Arestaţi în cauza porcilor

Anatol Mătăsaru nu e singurul artist-activist care a fost arestat în cauza porcilor (acţiunea “Porcuror” de la sfârşitul lui 2008, protestul din faţa Procuraturii Generale de la începutul lui 2009 costumat în godac, precum şi dosarul “Jumara”). Vă propun în cele ce urmează câteva acţiuni care, deşi efectuate de alţi artişti în alte ţări, se aseamănă cu daravera lui Mătăsaru în cel puţin trei feluri au fost carnavaleşti, în ele s-a făcut referinţă la godaci, iar cei care le-au iniţiat au sfârşit-o la puşcărie pentru perioade diferite de timp.

276-porc01 La 14 aprilie 2009, când Mătăsaru era torturat în penitenciarele din Chişinău, în Marea Britanie, în Witney, Oxfordshire, a fost reţinut pentru 6 ore Robin Demczak, 57 de ani, după ce Poliţia a primit o înştiinţare din partea vecinului său, John Ablett, poliţist de profesie, precum că Demczak ar fi instalat, ostentativ, în grădina sa o statuetă din ceramică ce reprezenta un porc de culoare neagră cu pete albe culcat pe burtă. Statueta ar fi vizat poliţia. Deşi a insistat că aceasta a fost instalată cu mult înainte (în 2001!) de venirea în cartier a vecinului poliţist, fiind una dintre multele statuete lucrate de el personal, Demczak a fost totuşi arestat sub învinuirea de hărţuire a poliţiei. Ablett s-a plâns şi de apariţia unei inscripţii făcute grosier cu vopsea albă pe gardul de culoare închisă a lui Demczak, care zicea NO PIGS (în acest context, poate fi tradusă şi ca «porcilor interzis»). Puţini artişti pot exista din lucrările lor, din care cauză sunt nevoiţi să-şi câştige existenţa altcumva. Demczak, bunăoară, a crescut un timp porci. El zice că, după ce şi-a stopat afacerea, oamenii continuau să-i bată la poartă şi să-i ceară produse porcine. Instalase semnul respectiv ca să nu mai fie deranjat de către doritorii de a cumpăra carne. Acum Demczak e geamgiu. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Thames Valley declara că, deşi suspectul a fost eliberat, dosarul încă se mai cercetează. Presa specula că plângerea şi arestul s-ar fi datorat nu în ultimul rând neînţelegerii dintre cei doi vecini referitoare la cărarea care desparte grădinile lor. Dat fiind că presa n-a mai raportat despre această afacere, putem conchide că Demczak a fost lăsat în pace de organele britanice de ordine.

276-porc12 În internet circulă o fotografie, devenită clasică, în care doi poliţişti americani arestează pe cineva înveşmântat în porc. Imaginea poate fi întâlnită, de obicei, în paginile de agrement, la categoria “imagini haioase”, dar, din păcate, nu este însoţită de text explicativ. Mi-a trebuit ceva timp să descopăr sursa acesteia şi numele autorului ei. Fotografia a fost făcută pe parcursul unui protest PETA (Organizaţia Oamenilor întru Tratarea Etică a Animalelor), care a avut loc la Los Angeles, în august 2000. Fotografia îi aparţine lui Spencer Green, iar Anthony Breznican, într-un material emis de ASSOCIATED PRESS, explica publicului că un activist PETA îmbrăcat într-un costum ce reprezenta un porc a descărcat în faţa Hotelului Wilshire Grand circa patru tone de băligar, pe care l-a transportat la locul faptei într-un camion. Se întâmpla în ziua în care restaurantul hotelului găzduia Adunarea naţională a Partidului Democrat.

Poliţia a arestat făptaşul şi i-a sechestrat camionul. 10 membri PETA au urmărit evenimentul. Unii dintre ei erau echipaţi în costume de carnaval similare cu al făptaşului, purtând placarde pe care scria “Carnea înseamnă omor!”.

În februarie acelaşi an PETA a înfăptuit o asemenea acţiune în faţa unui hotel unde tocmai îşi servise dejunul viitorul preşedinte al SUA, pe atunci candidat la prezidenţiale din partea Partidului Conservator – George Bush.

PETA e bine cunoscută pentru acţiunile sale extravagante, mai mult sau mai puţin drastice. Bunăoară, este adesea citat un protest din februarie 1994, în urma căruia, ne povesteşte Liz Atwood, au fost arestaţi cinci activişti PETA, doi dintre ei fiind îmbrăcaţi în costume de porc. Ei strigau că magazinul Nature Company, specializat în produse ecologice, contribuie la nimicirea haină a animalelor sălbatice din pădurile tropicale din Hawaii. Cei cinci s-au încătuşat de uşile filialei The Nature Company din Baltimore. Membrii PETA afirmau că această companie contribuie la prinderea porcilor sălbatici din Haiti utilizând capcane în care animalele, fiind prinse, îndură o moarte îndelungată şi agonizantă.

