Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Apartamentul nr. 29

Apartamentul nr. 29

Două femei din oraşul Glodeni susţin că au fost şantajate, acum 5 ani, ca să-şi vândă apartamentul la un preţ de 5 ori mai mic decât cel de piaţă. Pentru că nu au dorit să cedeze din preţ, au fost internate în mod forţat la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi. Totodată,  cumpărătorul ne-a spus că a procurat apartamentul nr. 29 fără a recurge la vreo manevră ilegală.

249-procaIna Proca împreună cu Nadejda Proca (foto), mama acesteia, locuiau, acum câţiva ani, în apartamentul nr. 29 de pe str. Zgârcea din oraşul Glodeni. Hotărâte să vândă apartamentul, l-au scos pe piaţa imobiliară, solicitând pentru el 6 mii USD. De altfel, la acest preţ vânduseră câteva apartamente vecinii de bloc ai femeilor. Ele susţin că au găsit un cumpărător, pe Eduard Olimid, care s-a arătat interesat să procure apartamentul. Acesta, însă, nu a dorit să scoată din buzunar 6 mii USD, propunându-le un preţ de 5 ori mai mic. „I-am spus că nu cedez din preţ şi el a început să facă presiuni asupra noastră. Ne-a şantajat că are prieteni care lucrează la Spitalul de Psihiatrie şi că ne va interna forţat dacă nu vindem casa. Apoi, împreună cu şeful poliţiei din Glodeni, Gheorghe Chirică, ne-a internat pe mine şi pe mama mea la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi”, susţine Ina Proca. Sursa ne-a mai spus că, până în anul 2004, nu a fost internată în spital pentru că nu s-a confruntat cu probleme de sănătate.

Persoana de serviciu de la Secţia de internare a Spitalului de Psihiatrie Bălţi declară că Ina şi Nadejda Proca au fost internate în spital, ultima dată, la 15 martie curent. „Ele au stat de multe ori aici. Chiar de foarte multe ori în comparaţie cu alţi pacienţi.” Totodată, Efrosinia Răilean, sora superioară a secţiei nr.9, din acelaşi spital, susţine că au fost cazuri când cele două femei au fost aduse la spital de poliţie. Răilean a mai adăugat că le-a auzit pe acestea discutând despre faptul că cineva le-a lăsat fără apartament şi că ar avea probleme cu poliţia.

„În spital au început să ne distrugă mintal. Ne injectau tot felul de substanţe. Am fost şi bătute. Să ştiţi, din momentul în care ai fost internat măcar o singură dată la psihiatrie, nimeni nu mai crede ce spui”, afirmă Nadejda Proca. În acest context, sora superioară a explicat că niciun pacient nu este supus violenţei.

Mircea Cucu, medic-şef adjunct al Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chişinău, spune că pacienţii nu sunt maltrataţi de personalul spitalului. „Se întâmplă ca, uneori, pacienţii să se tragă de haine. Un caz mai grav a avut loc acum câteva zile, când o pacientă a lovit-o pe o soră medicală, încât i-au zburat dinţii din gură”, a continuat Cucu.

Acuzaţiile făcute de cele două femei la adresa lui Gheorghe Chirică, comisar de poliţie al Comisariatului de Poliţie Glodeni, precum că acesta le-ar fi internat în mod forţat la psihiatrie, au fost respinse de comisar. „Poliţia nu duce pacienţii la psihiatrie, ci la spital. Ele sunt bolnave psihic şi nu prezintă niciun interes. Au vândut apartamentul şi mai apoi l-au vrut din nou. Nu-i vreun interes la mijloc. Fac scandal permanent. Vecinii cheamă poliţia. Noi le ducem la spitalul raional”, a conchis Chirică.

Potrivit Nadejdei Proca, din cauza faptului că, de mai multe ori, au fost internate la Spitalul de Psihiatrie, în mod forţat, acestea au decis să vândă imobilul a cărui proprietară a fost Nadejda Proca, fostă şefă în cadrul unui birou de eliberare a paşapoartelor. Astfel, în 2004, pe data de 18 martie, Eduard Olimid a cumpărat apartamentul nr. 29 la un preţ de 1150 USD. „Părţile au convenit ca vânzătorul să elibereze apartamentul în decurs de 14 zile din data autentificării contractului. Cheltuielile legate de întocmirea prezentului contract sunt achitate de către cumpărător”, se arătă în contract.

Actualul proprietar al apartamentului nr. 29, Eduard Olimid, ne-a povestit că a procurat apartamentul pe banii câştigaţi la nuntă. „În 2004, un apartament cu o cameră costa în jur de 1500 USD. Acum s-au scumpit. Acelaşi apartament valorează 7 mii USD. Am încheiat un contract, aşa cum prevede legea.” Sursa citată a mai adăugat că a purtat negocieri cu Nadejda Proca cu privire la reducerea preţului, însă aceasta nu a dorit să cedeze niciun bănuţ.

Întrebat dacă a influenţat internarea femeilor la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi, pentru a cumpăra imobilul la un preţ redus, Olimid a calificat afirmaţiile fostei proprietare ca fiind aberante. „Sunt un simplu vânzător şi nu am aşa putere la Glodeni ca să influenţez lucrurile. Observ că ele compun bine. Am avut probleme când am cumpărat apartamentul, pentru că nu au vrut să-l elibereze, în conformitate cu cele stipulate în contract. După ce s-au dus, am crezut că am scăpat de ele, dar văd că problemele au reînceput”, a conchis proprietarul apartamentului nr. 29.

Potrivit contractului, Olimid Eduard a cumpărat apartamentul 29, situat în or. Glodeni, pe strada Zgârcea, casa nr.5, cu suprafața totală de 32, 80 metri pătrați. Prețul total al căruia, apreciat de oficiul Glodeni al OCT Bălți, conform certificatului cu privire la valoarea bunului imobil cu nr. 1272 din 17 martie 2004, constituie 15664 lei. Preţul de piaţă al unui astfel de apartament, în anul 2004, era de 6-7 mii USD.

Iurie SANDUŢA

Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului «Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei», implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.