Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Averile deportaţilor evaluate scump

Averile deportaţilor evaluate scump

„Monitorul Oficial” din 4 noiembrie 2008 oferă câteva documente preţioase pentru victimele represiunilor politice. Acestea se referă la Metodologia evaluării averii confiscate, o hotărâre prin punctul 4 al căreia se spune că „evaluarea este achitată de solicitanţi, victime ale represiunilor politice”. Documentul este semnat de Alexandr Banicov, director al Agenţiei relaţii funciare şi cadastru. Partea explicativă a acestui document conţine numeroase formule care explică această „metodologie de evaluare a bunurilor imobile confirscate, naţionalizate sau scoase în orice mod din posesia persoanelor supuse represiunilor politice”.

Vineri, pe Aleea Presei ne-am întâlnit cu domnii Vasile Voinovan şi Boris Blănaru, ambii recunoscuţi oficial drept victime ale represiunilor politice. De la 1992 încoace, ei, familiile lor, prietenii lor de suferinţă tot aşteaptă o reabilitare adevărată, una totală, care ar însemna nu doar carnete de represat, dar şi restituirea averilor confiscate.

Vasile Voinovan şi Boris Blănaru aveau în mâini ultimul număr al „Monitorului Oficial”. Ei căutau un jurist care le-ar explica ce a vrut, totuşi, să spună Guvernul prin aceste scheme şi formule, neînţelese pentru ei. Cei doi poartă în pungi mari, de plastic, dosarele suferinţei lor. Sunt simple hârtii, la prima vedere, dar acestea conţin zeci de ani de suferinţă.

Vasile Voinovan scoate din dosar lista imobilelor şi altor proprietăţi, confiscate de sovietici. E lungă, conţine vreo 30 de puncte. „Nu înţeleg, cum va fi calculată valoarea acestor proprietăţi. Avem o listă de SRL-uri, la care putem să ne adresăm pentru evaluare, dar am auzit că au taxe foarte mari”, ne-a spus acesta. Boris Blănaru spune că el a fost la un SRL din acea listă. Le-a prezentat datele despre averea sa confiscată. Acolo i-au făcut nişte calcule, după care Boris Blănaru nu-şi mai doreşte nimic. „12 mii de lei ar trebui să plătesc pentru acele certificate de evaluare. De unde să iau o sumă atât de mare de bani?”, se întreabă Blănaru.

„Am vândut tot ce am mai avut pe lângă casă, ca să-mi aduc actele în ordine şi să-mi fie restituită averea confiscată. Nu mai am ce vinde, ca să obţin şi certificate de evaluare”, spune Voinovan.

La „Index Imobil”, „Sterix”, „Triada” angajaţii care au răspuns la telefoane ne-au confirmat că un certificat de evaluare a imobilului costă circa 100 de Euro.