Amintiri trăite în coşmaruri

Victimă – Petruţ, 10 ani
Abuzatori – 2 colegi
Forme de abuz – sexual
Pedeapsă – Amendă în valoare
de 3000 de lei fiecare şi prejudiciu moral – 10 mii de lei

Istoria lui Petruţ

Petruţ este unul dintre miile de copii orfani sociali cu părinţi în viaţă. Tatăl său l-a abandonat când era de-o şchioapă, iar când a împlinit cinci ani, băiatul a rămas şi fără mamă. Femeia a plecat să muncească în Turcia şi a uitat de copil, lăsându-l în grija bunicii. Mama este acum pentru el o noţiune abstractă, care se materializează în câteva cuvinte spuse rapid la telefon şi în coletele venite din străinătate. A crescut retras şi timid – o ţintă perfectă pentru câţiva copii mai mari puşi pe rele.

Avea 10 ani când doi colegi l-au ademenit într-o clădire abandonată, spunându-i că vor să-i arate ceva interesant. Credul şi naiv din fire, Petruţ i-a urmat orbeşte. Cele întâmplate în minutele următoare i-au stârnit frică şi repulsie încă mult timp, fiind violat în formă perversă de cei doi colegi. I-a fost ruşine, s-a simţit neputincios şi furios, nu putea dormi noaptea, îşi descărca mânia pe animalele din curte, lovindu-le fără milă. Tresărea în somn, nu mai comunica cu nimeni şi era mai mult absent cu gândul. Apoi violatorii şi-au bătut joc de el ori de câte ori au avut ocazia. Culmea e că au povestit şi altor copii din şcoală despre “isprava” lor, astfel încât Petruţ n-a mai avut zile bune. A trecut mult timp până şi-a luat inima în dinţi şi i-a povestit cele întâmplate unui profesor. Acesta a discutat imediat cu rudele băiatului şi, împreună, au alertat poliţia.

Intervenţia “AMICUL”

Cazul lui a ajuns în sinteza criminogenă a Ministerului Afacerilor Interne, fiind preluat de toată mass-media. Noi am aflat despre cazul lui Petruţ din ziare şi ne-am implicat imediat. Psihologul centrului l-a ajutat să depăşească trauma enormă pe care o suferise: pe de o parte, el era foarte afectat de despărţirea de mama sa, iar pe de altă parte – suferea enorm de pe urma abuzului grav la care a fost supus.

La intervenţia specialiştilor, o mătuşă a băiatului a luat copilul la întreţinere şi a acceptat să instituie tutela asupra lui. Deoarece nu exista acordul scris din partea mamei, autorităţile tutelare de nivelul 1 şi 2 au refuzat ca Petruţ să meargă în familia mătuşii, insistând că el trebuie plasat într-un internat. După mai multe discuţii şi solicitări, funcţionarii responsabili au fost de acord asupra faptului că contrazicerile şi lacunele din legislaţie nu trebuie să afecteze soarta unui om, mai ales viaţa unui copil. Petruţ a reuşit să rămână în familia rudelor sale şi să se bucure de sprijinul acestora.

Copilul a beneficiat de asistenţă psihologică şi suport juridic pe parcursul urmăririi penale şi examinării cazului în instanţa de judecată, fiind pregătit pentru participarea la procedurile legale.

Pregătirea copilului pentru participarea în cadrul procedurilor legale reprezintă informarea copilului despre acţiunile şi procedurile în care va fi implicat în procesele de judecată, ceea ce contribuie şi la pregătirea lui psihologică pentru confruntarea situaţiei de examinare în instanţă.

Psihologul a fost prezent la realizarea audierii în cadrul procesului de judecată şi l-a susţinut emoţional pe băiat. Acest suport a fost deosebit de necesar şi important, ţinând cont de faptul că, după ce s-au adresat la poliţie, Petruţ şi rudele sale au fost ameninţaţi de mai multe ori cu răfuială de către unul dintre abuzatori şi tatăl acestuia.

Psihologul l-a însoţit pe băiat şi la expertiza psihologico-psihiatrică, acordându-i suportul necesar şi înainte, şi după această procedură. La expertiză s-a simţit din nou victimă, fiind nevoit să povestească lucruri pe care ar fi dorit să le uite ca pe un coşmar, făcând faţă acestor emoţii datorită mai multor şedinţe de pregătire psihologică.

Pedeapsă

Rezultatele expertizei şi mărturiile depuse de colegii de şcoală au demonstrat vinovăţia abuzatorilor. Prin hotărârea primei instanţe, care a fost menţinută de Curtea de Apel, abuzatorii care aveau vârsta de răspundere penală au fost pedepsiţi cu amendă în valoare de trei mii de lei fiecare şi repararea prejudiciului moral în valoare de 10 mii de lei.

Acest studiu de caz este preluat din broşura “Copilul victimă a abuzului sexual: intervenţii multidisciplinare”, elaborată de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (www.cnpac.org.md).

RAPORTAŢI!
Dacă bănuiţi că un copil este victima unui abuz, sunaţi
022 75 88 05
sau scrieţi un email:
ajutauncopil@cnpac.org.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Юлия

  Бедный ребенок.Тёте – опекуну мальчика необходимо так много терпения,любви,душевной теплоты,чтобы залечить психологические травмы ребенка. Это на теле раны быстро заживают,а душевные могут кровоточить очень долго,формируя отрицательные черты характера.А то,что Петруц срывал зло на невинных,беззащитных собаках,говорит о предрасположенности к насилию над теми,кто слабее его.
  Наказание этим уродам и подонкам – очень мягкое,тем более,что они достигли уголовно наказуемого возраста.Чувствуется, что за бедного ребенка не было кому заступиться.

 2. vera

  INTIMIDARE NEMARGINITA

  Florile se ofilesc,
  Cand udeala nu le-ajunge
  Ca copiii ce tingesc
  Dupa mila mamei bune.

  Unii cu jale-i privesc,
  Le mai dau cate-o pomana,
  Altii i-i batjocoresc:
  “Baistruci – lepadati de mama”!

  Copii stau la puscarie,
  Cu sperante – spulberate,
  Fiindca mamele – plecate,
  Nu-s de Lege amendate,

  Dar – lasate,sa dispara,
  Cu totul,in lumea larga,
  La copii sa nu revina,
  Viata – data,sa distruga

  Fara simt de omenie
  Ca copiii sa mangaie,
  Durerea sa le aline,
  Sa nu stea ca in pustie,

  Cu lacrimi in ochisori,
  Coplesiti de-al mamei dor,
  Care-i frige deseori
  Seara in patucul lor:

  Mor sperantele usor;
  Mama… nu violuri vor!

 3. vera

  VIATA – LEGATA cu ATA

  Copii flaminzi, cu obragi palizi
  Si maina-ntinsa inspre noi,
  Mai intilnim si azi pe drumuri,-
  Lasati cu soarta-n maina lor..!

 4. Viorel

  unde se poat e gasi mai mult informatie cu referinta la aecst caz? Va rog, dati locul si numele coleglor, caand va fi urmatoarea infatisare in fata instantei si unde?

 5. vasile

  bravo justitia din moldova……..
  trei mii de lei pentru viol,pedofilie,lipsire de libertate……
  sa-i fu…. in gura de judecatori si politisti corupti….
  un neam de curve ieftine sunt moldovenii…
  toti se ingrozesc pentru o secunda si apoi trec mai departe,uitand tot ce au vazut. nu-i atinge atata timp cat nu sunt implicati ei , copii lor …
  muistii de judecatori si politisti care au si ei copii acasa,nu s-au gandit un pic ca le se poate intampla si lor?
  toti moldovenii betivi din satul in cauza,chiar nu stiau ce se intampla? ba da, stiau ,dar in durea un cur…

 6. ion50

  vasile (26 March 2013) :
  bravo justitia din moldova……..
  trei mii de lei pentru viol,pedofilie,lipsire de libertate……
  sa-i fu…. in gura de judecatori si politisti corupti….–MINE POTE SE INTIMPLE SI CI VOI.AMU VEDETI KIT E DE PERIKOLOS IN RM DAKA NU AI NIAMURI,NANAS UNDE TREBUE….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *