Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Apartamentul cu fisuri

Apartamentul cu fisuri

255-casaUn agent imobiliar a procurat un apartament pe strada Bucureşti din capitală şi, în timp ce îl repara, a provocat fisuri la apartamentele vecine. Agentul susţine că a pretins să repare şi apartamentele care au fost avariate, însă proprietarii au solicitat reconstrucţia întregului imobil. S-a iscat o neînţelegere între părţi, astfel încât proprietarii păgubiţi au apelat la instanţa de judecată pentru a li se face dreptate.

Leonid Moşneaga, directorul întreprinderii SRL „Leonardo”, a procurat apartamentul nr. 2 din casa nr. 12 din strada Bucureşti. Agentul imobiliar a dărâmat pereţii apartamentului cu scopul de a-l reconstrui. Astfel, în anul 2002, muncitori angajaţi de SRL „Leonardo” au spart tavanul casei respective în trei locuri, demolând şi unii dintre pereţii de bază ai apartamentului. În aceste condiţii, au început să fie vizibile mai multe fisuri pe suprafaţa pereţilor de la apartamentele vecine. Gheorghe Stratan, unul dintre proprietarii ale căror apartamente au fost afectate, a acţionat SRL „Leonardo” în instanţa de judecată. Proprietarul apartamentului nr. 4 de pe aceeaşi adresă a solicitat încasarea unui prejudiciu material. Potrivit Judecătoriei Centru, în acest litigiu s-a hotărât „a încasa de la SRL „Leonardo” în beneficiul lui Gheorghe Stratan suma pagubei pricinuite în mărime de 207868 lei şi, drept pagubă morală, suma în mărime de o mie de lei. Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău”, se arată în hotărârea de judecată.

Directorul SRL „Leonardo” afirmă că a făcut recurs la Curtea de Apel, care i-a şi dat câştig de cauză. Prin decizia Curţii de Apel, s-a hotărât de a micşora prejudiciul cauzat de la 207868 lei până la 3246 lei. Galina Moşneaga, soţia directorului, declară că, în faza iniţială, când au început lucrările de reparaţie a apartamentului, au obţinut acordul vecinilor, inclusiv al familiei Stratan. Sursa citată a mai adăugat că la apartamentul vecin au apărut doar câteva fisuri din motiv că respectivul apartament este foarte vechi. „Noi ne-am oferit să le reparăm fisurile, însă proprietarii au solicitat să le reconstruim toată casa. Evident că acest lucru a fost imposibil. Familia Stratan a avut intenţii clare ca, în această situaţie, să le reconstruim casa. Ei au apelat la judecată şi în final s-a dat şi o hotărâre”, conchide Galina Moşneaga.

Actualmente apartamentul lui Gheorghe Stratan se află într-o stare deplorabilă. Practic, pereţii laterali, care formează temelia imobilului, sunt în situaţia de a se demola. În aceste condiţii, nu este posibil ca familia Stratan să mai locuiască în apartamentul respectiv. Astfel, de câţiva ani, ei locuiesc pe la rude. Gheorghe Stratan ne-a mai spus că pretinde să obţină autorizaţie de la Primăria Chişinău pentru a reconstrui casa. Însă acest lucru se tărăgănează din motiv că Primăria solicită un pachet cu documente pentru a le elibera autorizaţia. Ţinem să precizăm că am încercat să luăm legătura cu Gheorghe Răilean, şeful Direcţiei autorizare şi disciplină în construcţie, însă acesta n-a fost de găsit pentru a explica de ce durează procesul de eliberare a documentului solicitat.

I. S.
Acest articol de investigaţie a fost iniţiat ca urmare a adresărilor făcute la linia fierbinte anticorupţie, tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansată în cadrul proiectului «Sensibilizarea populaţiei despre fenomenul corupţiei», implementat de Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chişinău.