Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   BAC susţinut acasă, cu multe…

BAC susţinut acasă, cu multe semne de întrebare

Examenele de bacalaureat au fost şi în acest an o provocare pentru elevi, părinţi, profesori, dar şi pentru Ministerul Educaţiei (ME). Reformele iniţiate de ME au făcut ca doar 64,48% din cei 25.952 de elevi să susţină BAC-ul.

Maia Sandu, ministra în exerciţiu a Educaţiei, susţine că, în acest an, s-a schimbat atitudinea elevilor faţă de BAC. „Numărul candidaţilor care au încercat să facă uz de fraudă a fost mult mai mic decât în anii precedenţi. Astfel, în pofida situaţiei descurajante la nivel politic şi economic, am certitudinea că schimbarea spre bine este posibilă în această ţară şi că ea poate veni de la generaţiile tinere, cu condiţia ca noi, adulţii, să nu le împiedicăm dezvoltarea. Îi putem încuraja pe tineri să creadă în ei înşişi, să participe la crearea unei societăţi cu adevărat democratice şi să producă mult dorita transformare”, a subliniat ministra Educaţiei.

BAC-ul susţinut la locul imobilizării

În sesiunea de BAC 2015, şapte elevi din R. Moldova au susţinut examenele „la locul imobilizării”, adică la domiciliu. „În situaţii speciale, pentru candidaţii imobilizaţi, comisiile raionale/municipale de examene organizează susţinerea probelor la locul imobilizării, în strictă conformitate cu orarul examenelor aprobat de ME. Organizarea acestor probe se face, exclusiv, cu avizul Comisiei Naţionale de Examene, în baza cererii candidatului sau a părinţilor, a unui document medical, dar şi a unei caracteristici psihopedagogice eliberată de către instituţia de învăţământ, care să ateste starea elevului şi imposibilitatea acestuia de a se deplasa”, ne-au explicat reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Potrivit lor, aceşti candidaţi primesc acelaşi test, acelaşi interval de timp pentru susţinerea examenului, fiind supravegheaţi de doi asistenţi delegaţi de Centrul de Bacalaureat şi un reprezentant al Comisiei Naţionale de Examene. Notele medii ale celor care au susţinut examenele la locul imobilizării variază de la 6,00 până la 7,75.

Leonida Chelmenciuc este una dintre elevele care a susţinut examenul de BAC acasă. „Eleva suferă de o boală care se regăseşte în lista completată de Ministerul Educaţiei. De aceea, am solicitat ca ea să susţină examenele la domiciliu. Nu vreau să spun mai mult decât faptul că tânăra este o elevă bună şi sârguincioasă, doar că are probleme grave de sănătate. Mă bucur că a reuşit să susţină examenele şi să depună documentele la o facultate. Dar vă rog să nu o deranjaţi, pentru că e foarte sensibilă”, ne-a spus Victoria Borisov, directoarea Liceului „Mihai Eminescu” din Anenii Noi, unde a învăţat Leonida.

Secretara liceului teoretic din satul Pelinia, Drochia, ne-a spus că Zina Ţurcan, o altă elevă care a susţinut examenele de BAC la locul imobilizării, are probleme de sănătate. „Ea nu se poate deplasa. Nu ştiu dacă e din născare sau în urma unui accident. Nu cunosc detalii, iar directoarea lipseşte astăzi”, ne-a spus secretara.

Potrivit elevilor care au susţinut examenele de BAC la locul imobilizării, acestea nu au fost deloc uşoare, dar necesare, pentru că, în caz contrar, ar fi pierdut un an.

Bănuiala unei înscenări

Examenele de BAC susţinute la locul imobilizării au provocat o serie de reproşuri la adresa Adelinei Solovei, din Glodeni. Eleva a solicitat să susţină examenele la domiciliu după ce a nimerit într-un accident rutier, cu puţin timp înainte de începerea sesiunii de BAC 2015. Indignarea unor părinţi ai elevilor din Liceul Teoretic „Vasile Coloban” a atins cote maxime atunci când Adelina a venit la balul de absolvire. „Cel mai mult ne-a nedumerit şi indignat faptul că, peste câteva zile de la BAC, Adelina a venit la bal, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Măcar de noi de s-ar fi ascuns”, ne-a spus tatăl unui elev. Potrivit lui, mai mulţi părinţi consideră că accidentul fusese o înscenare. Iar certificatul medical putea să-l facă tatăl ei, care este medic legist al raionului. „Şi fiul meu a avut un accident cu bicicleta şi îi era fracturat piciorul, dar el a fost şi a scris. Acum, chiar nu ştiu dacă a avut loc sau nu accidentul rutier despre care ne spunea Adelina, dar tot ce s-a întâmplat dă de bănuit”, a adăugat bărbatul.

Disperată şi tristă este mama unei eleve care nu a reuşit să susţină examenul la matematică. „Nu ştiu de ce fiica mea nu a reuşit să susţină acest examen. Ştiu că Adelina Solovei învăţa la fel ca şi fiica mea, dar a susţinut toate examenele, stând acasă. Eu am problemele mele, trebuie să văd ce voi face cu copilul meu”, ne-a spus femeia, grăbindu-se să sisteze convorbirea.

Scepticismul părinţilor

În acelaşi timp, directoarea Liceului Teoretic „Vasile Coloban”, Eugenia Furtună, ne dă asigurări că Adelina a suferit un accident rutier şi a stat chiar imobilizată la pat. „Documentele medicale pe care le-am primit au confirmat acest lucru. Am transmis toată informaţia la ME, care şi-a dat acordul. După cum am înţeles, în timpul examenelor, Adelina a fost supravegheată de reprezentanţii Direcţiei Educaţie. Legea şi regulamentul de susţinere a BAC-ului au fost respectate”, ne-a dat asigurări directoarea. Potrivit ei, presupunerile şi indignarea unor părinţi sunt nejustificate, odată ce „Adelina a stat mai tot timpul pe scaun în timpul balului de absolvire. Am văzut-o cum şchiopăta şi îi era greu atunci când urca scările. Mergea sprijinindu-se de părinţi şi de colegi”, a spus Eugenia Furtună. „Fetiţa este o elevă deşteaptă, drăguţă şi sârguincioasă, pentru ce i-ar trebui să însceneze aşa ceva? Probabil, oamenii sunt sceptici din cauză că Adelina este prima elevă de la liceul nostru care a susţinut examenele la locul imobilizării”, presupune directoarea liceului.

Cei de la ambulanţă îşi amintesc de accidentul rutier pe care l-a suportat tânăra. „La sfârşitul lunii mai, automobilul în care se afla tânăra s-a ciocnit de un copac. În urma accidentului, ea s-a ales cu o traumă la picior. Am dus-o de urgenţă la Traumatologie”, îşi aminteşte una dintre angajatele de la ambulanţă. Potrivit ei, piciorul fetei a fost pus în ghips „până sus şi, dacă nu greşesc, aproape două luni a stat imobilizată”, ne-a spus femeia. Contactat de ZdG, Valeriu Solomeatnicov, şeful Secţiei de traumatologie din Glodeni, susţine că nu-şi mai aminteşte despre cazul Adelinei. „Zilnic am câte 40 de cazuri, nu am cum să le ţin minte pe toate”, ne-a explicat bărbatul.

„Era parcă la închisoare”

„Am susţinut examenele în aceleaşi zile ca şi toţi ceilalţi. Dimineaţa, au adus plicul sigilat, l-au deschis, am semnat tot ce trebuie şi am avut trei ore ca să rezolv toţi itemii”, ne-a relatat Adelina Solovei despre experienţa sa de a susţine examenele la domiciliu. Adelina a fost adusă de la spital şi aşezată într-un pat special, care să-i permită să scrie. „Nu era prea confortabil să scriu culcată, dar m-am descurcat”, îşi aminteşte tânăra. „Examenele au fost stresante, mai ales că eram supravegheată continuu de doi observatori de la Direcţia Educaţie şi de un observator de la ME. Dar m-am descurcat”, repetă eleva.

„Am fost şi la balul de absolvire, pentru că m-au rugat colegii. Dar, oricum, nu puteam să stau prea mult în picioare, de aceea, am stat aproape toată seara pe scaun”, spune tânăra.

Mama Adelinei povesteşte că condiţiile de susţinere a examenelor la domiciliu au fost foarte severe şi că nu i-ar dori nimănui aşa ceva. „Era parcă la închisoare. Dar bine că a trecut peste asta. A terminat liceul cu 9,87, iar la BAC a luat 7,75, dar ne mulţumim şi cu atât”, se liniştea femeia. Aceasta s-a arătat nedumerită de faptul că părinţii altor elevi se plâng că Adelina ar fi fost privilegiată. „Spun că suntem medici şi că am putut falsifica documentele, dar cine i-ar face aşa ceva propriului copil?”, s-a întrebat mama fetei.

Reprezentanţii ME susţin că nu au depistat falsuri în certificatele medicale. „Direcţiile Educaţie raionale/municipale verifică corectitudinea documentelor prezentate şi analizează situaţia fiecărui elev. Cererile sunt analizate de o comisie specializată, formată din reprezentanţi ai Comisiei Naţionale de Examene, specialişti de la Ministerul Sănătăţii şi Centrul Republican de Asistenţă Psihopedagogică. Astfel, falsurile sunt excluse”, susţin reprezentanţii ME.

Sesiunea suplimentară

Printre cei care s-au înscris la sesiunea suplimentară a fost şi Cristina Rusnac, una dintre elevele care au susţinut examenele de BAC la locul imobilizării. Potrivit şefei Direcţiei de Învăţământ din Donduşeni, Nina Juraţ, Cristina Rusnac a susţinut examenele acasă, fiind supravegheată de cei de la Ministerul Educaţiei. „Cu puţin timp înainte de examenele de BAC, tânăra a suportat două intervenţii chirurgicale, în urma cărora nu se putea deplasa”, a explicat Nina Juraţ. Eleva nu a reuşit să susţină două examene, cel de istorie şi cel de limba română. „Nu ştiu încă rezultatele la sesiunea suplimentară. Sper că a reuşit”, a adăugat şefa Direcţiei de Învăţământ din Donduşeni.

Menţionăm că elevii care, din motive obiective, nu s-au prezentat la sesiunea de bază şi cei care nu au luat note de trecere au participat, în perioada 16-23 iulie curent, la sesiunea suplimentară de bacalaureat. În total, la sesiunea suplimentară au participat 7.027 de candidaţi, care au depus o cerere prealabilă.