Oficialii companiei replicau că porcii au fost importaţi pe insule şi că au devenit o veritabilă forţă distrugătoare a naturii, un veritabil cataclism ecologic, ce trebuie oprit neîntârziat. Deşi s-au încercat şi alte metode de apărare a pădurii, precum vânatul sau îngrădirea terenurilor împădurite, capcanele par să fie metoda cea mai eficientă de ocrotire a pădurii. Oficialii companiei sunt de acord că capcanele nu sunt soluţia perfectă, dar par să fie cea mai eficientă.

Acest caz este adesea citat deoarece a fost o confruntare paradoxală dintre apărătorii drepturilor animalelor, pe de o parte, şi responsabilii de restabilirea ecosistemelor naturale, pe de alta. Protestatarilor li s-au administrat amenzi minore.

276-porc23 Cel mai spectaculos caz rămâne cel legat de nominalizarea unui porc, Pigasus, drept candidat pentru preşedinţia SUA, un act supranumit de unii observatori cel mai lucid act politic al secolului XX. Nominalizarea a avut loc în 1968, în Chicago, la iniţiativa unui grup de hipioţi, membri ai Partidului Internaţional al Tineretului (YIP): Jerry Rubin, Abbie Hoffman, David Dellinger, Rennie Davis, Tom Hayden, John Froines, Lee Weiner şi Bobby Seale, în timpul Adunarii naţionale a Partidului Democrat. Platforma lui Pigasus ar fi fost “gunoiul”, ziceau cei 8, ca să nu mai pomenim faptul că, dacă ar fi fost ales, ar fi fost primul preşedinte al SUA din care oamenii s-ar fi putut înfrupta, şi nu invers, cum a fost până la acel (acest?) moment, când preşedintele şi administraţia sa se înfruptau din poporul american.

Atât cei 8, cât şi Pigasus au fost arestaţi, rămânând în istorie drept grupul celor 8 din Chicago, cunoscut şi ca cei 8 conspiraţionişti. (Aşadar, porcul lui Mătăsaru nu a fost primul porc arestat!) Motivul arestului invocat de poliţie a fost conspiraţie şi incitare la violenţă, precum şi traversarea graniţelor statelor (americane) cu intenţia de a participa la tulburări stradale. Pigasus a fost eliberat la scurt timp şi preluat de o comunitate mobilă de hipioţi – Hog Farm.

După ce Bobby Searl, membru al Panterelor negre, a fost judecat separat, mult mai aspru – 4 ani privaţiune de libertate pentru nesupunere faţă de autoritate (în timpul procesului el a atacat verbal foarte dur judecătorul), grupul din Chicago a fost redus la 7. După un proces îndelungat de câţiva ani şi reapelări multiple, majoritatea învinuirilor au fost clasate. E curios că procesul în sine era o scenă de spectacol. Într-o zi, bunăoară, inculpaţii Hoffman şi Rubin au apărut în instanţă îmbrăcaţi în robe judecătoreşti. Când judecătorul le-a ordonat să şi le scoată, ei s-au supus, dezvăluind că purtau dedesubt uniformele poliţiei din Chicago…

E puţin probabil că aceste acţiuni l-au influenţat pe Anatol Mătăsaru. Mai curând, cred că el a reinventat retorica “guiţată” pentru a ridiculiza răul (nelegiuirile şi corupţia din organele moldovene de drept), reducându-l la un format uşor de înţeles pentru spectator şi modelându-l în ceva ce poate fi stăpânit. Sunt întru totul de acord cu Paul Carter, care scria în “Zgâriind suprafaţa”: Nimic din ce spui n-a fost spus mai devreme; nimic, repet, e exact repetat.

Teodor Ajder

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. matasaru2004

    ramane adevarul, – ,,porcul,, e porc si-n africa!
    dar din acest articol vad ca logica mea de lupta mai corespunde si cu altora .Cu mai mult ca, aveam in rezerva un proect cu 40 kg de rahat in fata Proc Generale…am crezut ca va fi ceva nou,dar …mai astept.

  2. matasaru2004

    si sa vedeti ca este efect cu urmari neplacute nu numai in RM cand unii patrupezii di Justitie si Porcuratura reactioneaza agresiv cand nu grohae sau se comporta neadecvat lor.
    …-atunci toata puterea lor e-n rît (rấturi).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *