Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   "Au stricat poarta, geamul şi…

„Au stricat poarta, geamul şi au intrat”

290-casa1Un cetăţean din Chişinău spune că nu a mai rămas mult timp şi pereţii locuinţei sale vor ceda, iar el, împreună cu familia, ar putea ajunge în stradă. Aceasta se întâmplă după ce o instanţă de judecată a decis să separe locuinţa în două. O cameră îi revine fiicei, iar cealaltă – tatălui divorţat de prima soţie. Intrarea, în schimb, e pe aceeaşi uşă. Fiica a vândut camera sa, iar noii cumpărători, angajaţi în serviciul public, vor să o demoleze, pentru a-şi moderniza condiţiile de trai.

Doi muncitori reparau lacătul de la poarta familiei Gojin, domiciliată pe str. Ungureanu, 24, ap. 2B, după ce aceasta fusese forţată de noii locatari. Andrei Gojin, proprietarul casei, ne-a explicat de ce s-a ajuns la situaţia în care două familii care nu se cunosc trăiesc într-un singur apartament la sol. În plus, din motiv că în casă este doar o intrare, una dintre familii este nevoită să treacă prin dormitorul celeilalte atunci când intră şi iese din odaie.

Lipsiţi de intimitate sau casa demolată

„De la prima soţie am o fată. Parascovia Gojin îi spune. Ea s-a adresat în judecată şi a cerut să-i dau o cameră. I-am spus că nu am nimic împotrivă. După cum vezi şi tu, la noi camerele sunt mici. I-am dat una. Însă condiţia a fost ca să locuiască doar ea, pentru că în casă avem o singură intrare. Şi ca să ajungă de afară în odăiţa ei trebuie să treacă printr-a mea. Am zis că nu e nicio problemă, pentru că îmi este fiică. Bucătăria urma să rămână comună”, spune tatăl fetei.

Parascovia a câştigat judecata, însă nu a dorit să locuiască împreună cu tatăl divorţat deoarece s-a stabilit cu traiul în Italia. Camera a vândut-o unui angajat al Întreprinderii Municipale de Gestionare a Fondului Locativ din sectorul Botanica (ÎMGFL-3), Iurie Ghirin. Ca să nu fie pus în situaţia de a trece zilnic prin dormitorul celeilalte familii, Ghirin intenţionează să-şi dărâme odaia şi să pornească o nouă construcţie. Astfel, există riscul de a se prăbuşi toată casa.

Interesul angajaţilor de la ÎMGFL-3 pentru casa familiei Gojin a apărut cu mai mulţi ani în urmă. Olga Gojin, actuala soţie a lui Andrei Gojin, susţine că în luna decembrie 2009 a fost chemată la sediul ÎMGFL-3 pentru o discuţie cu şefa instituţiei, Didina Patraşcu. „Atunci ea mi-a propus să facem schimb de locuinţe. Să-i dăm casa ei şi ea să ne dea un apartament pe o altă adresă. Mi-a spus: du-te acasă şi mai gândeşte-te. Noi am refuzat această ofertă, pentru că aici locuim de mai mult timp”, mai spune Olga.

290-casa2Cumpărătorii oferă un preţ de 5 ori mai mare

Proprietarul casei spune că, conform legislaţiei, fiica trebuia să-i propună lui să cumpere apartamentul. „Dacă nu doream eu să-l procur, doar atunci trebuia să-l vândă la alţii. Aşa însă m-am pomenit în situaţia că apartamentul a fost deja vândut”. Iurie Ghirin, inginer-şef la ÎMGFL-3, a cumpărat odaia de la Parascovia Gojin la preţul de 30 mii de lei. Angajatul ÎMGFL-3 nu intenţionează să locuiască în odaia procurată. Scopul său este de a face business.

Acesta ar vrea să cumpere şi a doua odaie, propunându-i lui Andrei Gojin un preţ de 5 ori mai mare decât a dat el pe prima. „Cu 10 mii de euro noi o cumpărăm. I-am propus acest preţ, dar el refuză”, susţine Tatiana, o femeie care îi oferă consultaţii lui Ghirin despre acţiunile de cumpărare-vânzare a locuinţelor. De altfel, mai multe voci spun că această femeie a fost reţinută şi închisă pentru fapte ilicite privind cumpărarea şi vânzarea locuinţelor.

Un alt detaliu important este că inginerul-şef al întreprinderii municipale intenţionează să demoleze odaia cumpărată şi să înalţe o construcţie nouă. Însă unele documente eliberate de Centrul Naţional de Expertiză Judiciară şi de o comisie specială din cadrul Preturii Botanica şi ÎMGFL arată că acum doi ani Ghirin făcea parte din comisia care a examinat starea tehnică a locuinţei lui Andrei Gojin.

„Comisia a constatat că blocul de locuit este compus din două odăi cu intrare din una în alta. Acesta a fost construit în 1947 din rugumături de cărbune şi la momentul actual uzura sa constituie 61%”, se arată în actul de examinare a casei de pe str. Ungureanu 24, ap. 2 B.

Comisia: pericol de prăbuşire a casei

Acelaşi document conţine şi concluzia comisiei: „Pereţii blocului au fisuri considerabile, tavanul în odaia de 14,4 metri pătraţi este deteriorat (parţial prăbuşit). Fundamentul blocului necesită reparaţie capitală fără careva replanificări, respectiv – nu poate fi supus repartizării separate până la îndeplinirea lucrărilor de reparaţie capitală a tuturor elementelor constructive ale blocului dat. Totodată, la momentul actual este exclusă efectuarea lucrărilor de reconstrucţie a apartamentului cu ieşiri separate din motivul uzurii sporite a pereţilor”.

Se cere precizat că documentul care prezintă starea tehnică a locuinţei a fost semnat de fostul director al ÎMGFL-3 şi de angajaţi ai Preturii Botanica, printre aceştia numărându-se şi Iurie Ghirin, inginer-şef al ÎMGFL-3. Redacţiei ZdG i-au fost prezentate doar copiile documentelor, din motiv că unele documente în original ar fi fost transmise la instituţiile de stat abilitate. Pe acte este aplicată apostila Centrului Naţional de Expertiză Judiciară şi semnăturile mai multor angajaţi publici.

Solicitat de ZdG, Iurie Ghirin a declarat că aceste documente prezentate de familia Gojin sunt false. „Acolo se arată că este semnătura mea. Dar eu nu am semnat un asemenea act. Documentele sunt false. Nici nu este data indicată pe ele”, mai spune angajatul public.

Astfel, acum o săptămână, Tatiana împreună cu Ghirin au stricat lacătul de la poarta familiei Gojin. Au scos fereastra şi au aruncat peste geam o parte din mobilă şi ceva haine. „Au stricat poarta, geamul şi au intrat”, afirmă Gojin. De altfel, Tatiana spune că aceste acţiuni s-au produs în prezenţa poliţiştilor de la 902. „Noi avem document de la poliţie prin care familia Gojin era înştiinţată că vom veni să aducem mobila. Trebuia să fie acasă când am venit. Dar ei au închis poarta şi au dat drumul la câine prin ogradă”, spune Tatiana, care nu a dorit să-şi divulge numele de familie.

Contactată telefonic, directoarea ÎMGFL-3, Didina Patraşcu, de fiecare dată amâna discuţia, ca într-un final să nu ne răspundă la telefon.

Iurie SANDUŢA