Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Am devenit un fel de…

„Am devenit un fel de prizonier al statului şi al justiţiei corupte”

Divorţul presupune nu doar despărţirea celor doi parteneri, dar şi partajarea bunurilor dobândite de soţi în timpul căsătoriei, considerate bunuri comune. Totul pare cât se poate de legal şi paşnic la acest moment, însă altul a fost deznodământul familiei Samoil. După un proces de divorţ aparent paşnic, care a avut loc în anul 2003, au urmat o serie de procese de judecată care l-au dus pe Simion Samoil şi în Penitenciarul nr. 13, cunoscut ca fiind cel mai groaznic penitenciar, supranumit de Ministerul Justiţiei „penitenciarul problemă”, unde condiţiile celor deţinuţi sunt de-a dreptul dezastruoase.

„O cauză civilă s-a transformat în una penală, în urma căreia am fost condamnat la 3 luni de detenţie în Penitenciarul nr.13”, ne spune disperat bărbatul. Motivul conflictului dintre cei doi soţi a fost apartamentul cu o cameră din oraşul Criuleni, procurat de Simion Samoil în timp ce era căsătorit cu Larisa Samoil.

În anul 2002, Simion Samoil a cumpărat un apartament cu o cameră, pentru care a plătit 8000 de lei. În acea perioadă soţia bărbatului muncea peste hotare, în Italia. „Am împrumutat de la prieteni 2000 USD, ca Larisa să ajungă în Italia. Ea a întors 1600 USD, iar restul le-am dat eu. Apartamentul l-am cumpărat din banii mei şi mai aveam grijă de băiat, cât ea lucra în Italia”, relatează bărbatul.

După divorţ, Larisa a revenit din Italia şi, fiind în stare de ebrietate, a deteriorat apartamentul şi bunurile din acesta, iar în luna iulie 2007, a depus o cerere de chemare în judecată a fostului soţ, pentru a-şi primi cota-parte din apartament. „A plătit bani mari ca să fie făcută o expertiză, care să susţină că valoarea apartamentului ar fi de 200.300 de lei. Unde s-a mai văzut astfel de preţ pentru un apartament atât de mic, cu o cameră şi în starea în care l-a adus?”, se întreabă bărbatul.

Preşedintele şedinţei de judecată era Elena Roibu, judecătoarea ulterior condamnată la 8 ani de închisoare pentru luare de mită, dar care a reuşit să se ascundă şi nu a fost găsită nici până în prezent. „Elena Roibu m-a trimis la închisoare şi a decis că trebuie să plătesc 100.150 de lei (cota-parte a apartamentului, n.r.). Am ajuns printre deţinuţii condamnaţi la detenţie pe viaţă pentru omor. Am stat acolo 3 luni, timp în care eram bătut de deţinuţi şi mi-a fost fracturat grav braţul”, relatează bărbatul. „Era groaznic acolo. Stăteam într-o celulă împreună cu 17 oameni, în nişte condiţii mizerabile, şi tăceam… Îmi era frică să nu fiu ucis în timp ce dormeam”, îşi aminteşte Simion despre lunile petrecute după gratii.

După ce a fost eliberat, bărbatul a mers la Elena Roibu. „Am întrebat-o dacă aşa se face justiţia şi cât costă să bagi un om nevinovat în puşcărie. Ea a ridicat din umeri, m-a sfătuit să nu zic prostii şi mi-a spus că sunt om deştept şi voi ieşi din încurcătură”, ne povesteşte el. Totodată, Simion ne spune că fosta soţie s-a folosit de faptul că el era închis şi a înregistrat pe numele său casa pe care au cumpărat-o în primii ani de căsătorie. „I-am întrebat pe cei de la serviciul cadastral cum au putut să mă declare mort fără vreun document care să confirme acest lucru, iar ei mi-au spus că au crezut-o pe cuvânt pe fosta mea soţie. A trebuit să merg la starea civilă şi să iau certificatul de căsătorie şi de divorţ şi să fac rost de toate documentele, care să confirme că am cota-parte din această casă”, explică bărbatul.

Simion Samoil a făcut şi un recurs la Curtea de Apel Chişinău, care a decis că valoarea acestui apartament este exagerată. „Decizia nu a schimbat absolut nimic şi eu continui să plătesc statului 6000 de lei pentru procesele de judecată şi soţiei banii pentru acel apartament care s-a dovedit a fi foarte scump”, spune Simion. „Mi-a fost blocat cardul, nu pot să-mi fac documentele ca să merg peste hotare să câştig bani, ca să scap mai repede de datorii… Am devenit un fel de prizonier al statului şi al justiţiei corupte şi nu mai am puteri să lupt cu aceasta”, explică bărbatul, dezamăgit şi obosit de sistemul de justiţie din R. Moldova.