Aniversare în familia ZdG

Deja al cincilea an Lilia Diaconu îşi sărbătoreşte ziua de naştere în lipsa mamei şi a celor 3 fraţi decedaţi. Lilia este singura supravieţuitoare a unui teribil accident rutier, întâmplat în 2005, când o maşină a lovit, în plină stradă, 5 din cei 6 membri ai familiei Diaconu. Anul acesta ea şi-a serbat aniversarea a 14-a printre oameni noi. La începutul anului, Lilica s-a mutat împreună cu tatăl ei în satul Costeşti, localitatea de baştină a acestuia.

Ca în fiecare an, echipa  ZdG a mers la Lilia în ospeţie. Sărbătorita nu era acasă, dar a venit într-un suflet, după ce mătuşa ei a chemat-o de la vecini. Era emoţionată şi fericită. Dornici de oaspeţi, membrii familiei Diaconu ne-au invitat în curte, unde am discutat despre ultimele evenimente şi despre viaţa de la ţară, plină de greutăţi. Cea mai recentă preocupare a familiei este telefonul mobil al Lilicăi, care nu funcţionează de câteva zile. Deşi de curând tatăl îi cumpărase o cartelă nouă de reîncărcare, acesta s-a blocat. Acum nu ştiu ce să facă şi se gândesc să meargă, poate, împreună cu Lilia la Ialoveni pentru a găsi o soluţie.

Curioasă să afle ce daruri i-am adus, Lilica a dorit mai întâi să discute cu noi şi să ne împărtăşească din experienţa ei de  început de an şcolar. La insistenţa tatălui, care tocmai venise de la lucru, ea ne-a arătat agenda şcolară, mândră de notele mari pe care le-a luat. După jumătate de an de studii printre noii colegi, Lilica este convinsă că aici este mai bine decât la Vulcăneşti, unde a învăţat anterior. “Aici cunosc mai multă lume, pentru că toţi sunt din sat, mi-am făcut deja mulţi prieteni, profesorii sunt mai înţelegători, dar şi şcoala este mai aproape de casă”, ni s-a destăinuit fata.

Tragicul eveniment care i-a răpit cele mai dragi fiinţe încă o macină, însă datorită tatălui, mătuşii şi noilor colegi reuşeşte în clipele de sărbătoare să fie cu adevărat fericită. Ne-a mărturisit că îşi va serba ziua de naştere sâmbătă, când vor veni şi colegele ei de clasă. “Cadourile nu sunt cele mai importante, principalul e prezenţa oamenilor dragi”, a spus Lilia, după ce am întrebat-o ce daruri şi-ar dori să primească. Deşi încă nu s-a gândit cum va sărbători împreună cu colegele, este sigură că vor reuşi să se distreze. Tatăl i-a promis că va fi o aniversare deosebită.

Cazul Liliei Diaconu a fost în ultimii cinci ani mediatizat de ZdG. Prin atenţia acordată, am încercat să aducem zâmbetul pe chipul acestui copil luptător. Pe bărbatul vinovat de tragedia acestei familii, deşi este condamnat şi considerat în detenţie, unii susţin că l-au văzut la libertate. De mai mult timp, acesta a încetat să-i transfere Liliei suma mizeră de bani, desemnată de instanţa de judecată ca prejudiciu pentru uciderea mamei şi a tuturor fraţilor fetei.

Echipa ZdG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. STEFANITA

  Stranepoata celebrului scriitor Ion Creanga prezinta o serata pentru liceeni

  Filiala Bibliotecii Nationale pentru Copii „Ion Creanga” din Chisinau va gazdui, joi, incepand cu ora 14:00 serata muzicala „O mladita muzicala din arborele Creanga”, iar protagonista acesteia va fi tanara soprana Claudia Caia, stra-stra-nepoata scriitorului Ion Creanga.
  Directorul adjunct al Bibliotecii „Ion Creanga”, Eugenia Bejan, a comunicat pentru DECA-press ca soprana Claudia Caia este proaspata absolventa a Conservatorului din Bucuresti si se afla la Chisinau pentru a fi prezenta la spectacolele din cadrul Festivalului „Invita Maria Biesu”.
  La serata „O mladita muzicala din arborele Creanga” vor participa elevi de la Liceele „Onisifor Ghibu”, „Nicolae Sulac”, „George Meniuc” si de la Scoala nr. 5.
  Talentul Claudiei Caia a fost remarcat de primadona Opereie Nationale din Chisinau, Maria Biesu care a audiat-o atunci cand viitoarea soprana facea primii pasi in muzica clasica.
  Claudia Caia este una din cele trei fiice a Olgutai Caia, stranepoata a lui Ion Creanga.
  Biblioteca Nationala pentru Copii „Ion Creanga” din Chisinau dezvolta relatii de colaborare cu urmasii lui Ion Crenaga de mai bine de un deceniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *