Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Bani pe acoperişul liceului

Bani pe acoperişul liceului

285-acoperisLucrările de reparaţie a acoperişului Liceului Dante Alighieri sunt în plină desfăşurare. Directorul firmei care a câştigat licitaţia organizată de Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport a Primăriei Chişinău, Dimitrie Stanciu, spune că liceul nu va avea probleme cu acoperişul cel puţin zece ani.

Patru firme au intenţionat să repare acoperişul Liceului Dante Alighieri. Instituţia avea probleme mari încă din 2005, în două clădiri unde elevii studiau şi făceau sport. Tavanul mereu se îngălbenea de la apa de ploi infiltrată şi nici reparaţii nu puteam face în sălile de clasă, spune directorul adjunct al liceului, Zinaida Bărbuţă. Chiar dacă acoperişul a mai fost reparat, apa pătrundea în pereţi şi în podul clădirii.

Lucrări la înălţime

Acoperişul unei clădiri a Liceului Dante Alighieri deja a fost reparat. Responsabil de lucrările de reparaţie, Vasile Ţâcu, spune că 400 m.p. de acoperiş au fost înveliţi, în două straturi, cu un material hidroizolant, fixat cu smoală. Muncitorii spun că e un produs calitativ, care va rezista 15 ani. Aproximatv 300 kg de smoală au topit pentru acoperişul primei clădiri. Un val de material costă cca 380-390 de lei, iar pentru primul strat sunt necesare 26 de valuri, spune şeful echipei de muncitori. Avantajele acestui material constau în faptul că este uşor de manevrat şi rezistent la temperaturi joase. Cel mai geu se face demontarea straturilor vechi de smoală, spune Vasile Ţâcu.

Aceeaşi firmă repară acoperişul Liceului Teatral, doar că acolo se lucrează cu lemn şi foi de ardezie. Directorul firmei zice că acest tip de reparaţie e mult mai scump şi necesită mai mult timp. Dovada o face şi diferenţa între cele două contracte: costul primelor lucrări, de reparaţie a acoperişului Liceului Dante Alighieri, e de 118598,28 lei, iar reparaţia acoperişului Liceului Teatral a fost estimată la 178150,03 lei.

Concomitent cu acoperişul, în liceu se efectuează reparaţia sălilor de clasă. Din cele 26 de cabinete, doar nouă au mai rămas nereparate. Directorul adjunct spune că, pentru reparaţii, părinţii au contribuit în cea mai mare măsură. Un cabinet, cu parchet laminat, cu pereţi şi dulapuri noi, cu feţele băncilor schimbate i-a costat pe părinţi 30000 de lei. Zinaida Bărbuţă e de părere că nu are rost să strângi câte o sută de lei de la oameni doar ca să dai cu var, iar la anul să faci acelaşi lucru. Cele mai mari probleme le prezentau vestiarele sălii sportive, de la ultimul etaj, unde apa se infiltra şi de pe acoperiş, şi prin ferestrele vechi, din lemn. Directorul adjunct spune că acestea nu au fost schimbate de când lucrează ea aici, de vreo zece ani. În lipsa banilor, face ce poate: dă cu vopsea, pentru împrospătare, şi bate câte o bucată de lemn pe din afară, ca să nu pătrundă iar apa în perete.

Concurs corect

Câştigătorul concursului prin ofertă de preţ pentru reparaţia acoperişului Liceului Dante Alighieri a fost desemnat Nicanas SRL. Directorul firmei, Dimitrie Stanciu, zice că nu a făcut ceva ieşit din comun, doar a prezentat actele necesare. Adrian Dron, patronul firmei Sagitod Grup SRL, care a participat şi el la concurs, nu a fost dezamăgit de rezultate şi spune că va mai participa. «Cred că totul a fost corect, ei au ales pe cel mai bun, după părerea lor».

Secretara comisiei de selectare, Daniela Caraiman, zice că firmele trebuie să prezinte în mod obligatoriu certificatul de înregistrare, licenţa şi anexa, certificat de la inspectoratul fiscal, precum că nu au datorii, contracte anterioare cu alţi agenţi economici, lista personalului şi ultimul raport financiar. Cât se examinează ofertele, adică timp de cinci zile, comisia este în drept să ceară acte suplimentare, pentru a analiza mai bine starea de lucruri, spune Daniela.

Comisia de selectare este formată dintr-un număr impar de membri, ca să nu fie probleme cu voturile, iar acum suntem cinci, adaugă secretara comisiei.

Tatiana Tverdohleb, şefa Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport a Primăriei Chişinău, membră a comisiei, spune că sunt mai multe criterii de apreciere: experienţa de muncă a firmei, lipsa datoriilor către stat, posesia unei licenţe ce ar permite efectuarea unor astfel de lucrări, o ofertă de preţ rezonabilă şi capacitatea de a efectua lucrări calitative. Desigur, toate firmele trebuie să îndeplinească lucrările până la 20 august, aşa cum prevede contractul, astfel încât instituţiile de învăţământ să poată funcţiona normal, adaugă Tatiana Tverdohleb. Ea mai spune că, în cadrul Primăriei a fost creată o comisie, din care fac parte reperezentanţi ai diferitor direcţii şi consilieri municipali. De astăzi, comisia va începe verificarea stării acoperişurilor instituţiilor de învătământ din capitală.

În total, în municipiul Chişinău, din cauza condiţiilor climaterice, au fost deteriorate acoperişurile a 98 de instituţii de învăţământ. Pentru reparaţia acestora este necesită suma de 11 milioane de lei. Anul acesta, din bugetul Primăriei au fost alocate doar două milioane de lei pentru reparaţiile acoperişurilor şcolilor şi liceelor din capitală.

Natalia Dabija