Aspecte juridice practice ale basarabenilor din România

Casa de Avocatură Coltuc din Bucureşti despre patru moduri în care poate fi redobândită cetăţenia română.

 

Cetăţenia română se poate dobândi în patru moduri:

 1. prin naştere;
  Persoana care se naşte pe teritoriul unui stat primeşte cetăţenia statului respectiv. Sunt unele state în care nu se practică cele spuse.
 2. prin înfiere (adopţie);
  Persoana care este înfiată în condiţiile legii de către o persoană ce are o altă cetăţenie, va primi şi ea această cetăţenie
 3. prin repatriere;
  Persoana care a pierdut cetăţenia română o poate redobândi prin efectul repatrierii, dacă îşi exprimă dorinţa în acest sens.
  Părinţii care se repatriază hotărăsc pentru copiii lor minori privind cetăţenia. În situaţia în care părinţii nu cad de acord, tribunalul de la domiciliul minorului va decide, ţinând seama de interesele acestuia. În cazul copilului care a împlinit vârsta de 14 ani este necesar consimţământul acestuia.
  Redobândirea cetăţeniei de către unul dintre soţi nu are nici o consecinţă asupra cetăţeniei celuilalt soţ. Soţul cetăţean străin sau fără cetăţenie al persoanei care se repatriază poate cere dobândirea cetăţeniei române, în condiţiile prezentei legi.

Pregatirea documentelor pentru redobindirea cetateniei romane

Pentru a redobândi cetăţenia română este necesar să perfectaţi un set de documente care include urmatoarele acte:

 • paşaport original (internaţional) – copie legalizată la notar;
 • buletinul de identitate original – copie legalizată la notar;
 • cazier judiciar din România- în original;
 • cazier judiciar din Republica Moldova – în original;
 • certificatul de naştere – copie autentificată la notar;
 • certificatul de căsătorie sau divorţ – copie autentificată la notar;
 • certificate de naştere sau de deces ale părinţilor – copii autentificate la notar;
 • certificate de căsătorie sau de divorţ ale părinţilor – copii autentificate la notar;
 • certificate de naştere sau de deces ale bunicilor din partea mamei sau a tatălui – copii autentificate la notar;
 • acordul soţilor pentru dobândirea cetăţeniei de către copiii minori – declaraţie autentificată la notar;
 • certificate de căsătorie sau de divorţ ale bunicilor din partea mamei sau a tatălui – copii autentificate la notar;
 • declaraţie de consimţământ pentru obţinerea cetăţeniei române data către minorii care au implinit vârsta de 14 ani;
 • acordul soţilor pentru dobândirea cetăţeniei de către copiii minori – declaraţie autentificată la notar;
 • cerere personală din care să rezulte că nu aţi depus o altă cerere de redobândire a cetăţeniei române – autentificată la un notar;
 • declaraţie din care să rezulte că nu sprijiniţi acţiuni împotriva ordinei de drept a României – autentificată la un notar;
 • un dosar cu şină.

Persoanele care se află în afara Republicii Moldova pot beneficia de serviciile companiei perfectând o procură la Consulatul Republicii Moldova sau la un Notar din ţara în care se află ( în cazul Notarului va mai fi nevoie să apostilaţi procura, unii notari prestează şi acest serviciu).

Depunerea dosarului la Direcţia Cetăţenie din România

Următoarea etapă în procesul de redobândire a cetăţeniei române, după colectarea setului de documente, este depunerea actelor la Direcţia Cetăţenie din România.

Acte primare:

 • buletin de identitate;
 • paşaport;
 • extras din contul bancar;
 • foto 3×4;
 • certificat de la locul de muncă/studii.

Persoanele care au depus dosarele pentru a redobândi cetăţenia româna şi nu au fost soluţionate de către autorităţile din România în termenii stipulaţi în legislaţia româna au dreptul de a cere prin intermediul Instanţelor de Judecată respectarea acestor termeni.

Obţinerea C. N. P.

Codul numeric personal reprezintă un număr semnificativ ce individualizează o persoană fizică şi constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucrează date nominale privind persoana fizică.

Acte primare:

 • buletin de identitate;
 • actul de stare civilă.

Sursa: www.coltuc.ro


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. AVRAAM

  Si bani!!!!Parale!!!!Si euro!!!!Rabdare si cozi la Ambasada!!!!Drum la Bucuresti-viza,iarasi cozi la rand si euro la intermediari! De ce nu faceti o ancheta cata lume deja a murit in RM care au depus dosarele,asteptand cetatenia romana…

 2. mara

  avraama,anchetà nu s-a fàcut càtà lume a fost masacratà in 1992,cànd rusia a nàvàlit peste noi,acasà la noi,adicà in moldova si nu s-a càràbànit nici azi,iar tu vrei anchetà de moarte naturalà.decàt sà tot cobesti de desubt,sà tot te agàti de romània si sà te uiti prin broasca usii,mai bine ai pleda pentru càràbànirea tancurilor de ocupatie de pe teritoriu (iar tu le ridici in slàvi).asa ai sà vezi cà n-ar mai “muri” nimeni pentru cetàtenie,cà o iau,de fapt,gunoaiele,nu autohtonii.ca si la studii in romània: cele mai multe is beizadele de secretari ai partidului comunist criminal.nu ne faci un serviciu s-o termini cu diversionismul,cum zicea stef? cà nu i-ai mai ràspuns,o stergi cànd e bàja,apoi apari de parcà nimic nu s-a-ntàmplat s-o “lichidezi” pe mara.un ziar nu face anchetà,o fac procurorii,de cànd zic sà te duci la procuraturà,dar n-are ce face cu bàrfele tale si de aia “sochezi” lumea aici.

 3. yahveh

  avraame, de ce nu ne povestesti din experienta ta iubire? Ai incercat tu sa obtii cetatenia romana si ti-a cerut cineva bani? Cine anume? Cine a murit asteptand cetatenia romana (nume, prenume)? Dar tu traiesti pe la Moscova si dai din gura!

 4. costel

  lasa propaganda ta de doua kopeici avrame ! redobindirea cetateniei romane se va acorda la toti romani din basarabia , trebuie doar putina rabdare

 5. dac

  CETAŢĂNIA NE-A FOST LUATĂ CU FORŢA/FURATĂ NU PERDUTĂ,DEACICEIA CE SE FURĂ SE INTOARCE, FĂRĂ CONDIŢIONARE, DACĂ SE FACE DREPTATE,I-AR ROMANIA ESTE OBLIGATĂ SĂ-ŞI APERE CETĂŢENII SĂI, POTRIVIR LEGII SUPREME,CUM SE FACE LA TOATE STATELE CARE AU NUME ,..NU SĂ IMPUE O CĂRUŢĂ DE ACTE CETĂŢENILOR SĂI ABANDONAŢI ÎN CONDIŢII VITREGE SI NEREABILITAŢI PÎNĂ IN PREZENT, MACAR PRINTR-O DISPOZIŢIE, DACĂ PRIN PACT NU ESTE POSIBIL.

 6. STEFANITA

  Avraame,daca intr-adevar a murit cineva asteptand sa redobandeasca cetatenia romana,asta s-a intamplat pentru ca bietul om a vrut din tot sufletul sa scape de comunisti si hicleni de felul tau.
  Orice m-asi fi asteptat sa aud de la tine,dar ce ai spus tu acum intrece orice limita a inchipuirii…
  Ai vrea sa spui tu Avraame, ca iti doresti din tot sufletelul tau de comunist sa obtii cetatenia romana ,iar romanii iti pun piedici?

  Te simti roman ,Avraame puiule ?!

  Cat de roman te simti sfintia ta ,tovarase Avraam ?

 7. Sergiu din SUA

  Oameni Buni.
  Ca sa obtii ceva este cum multi din voi spun aici- de RABDARE si inca multa RABDARE. Eu sunt de acord, se dau si bani, bani grei ca sa obtii aceasta cetatenie, dar nu merita sa dai banii cuiva si tu sa ramii gol chistol. Mult succes si rabdare voua la toti la cei care sunt pe drumul ales.

 8. mara

  avraama,nu bate apa-n piuà sà iasà eurii. scurt: sunt sau nu sunt niste tancuri de ocupatie de 20 ani in moldova? a nàvàlit sau nu rusia in 1992 peste noi si ne-a omoràt copiii? in felul àsta ràspunzi si celor de mai sus,cà te feresti sà dai ràspuns direct ca un “bàrbat” ce esti,in schimb bla-bla,bàrfe,invàrteli,provocàri,cai verzi càt duce trenul si uite asta n-o face un bàrbat.

 9. madalina

  Halal de voi, cei alde Avraam! Oamenii incearca sa ajute, iar voi cu pretentii deocheate. Pentru Avraam: depinde de Casa de Avocati luarea deciziei privind dobindirea cetateniei? Desigur, nu. Atunci de ce nu ai tacea in loc sa te faci de risul lumii?
  O intrebare pentru dnii avocati: e nevoie de actele ambilor parinti (drept confirmare ca ei au fost cetateni ai Romaniei), sau e destul numai a unui singur parinte. Nicidecum nu pot obtine certificatul de nastere a mamei, iar tatal a decedat. Cum procedez? Multumesc.

 10. mara

  mad,e suficient sà demonstrezi o ràdàcinà romàneascà pànà la 28 iunie 1940.tatà sau mamà,bunic sau bunicà,nàscuti pànà la data cutare. incearcà sà obtii un certificat de nastere, stil nou, al tatàlui, dacà e dificil cu al mamei, si pe baza àstuia faci certificatul de deces al tatàlui, dar numai dacà e nàscut pànà la 1940 in romània, altfel nu merità efortul. pentru decedati prezinti c.de deces, nu de nastere, oricum e indicat data si locul nasterii.cauti pe net ce si cum, cà-l gàsesti si pe cel cu coadà azi, nu numai cetàtenia, cu atàt mai mult cà au simplificat procedura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *