Apartamente cu ghinion

De multe ori crezi că, dacă apelezi la serviciile statului, vei avea de câştigat. Uneori, însă, se întâmplă invers. Anume astfel li s-a întâmplat investitorilor blocurilor de locuit ce se construiesc pe strada Zelinski. Au ales o companie de stat care le inspira mai multă încredere. Au investit milioane în construcţie. Li s-a promis că vor avea cheile de la locuinţe în 2011, dar este deja 2012, iar blocurile în cauză încă nu sunt finisate.

Mulţi dintre investitori au luat credite din bănci pentru procurarea apartamentelor. Alţii şi-au vândut apartamentele vechi pentru a-şi procura altele, noi. Maria Panfil, proprietara unui apartament din blocurile în cauză de pe strada Zelinski nr. 15, face parte din grupul investitorilor care şi-au vândut vechile locuinţe în speranţa că, aşa cum li s-a promis, vor intra în casă nouă.

Totul a început în 2008, atunci când cei 204 investitori au semnat contracte de investire în construcţia locuinţelor pe strada Zelinski nr. 15. Serviciul Naţional Locuinţe, cu care fuseseră semnate contractele, a condiţionat ca, timp de o lună, să fie investită suma de 50% din costul apartamentelor, iar în următorii 2 ani să fie achitată tranşa restantă. Ulterior, printr-o decizie de guvern, Serviciul Naţional Locuinţe, care avea statut de întreprindere de stat, a fost lichidat. În consecinţă, obiectul în cauză a fost transferat printr-un contract de cesiune la instituţia nou-formată, Î.S. Serviciul Asistenţă Beneficiari la Obiectele Sociale (SABOS).

Conform contractului de investire, cele trei blocuri au în total 204 apartamente şi urmau să fie date în exploatare în august 2011. Pe parcursul anului 2011, o dată pe lună, erau organizate întâlniri cu investitorii şi cu reprezentanţii SABOS. De fiecare dată, investitorilor li se spunea că lucrările merg încet deoarece mai mulţi investitori nu au transferat sumele cuvenite pentru construcţia apartamentelor. În pofida faptului că mijloacele financiare de la investitori, în cea mai mare parte, au fost acumulate, pe parcursul ultmelor luni, lucrările au fost stopate din lipsă de bani. Ultima promisune făcută de conducerea SABOS a fost cea potrivit căreia obiectul va fi dat în exploatare în iunie 2012.

De la Guvern – la Minister, după care la SABOS

Adrian Manolachi, Igor Popescu, Boris Sârbu şi Leonid Bujac fac parte din grupul de iniţiativă ales de investitori pentru a-i reprezenta în procesul de elucidare a situaţiei la obiect.

La 20.10.2011, s-au adresat Guvernului, invocând toate problemele. Petiţia a fost remisă pentru examinare Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, care, neglijând prevederile Legii cu privire la petiţionare, a remis-o pentru examinare la SABOS, de unde a fost expediat un răspuns formal şi incompetent. Iar unul dintre motivele de întârziere ar fi că nu s-a luat în considerare timpul de întărire a betonului.

Tot atunci, grupul de iniţiativă s-a adresat la CCCEC. În pofida faptului că au trecut mai mult de trei luni, până în prezent nu au primit niciun răspuns de acolo. Între timp, reprezentanţii grupului de iniţiativă au fost în audienţă şi la ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel  Răducan, însă dânsul a spus că nu-i poate ajuta cu nimic.

La 06.02.2012, materialele respective au fost depuse la Procuratura Generală. Leonid Bujac spune că investitorii au crezut că nişte contracte semnate cu o instituţie de stat ar fi mai credibile, doar că, pe parcurs, s-a constatat că SABOS, deşi e întreprindere de stat, utilizează metode dubioase. „Urmare celor expuse desfăşurării insuficiente a lucrărilor la obiect, rămânem îngrijoraţi şi avem mari suspiciuni că blocurile locative în cauză nu vor fi date în exploatare nici în iunie 2012.”

