Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Bătălia leu—euro

Bătălia leu—euro

Vlad Filat a avut sâmbătă o întrevedere cu miniştrii şi managerii băncilor comerciale, precum şi cu reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). În cadrul întrevederii a fost analizată instabilitatea pieţei valutare. Deşi s-a constatat că deprecierea leului în raport cu celelalte valute străine, în special faţă de moneda unică europeană, este o consecinţă a unor speculaţii provocate de grupuri de interese, demisia conducerii BNM pare să constituie o altă cauză a instabilităţii monedei euro.

Anterior, experţi economici au afirmat că piaţa valutară internă este puternic controlată de fosta conducere de la Chişinău, pentru a nu admite devalorizarea leului în perioadele electorale. Aceiaşi specialişti afirmau că, după campania electorală, 1 euro va ajunge să coste circa 22 de lei. BNM a negat aceste afirmaţii, calificându-le drept „speculaţii”.

Euro nu depinde de R. Moldova

Expertul economic Natan Garştea susţine că „însuşi cursul oficial al monedei europene nu depinde de situaţia internă pe piaţă. La noi se calculează mai întâi cursul în raport cu dolarul, după care se ia cursul euro de pe piaţa internaţională. Diferenţa mare la preţul de vânzare şi cel de cumpărare din casele de schimb valutar şi din bănci arată o penurie de euro pe piaţă.  Din câte ştiu, săptămâna trecută, BNM nu a intervenit pe piaţa valutară. Din această cauză se resimte un deficit de valută”. Natan Garştea e de părere că situaţia de pe piaţa valutară depinde de acţiunile pe care le întreprinde BNM.

„Urmează să se schimbe conducerea, după care vom vedea.” Expertul a evitat să facă vreo legătură între schimbarea conducerii BNM şi neintervenţia acesteia pe piaţa valutară în ultima săptămână. „S-ar putea să fie şi acesta un motiv, dar ei sunt singurii care pot da un răspuns”, a mai menţionat Garştea.

Cât despre viitor, Garştea afirmă că e greu de anticipat, pentru că, la noi, nu putem pronostica cum va evolua euro, deoarece moneda europeană nu depinde deloc de R. Moldova. „Dolarul ar putea să crească, deşi BNM are rezerve valutare destul de mari, care sunt suficiente pentru a controla cursul  leului. Dacă acum se schimbă conducerea, iar aceasta va avea drept scop menţinerea cursului, nu cred că vor întâmpina dificultăţi”, a conchis sursa citată.

Agenţii economici se asigură

Deputatul Veaceslav Ioniţă vede o legătură indirectă între schimbarea conducerii BNM şi instabilitatea monedei euro. „Asemenea speculaţii valutare se produc atunci când are loc un eveniment, iar expirarea mandatului lui Talmaci a constituit un prilej pentru speculaţii. În general, la noi, diferenţa de preţ la vânzarea şi cumpărarea monedelor străine este foarte mică, iar când preţurile se duc brusc în sus sau în jos, băncile comerciale cresc această diferenţă pentru a se proteja. Imaginaţi-vă că ele, astăzi, cumpără 1 euro cu 16 lei, iar mâine îl vând cu 15.90!”

Veaceslav Ioniţă ne mai spune că „există două pieţe: cea interbancară, stabilită de agenţii economici, acolo unde BNM intervine atunci când cursul se duce în sus sau în jos, şi piaţa valutară, pe care o vedem zi de zi, adică schimburile valutare în numerar, unde tranzacţiile au loc între cetăţeni şi un agent economic. Pe această piaţă, BNM nu intervine niciodată, pentru că este o piaţă liberă”.

Ioniţă afirmă că  BNM a dus o politică suspectă în ultimul timp, însă crede că situaţia de pe piaţa valutară este una în limitele normei. „Piaţa este stabilă. Cred că va mai dura o zi sau două până când situaţia se va remedia complet. Suntem deprinşi cu diferenţe de marjă foarte mici, dacă, însă, pleci peste hotare, în majoritatea locurilor marja este foarte mare.” Ioniţă ne-a mai spus că numele viitorului candidat la funcţia de Guvernator al BNM îi este cunoscut, dar că va fi făcut public vineri, la şedinţa Parlamentului.

Victor Moşneag