani bolnavului?
  Nu pentru ajutorul bolnavilor si saracilor pastoritii va lasa banutul de la gura copiilor?
  De sus vine indemnul cu cat mai mult cu atat mai bine?

 42. BRAD EUGEN!

  Oemeni buni,intelegeti,eu nu am iesit pentru a fi vedeta prin boala data,ba mai mult nici nu ma asteptam sa fiu atit cunoscut,si atit de discutata boala mea.Imi doresc foarte mult sa ajung La Germania,pentru a stopa boala aceata fioroasa,bestiala,dar nu pentru faima sau bani.Am dorit ka sa trezesk autoritatile si medicina,sa stie intr-adevar ce suferinta exista in Republica Moldova si de a primi de la ei ajutorul si sustinerea meritata bolnavilor ca mine,precum pansamente performante care exista la moment in Europa(iar noi chinuindu-ne nici nu stiam de existenta lor).Incetati cu polemicile,chinul ramine al meu,al familiei si a persoanelor atinse de asta boala.Doar Domnul are grija de mine.Si va rog nu faceti cearta pe chinul meu,ca nu am iesit pentru a crea vrajba intre voi!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *