Banii părinţilor în grădiniţele statului

Chiar dacă majoritatea gradiniţelor din capitală se numesc instituţii de stat, intreţinute din bani publici, în majoritatea instituţiilor preşcolare se percep, sub anumite pretexte, diverse taxe. Banii sunt colectaţi  chiar de educatori.

Iuliana Moroşeanu, mama unui copil înscris la grădiniţa numărul 211 din sectorul Ciocana din Chişinău, susţine că la mijlocul lunii august i s-a cerut achitarea unor taxe suplimentare pentru întreţinerea copilului la grădiniţă. Iuliana era nemulţumită şi de modul în care se colectează aceste taxe. Ea spune  că educatoarea  Aurelia Zaharciuc a avertizat-o că dacă nu va achita 160 de lei pentru detergent  şi şerveţele umede, fetiţa ei va sta murdară.

Tânăra mămică consideră că de fiecare dată când ia copilul de la grădiniţă acesta este murdar. Atunci educatoarea i-a reproşat că atâta timp cât nu va da bani pentru produse necesare pentru igienă, copilul ei va fi în situaţia aceasta.

Educătoarea explică că părinţii sunt cei care trebuie să plătească, iar copilul nu are nicio legătură cu acest scandal.

Detergent care spală buzunarele părinţilor

Ludmila Bolboceanu, şefa acestei instituţii, susţine că în acea perioadă a fost în concediu de boală, iar acum situaţia este sub control. “Această sumă de bani este cerută o data pe an, iar mămica cu pricina nu a dat niciodată pentru detergent”. Doamna Bolboceanu spune că în instituţie se mai adună câte 20 de lei pentru a menţine în curăţenie lenjeria de pat. “Noi nu insistăm, acestea sunt donaţii benevole, fiindcă ce ni se dă de la Direcţie nu este suficient”.
Alexandru Strătilă, şef-interimar al Direcţiei Educaţie, Tineret şi Sport (DETS) Ciocana, precizează că atunci când se percep astfel de taxe trebuie să se ducă o evidenţă strictă. “Nu trebuie să ceară bani toţi angajaţii grădiniţei, cei care se trezesc mai devreme, aceia solicită bani de la părinţi. Directoarea a scris explicaţii, iar educatoarea a fost mustrată”.
Alexandru Strătilă spune că în toate  cele  17 grădiniţe  din acest sector  DETS alocă, pe lângă mijloacele necesare  alimentaţiei zilnice a copiilor, o dată la 3 luni, detergenţi, inclusiv prafuri, săpun solid şi lichid.

Cont în bancă pentru grădiniţă

Irina Gorenco, şefa grădiniţei nr. 47 din sectorul Râşcani al capitalei, spune că banii daţi din partea Direcţiei trebuie gestionaţi corect, iar atuunci când ai nevoie de ceva trebuie să ceri de la stat, dar să nu stai cu mâinile încrucişate, şi eschivându-te de anumite obligaţiuni de serviciu, să apelezi la părinţi. “În instituţia pe care o conduc bani nu se iau cu forţa din buzunarul părinţilor. Dacă ei doresc să facă în grupe o atmosferă mai plăcută pentru copii, atunci la şedinţele cu părinţii ei vin cu iniţiativa de a cumpăra un covoraş  mai gros sau alte lucruri necesare pentru copii”.
Doamna directoare afirmă că nicio persoană din grădiniţa pe care o conduce nu colectează banii. “La iniţiativa părinţilor a fost deschis un cont în bancă, unde cei care au posibilitate donează bani grădiniţei”.

Doamna Gorenco spune că într-adevăr municipalitatea dă puţini bani pentru instituţiile preşcolare, dar insistenţa dă rezultate. “Anul acesta, cu banii daţi de DETS Râşcani am schimbat câteva uşi, a fost reparat acoperişul unui bloc al grădiniţei şi, în sfârşit, problema care era foarte urgentă în instituţie: schimbarea gardului”.

Colectarea banilor de la părinţi rămâne o problemă în capitală. În unele instituţii, atât preşcolare cât şi preuniversitare, banii sunt monitorizaţi de părinţi prin asociaţiile părinteşti.

Tatiana Botnaru, consilieră la Direcţia Generală Educaţie, Tineret, Sport, spune că în municipiul Chişinău sunt doar 27 de grădiniţe în care asociaţiile părinteşti au statut legal.

Lilia Zaharia-Cravcenco

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. stania

  Asociatiile parintesti sunt create la initiatifa administratiei institutiilor si nu a parintilor cu statut “legal” si impusi parintii sa semneze cererea de membru.Incearca si nu plati si in consecinta sufera copilul, tot timpul ii este invocat ca parintii nu au achitat.Din 1995 tot achit pt reparatie, la gradinita,in fondul casei, in fondul liceului pt remunerare cadrului didactic,apoi colegiului pana si acum suntem invitati la adunari pt a ni se da darea de sama verbal unde s-au folosit mijloacele banesti.Guvernul, luptandu-se cu coruptia, ministerul educatiei admite colectarea de la parinti fara aparat de casa,fara bon de plata si nu se implica curtea de conturi daca se folosesc mijloacele din imozitele noastre alocate pt aceste scopuri.

 2. Iurie Secară

  Tatiana Botnaru, consilieră la Direcţia Generală Educaţie, Tineret, Sport – dețineți cu devotament această funcţie?
  Cum puteți spune atât de liber de “statut legal”?
  Sunt din Soroca. Chiar acuma 40 minute în , nu am ajuns bine cu copilul la grădiniță, o “deșteaptă” din comitetul parintesc – așa s-a prezentat, mi-a cerut direct bani pentru așa zise daruri pentru angajatele instituției.
  Când am început să-i explic despre consecințele care pot urma, deoarece e o forma de mituire, a dispărut.
  Până azi, am fost apelat, tot de ea referitor la bani.
  Ce putem face în acest de caz?
  Ce fel de statut legal e acesta?
  Sau taxa pentru a-ti primi copilul la grădiniță, la fel e statut liber? Și îmbolnăvirea copilului că bea apă rece!, beau din aceeași cană toată grupa, cu toate că ni s-a cerut veselă personala!, căldura lucrează când binevoiesc educatoarele!, în grupă nu mi se permite să intru!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *