Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Bătaie pentru apă

Bătaie pentru apă

Apa a devenit un motiv de scandal pentru locuitorii comunei Purcari. Ca să beneficieze cu toţii de apă, în anul 1999, cu finanţarea Fondului de Investiţii, a fost forată o sondă. Problemele au apărut mai târziu, când sonda a trecut din gestiunea Primăriei în cea a Şcolii de Meserii. De atunci, unii oameni au început să primească apă plătită „cu ora”, în timp ce alţii beneficiau de ea 24 de ore din 24.

Persoanele vădit neglijate n-au fost de acord cu situaţia şi au cerut organelor abilitate să ia măsuri. Printre cei nemulţumiţi se numără şi familia Proţap, care s-a plâns Primarului satului Purcari, Preşedintelui Raionului Ştefan-Vodă, Procuraturii Generale (PG) şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC).

Apă vândută pe ore

Principala nemulţumire invocată de soţii Proţap constă în faptul că, după ce apeductul a fost luat în arendă de direcţia Şcolii de Meserii, consumatorii nu sunt îndestulaţi cu apă. „Aceasta este distribuită după bunul plac al directorului adjunct pentru gospodărie, Petru Demişcan, care ne dă apă atât cât doreşte el, de parcă ar fi proprietarul apeductului”, susţine Gheorghe Proţap, nemulţumit şi de faptul că nu sunt semnate contracte individuale cu consumatorii de apă şi că chitanţele eliberate după ce se plăteşte apa sunt false, banii ajungând astfel în buzunarele celor care au luat în arendă apeductul.

Gheorghe Proţap este de părere că situaţia s-ar rezolva în cazul în care apeductul ar trece în gestiunea Primăriei, iar oamenii ar plăti la casa Primăriei sau la Oficiul Poştal pentru apa consumată. De asemenea, Proţap doreşte introducerea unor contoare, care să calculeze  eficient apa consumată de fiecare sătean în parte.

După ce Anatolie Nicu, primarul comunei Purcari, i-a anunţat pe „răzvrătiţi” că sonda şi apeductul sunt date în arendă Şcolii de Meserii şi că în Primărie există un contract de dare în arendă, preşedintele raionului Ştefan-Vodă le-a comunicat celor doi soţi că în activitatea primăriei  au fost depistate un şir de încălcări.

Gestionare ilegală

Astfel, s-a constatat că în Primăria comunei Purcari nu există o decizie a consiliului local cu privire la trecerea sistemului de alimentare cu apă la Şcoala de Meserii din localitate, deci aceasta este gestionată nelegitim de către instituţia sus-menţionată. De asemenea, s-a contatat că nu există un contor care să înregistreze cantitatea de apă cheltuită, în acest caz  registrul de evidenţă a plăţilor fiind doar o formalitate. Nici preţul cu care se vinde apa, 8 lei/m cub, nu a fost aprobat la şedinţele consiliului Primăriei Purcari.

Procuratuara din Ştefan-Vodă a investigat şi ea cazul, însă a hotărât neînceperea urmăririi penale. Una peste alta, există doar două persoane în comuna Purcari care au apă 24 de ore din 24. „Una dintre ele este Petru Demişcan, directorul adjunct pentru gospodărie al Şcolii de Meserii”, ne-a spus Gheorghe  Proţap.

Primarul acuzat vrea, dar nu-i ajung mâini

Contactat de ZdG, Anatolie Nicu a recunoscut că aprovizionarea cu apă reprezintă o problemă pentru comună, în special pentru locuitorii din sătucul Viişoara, subordonat comunei Purcari. Nicu însă ne-a declarat că problema a fost preluată de la fostul primar şi că „nu îi ajung mâini” pentru a o rezolva. „Sistemul este vechi, spart chiar, iar dacă apa va curge toată ziua, se va duce în pământ. Cineva (aluzie la Petru Demişcan) şi-a tras apă până acasă fără învoirea nimănui, ceea ce a contribuit, probabil, la distrugerea apeductului. Trebuie de refăcut apeductul, de construit o altă porţiune de traseu şi de găsit o persoană responsabilă, care să aibă grijă ca oamenii să fie aprovizionaţi cu apă tot timpul”, a încheiat primarul.

Petru Demişcan ne-a spus că, începând cu acest an, apeductul a trecut din nou în gestiunea Primăriei şi că Şcoala de Meserii, la care activează, nu are vreo atribuţie la problemele legate de aprovizionarea cu apă. „Primarul se dezice de acest apeduct. Până la Anul Nou, Şcoala de Meserii a deţinut în arendă acel apeduct, asta pentru că Primăria fugea de responsabilitate. Primarul face multe şmecherii. Dacă doriţi să aflaţi despre mai multe prostii pe care le face primarul, veniţi la  mine. Chiar vă rog să veniţi. A fost o perioadă când am avut apă toată ziua, acum însă, când dispare la ceilalţi, dispare şi la mine”, a încheiat Petru Demişcan.

Victor MOŞNEAG