Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Biblioteca nevăzătorilor

Biblioteca nevăzătorilor

Pierderea vederii este însoţită de suferinţă. Persoanele care se confruntă cu această problemă ajung să-şi piardă încrederea în forţele proprii, fiind stăpânite în permanenţă de un sentiment de nelinişte, care provoacă în final o stare de stres. O astfel de persoană are nevoie de asistenţă medicală, psihologică, precum şi tiflopedagogică. Centrul Naţional de Informare şi Reabilitare al Societăţii Orbilor din Moldova, inaugurat la 24 mai 2006, intervine în scopul prevenirii stărilor de stres şi anxietate.

În incinta Centrului funcţionează şi o bibliotecă specializată, care are un rol deosebit în funcţionarea acestuia, deoarece o bună parte dintre persoanele care vin încoace pentru a urma un curs de reabilitare descoperă o modalitate nouă de a-şi petrece timpul liber – lectura.

Prima revistă trimestrială în relief punctat Braille – mândria bibliotecii

Chiar dacă numărul cititorilor nu este prea mare, biblioteca îşi are cititorii săi fideli, care vin de obicei în prima jumătate a zilei, îşi închiriază cărţile pe care doresc să le lectureze şi se întorc acasă. Biblioteca posedă cărţi audio (CD mp3, casete), cărţi în relief punctat Braille, cărţi cu tipar plat, precum şi reviste în relief punctat Braille şi reviste sonore bilingve. O mândrie pentru această bibliotecă este şi prima revistă trimestrială în relief punctat Braille – „Felinarul”.

Serviciile oferite nu se rezumă doar la cele din cadrul instituţiei. O dată la circa două luni, lucrătorii acestei biblioteci se deplasează la domiciliul cititorilor, în aria oraşului Chişinău, şi prestează servicii la domiciliu, dat fiind faptul că mai mulţi nevăzători nu au posibilitatea de a se deplasa. Şi nevăzătorii din aria republicii beneficiază de serviciile bibliotecii, primind prin poştă colete cu cărţile solicitate, acest serviciu fiind acordat pe gratis. Numărul de cărţi solicitate pentru lecturi la domiciliu ajunge până la 50–70 de exemplare, fiind închiriate pe o perioadă de o lună – o lună jumătate, după care sunt solicitate alte volume.

O statistică a anului 2011 arăta că pe rafturile bibliotecii sunt păstrate în jur la 82324 de colecţii, dintre care CD (format electronic) – 4462 exemplare, CS (sonore – casete, bobine) –  50353 exemplare, CB (Braille) – 20229 exemplare, CP (plat) – 7280 exemplare. În mare parte, cărţile sunt tipărite în limba rusă, văzând lumina tiparului prin anii 1970—1980. Dacă anterior cărţile erau aduse de la Moscova, Mensk, Sankt Petersburg, acum biblioteca are propria tipografie, în care funcţionează un printer special.

Sala de lectură este dotată cu câteva calculatore şi un pian, care este folosit la manifestările culturale ce au loc aici. În fiecare lună biblioteca organizează diferite activităţi care adună cititorii, seminare, expoziţii de carte, manifestări culturale.

Pe lângă tipografie, aici funcţionează şi un studio de înregistrări sonore.

Bibliotecara: „Uneori chiar uit că cititorii noştri sunt nevăzători”

Natalia Chistruga, bibliotecara acestei instituţii, ne-a comunicat că lucrează aici din momentul în care aceasta şi-a deschis uşile. Ea spune că, la început, îi era destul de greu să lucreze cu persoanele care au probleme de vedere, acum, însă, s-a obişnuit. “Uneori chiar uit că cititorii noştri sunt nevăzători”, spune Natalia.

Irina Toporivscaia este originară din satul Brătuşeni, raionul Edineţ. Până acum patru luni, tânăra era doar o cititoare. Recent, însă, ea a fost angajată în funcţia de corector la tipografie. Pentru Irina lectura constituie o activitate importantă, ea citind de la vârsta de 10 ani în Braille. Faptul că ocupă funcţia de corector îi dă siguranţă în ziua de mâine, recenta angajare în câmpul muncii ajutând-o să-şi găsească un loc sigur în viaţă. Această muncă este ceva de suflet pentru ea, căci are în grija sa corectarea unor greşeli ce pot induce în eroare cititorul. Cât despre preferinţele sale de lectură, Irina spune că preferă literatura artistică, romanele, dar şi  literatura din domeniul psihologiei. În fiecare zi tânăra trece prin sala de lectură a bibliotecii  pentru a citi din lucrările preferate.

La 13 noiembrie, a fost marcată Ziua Mondială a Nevăzătorilor.

Tatiana Dercaci