Biserica Sfinţilor Martiri Brâncoveni la Ialoveni

Cu 69 de ani în urmă, la marginea orăşelului Ialoveni, au fost îngropaţi 20 de ostaşi români, decedaţi în luptele de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 12 iunie 2010, a fost pusă piatra de temelie a unei Sfinte Biserici Ortodoxe, care urmează să fie înălţată în Parcul Sfatul Ţării.

Pe 12 iunie, la ora 11.00, a fost pusă piatra de temelie a Bisericii ce urmează să fie înălţată în Parcul Sfatul Ţării din centrul oraşului Ialoveni. Locul acestei Biserici va fi acolo unde a fost inaugurată o alee în memoria ostaşilor români, căzuţi în luptă în anul 1941 pentru apărarea pământului românesc. Iniţiativa aparţine Consiliului Mondial Român din Los Angeles şi va fi realizată datorită contribuţiei administraţiei locale de la Ialoveni. Hramul Bisericii va fi sărbătorit de Ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

“Dă-le, Doamne, pace, sănătate, mântuire şi întru toate bunăsporire, iar asupra vrăjmaşului – biruinţă şi păzeşte pe el în fericire. Mulţi ani trăiască”, spunea Petru Păduraru, Mitropolit al Basarabiei.

După o lungă perioadă de timp, în sfârşit ia fiinţă acest sfânt locaş. “Dumnezeu, Cel care veghează paşii oamenilor, faptele şi dorinţele lor, a dorit ca această biserică să poarte hramul Sfinţilor Brâncoveni”, a precizat Mitropolitul Petru Păduraru, mărturisind povestea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, care au pătimit pentru dreapta credinţă, fiind condamnaţi la moarte prin decapitare de către turci. Mitropolitul mai amintea că acest voievod a purtat lupte cu turcii, dar nu şi-a schimbat credinţa, nu şi-a minţit poporul, ci s-a sacrificat pentru neamul său şi pentru credinţă într-un timp în care românii erau siliţi de asupritorii turci să se lepede de creştinism şi să treacă la religia musulmană. “Biserica îi canonizează pe cei care au trăit în această lume şi au făcut fapte demne”, a conchis mitropolitul, referindu-se la Sfinţii Martiri Brâncoveni şi la Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Acum 5 ani, acest teren a fost sfinţit. Abia în 2010, construcţia locaşului sfânt ar putea începe. În faţa viitoarei biserici se află o alee, numită Aleea Sfatului Ţării, în memoria deputaţilor Sfatului Ţării din acest raion. În 2006, prin contribuţia Mitropolitului Petru şi a unui sobor de preoţi, a fost sfinţită Troiţa din faţa aleii.

Gheorghe Scarlat, reprezentant al Ambasadei României la Chişinău, spune că acesta “este un loc bătut de soartă, unde duşmanul ateu, ostil credinţei, a dărâmat multe locaşe de cult”. În mesajul său, diplomatul a accentuat numele voievodului Constantin Brâncoveanu, apărător al credinţei românilor, care se aflau sub ocupaţia celor străini de credinţa creştină. Deşi, pe atunci, Ţara Românească era strivită între două mari imperii: Austro-Ungar şi Otoman, Constantin Brâncoveanu a reuşit să menţină vie credinţa creştină ortodoxă, construind catedrale minunate, înzestrând biserici şi întărind credinţa poporului român.

Primarul oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, afirmă: “Acum 69 de ani, aici şi-au pierdut viaţa 20 de români, fraţii noştri din România. De atunci, pe acest loc nu s-a construit nimic, nici case, nici oficii, iar acum va fi edificat un locaş sfânt. Trebuie să punem mână de la mână ca acest locaş să fie înalţat cât mai repede”. În acest scop, primarul a oferit din partea sa 50 de euro.

Mihai Tătaru, viitorul paroh al acestei biserici, i-a invitat pe toţi să aducă o închinare, apropiindu-se şi sărutând sfânta cruce. “Să servim câte o bucăţică de pâine şi câte ceva la pâine – aşa cum se naşte Dumnezeu”, a spus preotul.

Daniela Artanciuc


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Mihai

    Daniela nu te-ai informat suficient. La acea ceremonie a mai particicpat presedintele raionului Ialoveni, care a donat 1000 lei. Nu ai scris nimic si despre un grup de consilieri locali: Ţurcanu Valeriu, Gonţa Victor, Sorin Tozlovanu – care au pus baza acestei biserci.
    P.S. Era o caldura insuportabila la 12 iunie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *