Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Alpinişti la camera de odihnă…

Alpinişti la camera de odihnă a ministrului

Nici companiile de construcţii care desfăşoară lucrări de reparaţie la edificiile instituţiilor de stat nu respectă normele de securitate a muncii. În acest sens, şeful Inspecţiei Muncii, Dumitru Stăvilă, susţine că va înainta o propunere de modificare a legislaţiei în domeniu. Astfel, companiile care vor participa la licitaţiile desfăşurate de instituţile de stat vor trebui să solicite un aviz de la Inspecţia Muncii.

Dacă acum două săptămâni ZdG prezenta un reportaj de la şantierele din Chişinău unde, în mod flagrant, companiile private de construcţii ignorau normele de securitate a muncii, reporterii ZdG au surprins asemenea încălcări şi pe şantierele instituţiilor de stat.

La edificiul Ministerului Justiţiei au loc lucrări de reparaţie. Câţiva muncitori schimbă ferestrele vechi cu termopane. Aceştia, fără să se asigure cu echipamentul de protecţie, desfăşoară lucrări la înălţime, fiind căţăraţi la etajul 2 pe un geam. Cu o mână se ţin de un perete din afară care desparte geamurile, cu altă mână ridică fereastra de termopan.

A încercat să treacă dintr-o odaie în alta?

I-am întrebat pe muncitori de ce nu se asigură cu echipamentul de protecţie. Aceştia au zâmbit fără să ne răspundă. Larisa Şoltoian, administratoarea edificiului Ministerului de Justiţie, ne spune să-i adresăm ei toate întrebările. “Au pus şi astăzi două geamuri şi mai mult nu au de lucru la înălţime. Deja o să lucreze pe jos. Eu sunt permanent lângă ei. Băieţii parcă nu beau, dar, mă rog… Până acum ne-am păzit şi parcă e totul normal. Ne străduim să fie bine”, ne răspunde Şoltoian.

Tot ea este de acord că atunci când au loc lucrări de reparaţie la înălţime muncitorii trebuie să fie asiguraţi, însă în acest caz a fost mai complicat. “Desigur că ar fi bine. Dar au schimbat geamurile la camera de odihnă a domnului ministru. Nu ştiu de ce să se anine, acolo nici nu avem cum…”, explică Larisa Şoltoian, sugerându-i unui reprezentant al întreprinderii de construcţii să ţină cont de acest aspect pe viitor.

Dumitru Stăvilă, şeful general al Inspecţiei Muncii, a vizualizat mai multe fotografii realizate de ZdG. Acesta a comentat inclusiv poza unde sunt surprinşi muncitorii care schimbau termopanele la Ministerul de Justiţie. “Ei lucrează? Ori s-a încuiat biroul şi un nebun a încercat să treacă dintr-o odaie în alta? După cum vedeţi, se lucrează la obiecte fnanţate din bugetul statului. Şi noi vom aduce modificări în legislaţie”, afirmă Stăvilă.

Un alt caz care pune inspectorii pe gânduri

Şi la edificiul Ministerului de Interne, când se efectuau lucrări de reparaţie acum un an, niciunul dintre muncitori nu respecta normele de protecţie. Reporterii de gardă i-au filmat pe muncitori cum urcă la înălţime. La apariţia reporterilor, muncitorii au negat că s-ar fi urcat la înălţime fără cască de protecţie şi centură de siguranţă.

ZdG: — De ce nu aveţi centură de siguranţă şi cască de protecţie? Aţi urcat tocmai sus.

Muncitor: — Ei da! Ţi s-a părut ţie. Nu ai ochelari de soare sau ce?

ZdG: — Muncind în aşa condiţii, sunteţi conştienţi că vă riscaţi viaţa?

Muncitor: — Tot normal. Nu îţi fă griji.

ZdG: — Aveţi cască ?

Muncitor: — Avem tăt.

Am încercat să aflăm de ce angajatorii trec cu vederea eventualele riscuri la care sunt supuşi muncitorii. În acest scop, am discutat cu reprezentanţii fimei de construcţii. «La băieţi li-i cald, înţelegi? Acuşi le aducem la toţi cască şi poţi să-i filmezi pe toţi cu cască. Toţi sunt profesionişti. Sunt alpinişti. Dacă vă dăm voie să vedeţi cum se ridică ei pe schelă, trebuie să faceţi un reportaj de show. Noi avem termen aici, ca să înţelegeţi corect. Nu vrem ca pe baza noastră să arătaţi ceva. Amuşi se începe în contradictoriu. Pe de o parte, este tehnica securităţii, care este o problemă. Dar este şi alt moment – termenul”, susţine un reprezentant al companiei de construcţii.

Inspecţia Muncii va sesiza ministerul

Şeful Inspecţiei Muncii a comentat şi imaginile de la şantierul MAI. Acesta ne-a spus că sunt evidente încălcările comise şi că este necesar ca un antreprenor care participă la o licitaţie să aibă avizul instituţiei pe care o conduce. “Inspecţia Muncii va sesiza Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în scopul de a face modificări la legislaţie. Şi în toate cazurile unde muncitorul a încălcat legislaţia muncii să modificăm şi să prezentăm avizul nostru comisiei de desfăşurare a concursului pentru obţinerea volumului de lucru. Adică acei care stau prost la capitolul respectare şi securitatea legislaţiei muncii, la plata salariilor, să nu aibă posibilitatea de a obţine volumele respective de muncă”, explică Stăvilă.

O normă elementară, ignorată de majoritatea muncitorilor de pe şantierele din Chişinău, este faptul că nu folosesc îmbrăcăminte şi încălţăminte specială. Pânza protectoare care se prinde la schele de sus până jos se practică mai mult într-o ţară normală, menţionează inspectorii. “Pânza se pune ca să nu zboare colbul. Noi ne-am învăţat, atunci când aruncăm gunoiul, să-l scoateam pe fereastră şi să umplem tot oraşul de praf”.

Am putea să închidem toate şantierele

Relativ la cazurile de la cele două şantiere ale instituţiilor de stat pe care le-am prezentat, şeful Inspecţiei Muncii afirmă că instituţia care beneficiază de aceste servicii nu este vinovată cu nimic. Pentru că nu ministerul desfăşoară lucrările de construcţie. Cei de la minister au încheiat contracte cu întreprinderi din domeniul construcţiilor, care, având toate documentele cu care au participat la licitaţie, au câştigat volumul respectiv de lucru.

„Nu sunt vinovate instituţiile în folosul cărora se desfăşoară lucrările. Noi suntem pe cale de a modifica legislaţia privind participarea la licitaţii în scopul obţinerii volumului de lucru în domeniul construcţiilor. Mai ales când e vorba de cheltuieli din bugetul de stat. Dacă e să ţinem cont de normele de securitate, ar trebui să închidem toate şantierele. Dar nu acesta este scopul. Noi trebuie să prevenim şi să îmbunătăţim legislaţia”, a mai precizat Dumitru Stăvilă, şeful general al Inspecţiei Muncii.

De la începutul anului curent inspectorii muncii au sistat activitatea a 3 şantiere de construcţii din motivul nerespectării actelor normative şi legislative din domeniul construcţiilor. Aceştia au cercetat 5 accidente de muncă, dintre care 2 accidente de muncă mortale şi 3 accidente de muncă grave,  dosarele cărora, la finalizarea cercetării, au fost înaintate comisariatelor de poliţie.

Iurie SANDUŢA