În actul de revizie din 25.10.2011, privind rezultatele controlului economico-financiar efectuat de CCCEC la Î.S. „Serviciul Asistenţă Beneficiari la Obiectele Sociale”, s-a constatat sustragerea a circa 21 mln lei din sursele financiare acumulate de la investitori pentru construcţia locuinţelor în blocurile din str. Zelinski nr. 15. Parte din bani, conform actului de revizie, fiind alocaţi la construcţiile din str. D. Râșcanu nr. 18 şi la cele de pe Calea Ieşilor nr. 68/6.

Destituit, fără obligaţia de a restitui banii

În urma acestui fapt, directorul SABOS, Petru Morari, a fost doar destituit din funcţia de director general, fără a fi obligat să restituie banii cheltuiţi inadecvat. Mai mult decât atât, în prezent, Morari deţine funcţia de vicedirector general la instituţia respectivă.

La întrebarea „Cum a ajuns Petru Morari vicedirector, chiar dacă a făcut încălcări?”, Gheorghe Darie, directorul general al SABOS, spune că „Petru Morari se află în funcţie de vicedirector SABOS pentru că trebuie să dea în primire documentele, dar nu are dreptul să iscălească acte. El are tare mari încălcări şi trebuie să dea lămurire în scris pe tot ce a făcut”.

Tot de la Gheorghe Darie am aflat că pe numele lui Petru Morari ar urma să se deschidă dosare penale, unul fiind deschis de Centrul Anticorupţie.

Grupul de iniţiativă este indignat de felul în care sunt investigate lucrurile, dar şi de felul în care sunt trase la răspundere persoanele implicate în acţiuni dubioase. Membrii grupului de iniţiativă sunt nemulţumiţi şi de acţiunile ministerului de resort şi ale CCCEC, care nu au întreprins nimic pentru identificarea integrală a mijloacelor financiare sustrase şi pentru returnarea acestora pe contul SABOS.

În câteva scrisori către Procuratura Generală, ex-preşedintele interimar, Marian Lupu, şi premierul Vlad Filat, grupul de iniţiativă descrie gravele încălcări ale fostului preşedinte al SABOS, cum ar fi comercializarea unor apartamente, unor persoane apropiate, contra unor preţuri reduse cu 20-80%.

Chiar şi în aceste condiţii, investitorii insistă doar asupra returnării banilor în contul SABOS şi asupra reluării lucrărilor la blocurile locative în care au investit ei. Totodată, aceştia cer ca blocurile lor să fie date în exploatare până la 1 iulie 2012, respectându-se prevederile procesului-verbal din 11.10.2011.

La 27 martie 2012, grupul de iniţiativă a avut o întrevedere cu Gheorghe Darie, actualul director general al SABOS, cu Alexandru Guţu, director executiv „Consfirmgrup”, şi cu Svetlana Bran, contabilă SABOS, discutând situaţia creată. Gheorghe Darie a declarat ca au fost depistate 20 de  apartamente vândute la preţuri reduse de către Petru Morari. Astfel, pentru un metru pătrat de suprafaţă locativă proprietarii avantajaţi plăteau de la 2070 de lei până la 7000 de lei., pe când cei neavantajaţi au investit câte 9100 de lei pentru 1 m.p.

Contactat de ZdG, Petru Morari, fost director SABOS, a declarat că vânzarea apartamentelor la preţuri reduse „a fost o greşeală tactică” şi că oamenii deja restituie banii. În cazul termenului de dare în exploatare, depăşit cu mult, Morari spune că ar fi de vină lipsa de muncitori, dar şi întârzierea achitării sumei pentru apartamente de către investitori în termenul stabilit.

CCCEC şi MF investighează schemele dubioase

Directorul SABOS afirmă că le-a scris celor 20 de proprietari care au procurat locuinţe la preţ  redus să achite preţul integral. „Am scris încă o scrisoare locatarilor în cauză şi le-am spus că, dacă nu vor accepta să rezolvăm problema pe cale amiabilă, semnând o anexă la contract, în care ar fi indicat preţul real al apartamentelor, cel pe care l-au plătit toţi investitorii, atunci vom recurge la alte metode”, susţine Gheorghe Darie. El precizează că, în cazul celor 3 blocuri, ar exista o diferenţă de 3 mln 159 mii de lei şi că doar Morari şi-a făcut reducere la 3 apartamente, în sumă de 1,8 mln lei.

Potrivit grupului de iniţiativă, Centrul Anticorupţie şi Ministerul Finanţelor mai fac investigaţii la sediul SABOS, incercând să identifice toate schemele dubioase puse în practică aici.

În prezent, suma de care este nevoie pentru a finaliza construcţia e de 37 mln lei, dintre care SABOS trebuie să investească 15 mln lei, iar Consfirmgrup – 2 mln lei. Darie spune că nu ajung încă 6,5 mln lei pentru a încheia construcţia, iar Consfirmgrup – 8 mln lei. Iar la întrebărea investitorilor „De unde vor lua aceşti bani?”, Alexandru Guţu a răspuns că: „trebuie să vindem parcările, blocul 4 de pe aceeași stradă ca să recuperez banii de care am nevoie, pentru că o parte din banii lipsă s-au dus pentru construcţia acestora”.

Gheorghe Darie a mai menţionat că el îi înţelege pe investitori. El a mai spus: „Am redus din personal 6 lucrători. Dacă vedeţi, au dispărut feţele alea zâmbitoare care promiteau multe. S-a dus şi Cerba, şi Musteaţă, s-au dus toţi acei care nu au fost cinstiţi şi oneşti, care au făcut delapidări, au falsificat contractele de investiţie”.

Cu toate că la întâlnire au fost asuguraţi că problemele vor fi soluţionate, investitorii au mai multe întrebări decât la început, cea mai importantă dintre ele fiind: „De unde va lua SABOS 6 milioane de lei, iar Consfirmgrup – 8 milioane?”.

În ceea ce priveşte termenul limită de finalizare a construcţiilor dat de conducerea SABOS, există riscul ca acesta să nu fie respectat, deoarece sunt puţini lucrători. Acest lucru este demonstrat în nota informativă a comisiei care a verificat îndeplinirea lucrărilor de construcţie. Comisia, alcătuită din doi membri SABOS şi un investitor, a relatat că pe şantier lucrează doar 13 muncitori.

Ecaterina GAIBER

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

47 comentarii

 1. Un investor

  Așteptăm toți investorii și ziarele pe 19 aprilie 16.00 la adunarea generală.
  Ca de obicei, au fost invitați d-nii Morari și Marcel Răducan.

 2. Vasile

  SABOS si ConsfirmGroup au figurat toamna într-un raport a curții de conturi. Atunci CC și guvernul i-a curățit de vreo treișpe milioane în folosul sinistraților de la Cotul Morii.

  Acum e periculos să fii întreprindere de stat, poți rămîne lefter.

 3. Bulă

  ce inseamna ‘investor’? cumva investitor?
  intreprinderea de stat e dirijata,ghici de cine? de stat! deci statul ramane lefter,nu un privat,e de stat doar.
  confundam niste lucruri elementare.are moldova si lume cu mansarda-compiuter?

 4. Puiu

  Nu cred eu ca aceste locuinte vor fi cindva finisate. Ceva nu ajunge in aceasta poveste – macar si simpla constatare de ce nu se intorc banii re-alocati pentru constructiile pe Calea Iesilor/Rascanu?

  O fi formal Sabosu intreprindere de stat dar pare-mi-se statul stie doar SA SCOATA banii din intreprinderile sale.
  In acest exemplu se vede cum banii au fost colectati cu virf si indesat de la privat. Dar aici functiile statului s-au cam si terminat. Doi ani cu controale fara urmari, neputinta lamentabila, lupta de interese de trei bani, of-uri si ah-uri de muiere si ca urmare doar un car de promisiuni fara acoperire – asa se prezinta ministerul si guvernul in aceasta istorie jalnica. Si presupun asa si va ramane in Istorie.

 5. antuza

  Cu parere de rau redactorul a cestui ghinion nu este inzestrat cu date corecte si complecte cinei persona vinovata . Antreprenorul principal este o coada implicata de mocirla comunista si care au furat impreuna cu directorul P. Moraru si timp de 2-3 ani banii omului muncitor dus pe apa simbetei.Sa speram ca noul director va duce la capat si nu va fi tap ispasitor in tot furtul.

 6. sistematic

  acolo eu am fost o luna in urma sa vad poate cumpar un apartament in acest complex imi vindea o persoana ieftin dar slava domnului n-am cumparat
  din vara trecuta acolo nu se face nica numa sfada am aflat ca nici directorul vechi nici directorul nou nu trimit banii de lucrat daca se va lucra bine mai este pe un an dar cred ca firma este in faliment
  alaturea mai sta o casa la fel de sase ani no termina dolgostroi poate co so termine la pastele calului dar nu aistea
  mai stiu asa ca scoteau banii ani de zile si asa si nau terminat sa construiasca toti is talhari mita nui acasa soarecii pe masa

 7. Investor 2

  Cine stie ce a fost la ultima adunare generala din 19 aprilie cu ce sa terminat, cu parere de rau nustiu care e situatia si nici nustiu la cine sa apelez.

 8. Iorga

  Investor 2 a fost ca de obicei. Au prelungit a patra oara termenul si o saptamana au lucrat mai indesat la oficiile de la primul etaj. Adunarile estea sunt niste iluzii fara urmari ca sa mai masoare temperatura.
  Apeleaza la sefii celor cu care ai semnat contractul – ministrul Raducanu si mai sus. Sau vinde urgent apartamentu.

 9. Артур

  На последнем собрании обещали выдать ключи в июне и сдать все 3 блока в эксплуатацию в сентябре. На данный момент идут работы по утеплению блока №2, плюс что-то делают внутри блоков. Работы идут вяло, но идут.

 10. Vitalii

  Am fost astazi 14 mai, lucrarile merg mai bine, deja cheama proprietarii sa vada reparatia si obiectiile pe care le au, speram in iunie sa primim cheile dar mai degraba cheile vor fi in iulie-august, iar darea in exploatare nu cred ca va fi in septembrie, mai degraba in noiembrie sau cine stie poate sa fie si la sfirsitul constructie blocului nou care din pacate lucrarile au fost stopate. Pe 15 mai la ora 16.00 e adunare.

 11. Артур

  Звонили из SABOS-a, пригласили на объект, сказали, что будут замерять площадь квартиры, и необходимо присутствие владельца.
  Ключи может и не дадут в июне, потому что вряд ли успеют закончить с внешней отделкой блоков. Но то, что сдавать в эксплуатацию будут вместе с 4-м блоком – это вряд ли. Слишком долго ждать окончания строительства 4-го блока. Скорее всего сначала разберутся с уже готовыми 3-мя.

 12. Артур

  Что говорили на последнем собрании, которое было 12 июня?

 13. Vitalii

  Pe 10 iulie a avut loc adunare, unde a venit noul director, si ca de obicei nimic nou. Promit cheile pe 25 august. Putine sanse, de lucru este tare mult nu vor reusi. Intre timp un reprezentant al investitorilor care practi zi de zi urmareste ce sa face, ne aduce la cunostinta ca sun multe incalcari acuma la sfirsit de constructii, se intrebuinteaza materiale de constructii de cea mai mica calitate, si punerea teracotei se pune in paralel cu slefuirea peretilor ceea ce afecteaza calitatea lucrarilor, precum si multe alte incalcari care in viitorul apropiat dupa darea in exploatere vor necesita reparatii adaugatoare deja din banii locuitorilor. Urmatoarea adunare a doua marti din august.

 14. SPERANŢA

  Dar ce să zicem noi, cei care au investit în locul 4. Să înţeleg că banii mei se duc la construcţia blocurilor 1,2,3. Interesant.

 15. Артур

  А что директор опять поменялся??? Кто знает, какая сейчас ситуация со стройкой? Виден ли конец?

 16. blocul 1

  Да, директор в очередной раз поменялся. Сроки отодвинули опять, на этот раз как минимум до момента когда с инвесторов снимут дополнительно еще по 700 лей с квадратного метра, по этому поводу рассылают письма. Фасад еще не закончен, в квартирах большие недоделки кривые стены, газ еще не подключили точно, с остальным непонятка, прилегающая территория и гаражи не будут готовы ближайшие два года – до пресловутой сдачи 4го и 5го итд. блоков

 17. Артур

  У SABOS-а есть 3 или 4 коммерческих помещения в блоках, каждое по 140м2. Пусть продают и сами доплачивают то, что не хватает. Плюс правительство должно помочь, если что. Это их предприятие.

 18. Vasile

  Bătaie de joc si șantaj, șantaj și bătaie de joc îmseamnă că și la următoarele blocuri ne vor peni apre sfîrșit, halal întreprindere de stat, mai rău ca la privat

 19. blocul 1

  Правительство самоустранилось от решения проблемы.

  В прошлом году решением Счетной палаты в пользу правительства были отнята вся прибыль Сабоса. Это история с Котул Морий и ремонтом в парламенте, этих денег хватило бы теперь на окончание строительства. Еще бы и осталось.В сущности недостача – малая часть всей стройки и выглядит дурным спектаклем. Действительно, Сабос является госучреждением, могли бы и помочь своим, но видимо не судьба в этом десятилетии.

 20. blocul 2

  Cine a fost la ultima adunare pe 30.10.2012, spuneti va rog frumos ce sa hotarit sau ce au decis!!!!

 21. blocul 1

  30го ничего не решили, представители фирмочки не пришли. По слухам,сдача еще раз откладывается на следующий год а Сабос намерен вытрясти из инвесторов еще денег, без никаких гарантий. Посмотрим что скажут следующим летом на таком же очередном собрании.
  Зимуем.

 22. blocul 2

  Eu am auzit alta, ca pina pa sfirsitul lunei noiembrie dau cheile si trebuie sa achiti 75 % din banii care ii mai cer pentru finisare iar altii 25 la darea in exploatare.

 23. real

  De achitat banii – da
  Dar de dat cheile – nu, nu doresc, apar o serie de alte conditii

  Nu va hraniti cu zvonurile, apropiati-va si cereti modificarea la contract pentru studiere. Cautati acolo punctul lipsa cu datul cheilor dupa ce le daruiti 75%.

 24. Tatiana

  Si se mai intreaba”Statul” de ce oare fug toti din RM….?Obosesti sa te fure atit….(((

 25. maria

  Ilegalităţile SABOS sunt floare la ureche faţă de cele comise de Î.I.”Tomailî-argo” şi patronul Ivan Tomailî-“marele constructor”,care şi-a bătut joc deschis de investitori şi de cei de la SIS,dar nimeni nu se i-a de el.Cine-l protejează aşa de bine-comuniştii? Cine le permite asta? Afiliaţii lor din procuratură şi justiţie?

 26. Артур

  Кто-нибудь знает последние новости по поводу стройки?

 27. blocul 2

  Cineva stie ces cu contractele noi si daca cineva are de gind sa dea acesti bani. Si cei cu punctul acela din contract unde e scris ca daca nu platim pina pe 31 ianuarie 2013 contractul se socoate nul?????!!!!!

 28. Petru Ivanov

  Cine are de gînd să plătească conform contractelor noi sunați juristul companiei Sabos. Nu uitați să cereți modificarea conform modelului agreat de grupul de inițiativă. Acolo este scoasă condiția că contractul de bază se consideră nul. De asemenea controlați termenii de plată – nu mai devreme de ziua cînd iscăliți și nu mai tîrziu de 31 ianuarie.
  Formalitățile iau ceva timp dar multe se pot face și prin poșta electronică sau telefonic.
  Eu personal voi plăti după ce va plăti Consfirmgrup pentru apartamentele sale.

 29. blocul 2

  De unde sa fie totul bine daca nici 50% din investitori nu au iscalit contractul adaugator!

 30. blocul 2

  Buna ziua! Cind o sa fie urma toarea adunare cu locatarii? Si stie cineva daca o sa se daie cheiele? Cu cine sa fac legatura in privinta noului contrac? Scrieti-mi va rog! Mersi!

 31. Zloi

  blocul 2, проблема единственно в первом блоке. Не платят они. Много начальничков, бюджетников, родственников и юристов, расчитывают проехать молчком.
  Значит им сдадут последним. Через год или два.
  У второго блока есть все шансы получить в феврале. Осталось набрать немного, может и успеете за два дня.
  Если кто-то желает продать свою квартиру – сделайте это сейчас. Из-за таких коммерсантов и тормозят сдачу. Пока есть чем поживится не видать нам наших квартир.
  Насчет вопроса про новый контракт – вы видимо издеваетесь. Просто зайдите в САБОС, за полчаса все сделаете. И позвонить туда можете по ЛЮБОМУ телефону.

 32. blocul 1

  Nu inteleg cum una si aceiasi casa so dea in exploatare pe bucati. Asta no sa fie, cheile poate si o sa deia, dar casa trebuie so deie in intregime in eploatare. Problema e una comuna si nu numai ai uni bloc.

 33. Petru Ivanov

  înseamnă că n-o să dea casa în exploatare… așa e mai bine?

  P.S. Dacă vorbim de întregime, în complexul locativ mai întră și parcările, spațiul adiacent și intrarea în parcări prin blocul 5.

 34. blocul3

  Noi traim in Moldova. Iar aici e totul posibil.Inclusiv sa se deie casa in exploatare ”pe bucati” (de fapt pe blocuri).Si nu vad nici o problema, daca fiecare bloc are numar cadastral aparte. Iar cind va fi data in exploatare depinde de investitori. Despre situati pe care o cunosc cititi comentariul meu de pe publika sau sunati la SABOS.

 35. Игорь

  Я слышал что после первого числа февраля никто не сдал денег. То есть разговоры были, договора смотрели но не больше. Все ждут дадут ли ключи хотя бы первым заплатившим. Недоверие большое.
  Думаю что делать. Советуют проставить 80% проплаты на 3-е марта. И обнуление предложенного дополнения к договору в случае если не заплачу в срок. Далее смотреть. Если выдадут ключи то идти и платить, иначе – не платить и таким образом обнулить доп. договор.
  Что скажете?

 36. prim

  Ни одно здание так и не сдали. Территория вокруг до сих пор на стадии котлована, гаражами никто не интересуется 4года. Думаю до сдачи еше года 3. Если сдадут.
  Думал купить в первом блоке у инвестора но передумал. Когда у них будет готово, я уже год как буду жить там, где сейчас котлован. Качество так себе. Как инвестиция не стоит, цены уже завышены, если жить – очень шумно, дорога близко, каждый вечер дискотеки.

 37. Артур

  Очень смелое заявление по поводу котлована. Дома действительно не сдали, но всё идёт к этому. По поводу того, что 4-й блок будет сдан в следующем году (а значит будет готов и двор) сомнений нет, потому что новый подрядчик порядочный, не тот, что строил первые 3 блока.
  Цены на некоторые квартиры действительно завышены, но есть и адекватные предложения.
  А то, что шумно, это неправда. До дороги относительно далеко, и место там спокойное.

 38. Сергей М.

  Посмотрите решения суда Ботаника – “своим” квартиры продавал по 2070 леев за кв.метр. Были по 7200 леев. Большинству по 9100 и теперь требуют ещё доплатить. Чем быстрее пойдёте в суд требовать неустойки, тем быстрее будут шевелиться. Пройдёте все инстанции, обратитесь в ЕСПЧ – Молдова всё Вам выплатит.

 39. Сергей М.

  Сабос пытался расторгнуть в суде договора по 7200 леев за кв. метр. Не смогли, нет оснований. Потребовали взыскать разницу до 9100 – отказали и вполне аргументировано, так как нет никаких оснований. Они заключили договор по 7200 и он законен. Сабос подал в апел.

 40. Артур

  Сергей, у вас есть информация по тем, кто обратился в суд по поводу неустойки и кто получил положительный результат?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *