Alcoolul duce copiii la închisoare

275-inchisoareLa şcoală, acasă cu părinţii sau cu prietenii de joacă, unii copii consumă bere, vin şi votcă. Dacă alcoolul este nelipsit în viaţa de zi cu zi a minorilor, deseori ei ajung implicaţi în crime şi chiar în omoruri. Detenţia devine o staţie terminus chiar din adolescenţă.

Unul dintre cele mai grave cazuri în care au fost implicaţi minori în stare de ebrietate s-a întâmplat recent în satul Baurci, raionul Cahul.

Reprezentantul Departamentului pentru Minori, Maria Popovici, spune că trei tineri au fost învinuiţi de săvârşirea unui omor şi se află acum în arest pentru 30 de zile, la Penitenciarul nr.5 din Cahul.

Doi bărbaţi şi trei minori

«Aceşti copii provin din familii vulnerabile şi au mai avut probleme cu legea», a spus comisarul de Cahul, Dumitru Ciochină. Doi dintre ei au abandonat şcoala şi erau monitorizaţi de inspectorul pentru minori. «Însă, cu părere de rău, avem puţini specialişti în acest domeniu: doar 3 colaboratori la peste 100 de mii de locuitori», a precizat Dumitru Ciochină. Aceştia nu reuşesc să monitorizeze adecvat situaţia copiilor.

Inspectora pentru minori Olimpia Căpraru spune că cele mai multe probleme apar la copiii adolescenţi, care au conflicte atât la şcoală, cu profesorii, cât şi acasă, cu părinţii. «Avem cazuri când părinţii, la primul conflict cu copilul lor, sunt chemaţi la poliţie să discutăm, iar ei spun că în general se vor dezice de el dacă mai face probleme», comentează Olimpia Căpraru.

Vin, bătaie, mort, închisoare

«La sat, nu e deloc ca la TV
N-avem timp de seriale
O dăm parte-n parte
Cu vinul, cu mâinile goale»
(Paraziţii – Din colţul blocului)

Era seara zilei de 15 aprilie. Valentin îşi pregătea prosopul să se spele când au apărut la poartă nişte tineri. «Erau colegii lui de clasă şi un bărbat, mai în vârstă», spune mama băiatului, Anastasia Vasilachi. Valentin a plecat cu ei, în mahala, la un vecin. S-a servit vin. La un moment, doi bărbaţi, cu care tinerii au consumat alcool împreună, s-ar fi luat la bătaie. Ceea ce a urmat le-a schimbat viaţa pentru totdeauna tuturor celor prezenţi acolo…

Unul dintre bărbaţi a decedat din cauza loviturilor, iar băieţii au fost arestaţi chiar a doua zi de dimineaţă. Anastasia Vasilachi ne redă ultimele cuvinte ale lui Valentin, înainte de a fi luat de către poliţişti: «Eu nu am facut nimic, mămică».

Asistenta socială din Baurci, Violina Cavruc, îl descrie pe Valentin ca pe un băiat bun. A terminat nouă clase, a învăţat bine, nu a avut probleme. Ea zice că ceilalţi doi ar fi fost discutaţi de multe ori la şedinţele consiliului sătesc. În familile acestora se consumă alcool, chiar mama unuia dintre ei are serioase probleme cu alcoolul, afirmă Cavruc, adăugând că «toţi au cote de vie, şi cum anul acesta nu au avut unde să vândă poama, au făcut vin. Dar şi la barul din sat se vând băuturi alcoolice, chiar şi copiilor».

Inspectorul pentru minori din Cahul este de părere că băieţii ar fi consumat atunci băuturi tari, deoarece spun că nu-şi mai amintesc ce-au făcut. Mama lui Valentin nu poate să înţeleagă cum a dat necazul tocmai peste fiul ei. Ea are deja experienţa unui apropiat la închisoare. Soţul ei a fost arestat pe când Valentin avea 4 ani, şi acum, peste 12 ani, urma să revină în curând acasă. «A crescut fără tată de la 4 ani şi mi-a fost foarte greu să mă descurc», spune mama tânărului, adăugând că îl ţinea din scurt, ca să nu apuce cumva pe urmele lui taică-sau.

Am împlinit 17 ani la penitenciar

«E prea devreme acum…»
(Ibidem)

Valentin a împlinit 17 ani pe 25 aprilie. Mama sa i-a transmis un pachet, la Penitenciarul nr. 5 din Cahul. «Anul trecut am tăiat o găină, am cumpărat sucuri şi am sărbătorit modest, dar acasă», spune Anastasia. Anul acesta, de ziua lui, Valentin a fost alături de colegii de celulă şi alături de noul «tutore», educatorul Igor Benu. Acesta se ocupă de minori începând de dimineaţă, când îi însoţeşte la şcoală, şi până la plimbarea de seară.

Avocata unuia dintre minori, Oxana Saganscaia, ne-a relatat după ce s-a întâlnit cu băiatul că este foarte speriat, îi pare rău şi plânge. «Eu cred că băieţii nu sunt vinovaţi, nu au bătut, dar au fost acolo şi au văzut totul», spune avocata.

Cu toate că directorul penitenciarului, Ghenadie Niculiţă, ne asigură că minorii sunt trataţi preferenţial faţă de ceilalţi deţinuţi, Valentin vrea acasă: să meargă la meciuri la Cahul, aşa cum îi plăcea, şi să o îmbrăţişeze pe prietena sa, Iulia, din sat. De asemenea, aştepta unul dintre cele mai importante momente din viaţa sa, atunci când urma să-l întâlnească pe tatăl său după 12 ani de despărţire, după o copilărie trăită fără el, cu dor şi aşteptare. Dar, când va reveni tata, el nu va fi acasă, ci, printr-o ironie a sorţii, acolo de unde pleacă tatăl său. Anastasiei Vasilachi i-au secat lacrimile. Parcă ar fi un blestem: familia prin închisori, tatăl, apoi fiul. Nu are somn, nu are linişte, nu are speranţă. Un singur „dacă” îi stăruie în memorie.

Dacă n-ar fi fost borcanul de vin…

Bere la lecţii

«Transmit cu plăcere,
Mirosind a bere cu putere…»
(Ibidem)

Dumitru M. este din Ialoveni şi are 15 ani. Spune că nici nu-şi aminteşte când a consumat pentru prima dată băuturi alcoolice. «Cred că în clasa întâi, când părinţii îmi dădeau câte o jumătate de pahar. Apoi cu toţi prietenii, în drum, la joacă, mai beam câteodată bere». Acum Dumitru spune că nu există sărbătoare fără tărie, şi nu doar sărbătoare. Şi la şcoală, în timpul lecţiilor, se bea. «Colegii de clasă aduc bere şi o punem în sticlă de apă dulce de aceeaşi culoare. Numai că trebuie să bei încet, ca să nu facă spumă, să nu înţeleagă profesorii».

De Paşti sau de Revelion, prietenii lui Dumitru sărbătoresc cu votcă. «Chiar eu m-am dus la magazin să cumpăr un «Spicuşor» şi vânzătoarea mi-a dat sticla fără nicio reţinere». Dumitru spune că i-a arătat cu degetul vânzătoarei avertizarea de pe eticheta sticlei – de a nu vinde alcool minorilor, la care ea ar fi roşit, zâmbind, şi ar fi zis că poate să i-o dea înapoi, dacă vrea.

Mihai C. împlineşte anul acesta 18 ani şi spune că se îmbată greu. A râs cu poftă atunci când i-am spus că minorilor le este înterzis să bea alcool. El spune că merge fără probleme la baruri în Chişinău şi la discoteci. «Eu mă îmbăt mai greu, cu ceva tare». Berea este un aperitiv pentru el. «Ca să nu mă prindă părinţii, întotdeauna, când vin acasă, mă culc. La şcoală, când bem, nu vorbim cu profesorii, ca ei să nu simtă».

Şefa Departamentului pentru minori din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Maria Popovici, spune că inspectorii pentru minori sunt unicii care desfăşoară lecţii educative în şcoli». Avem doar 177 de colaboratori în toată ţara şi sunt suprasolicitaţi». Maria Popovici şi-a arătat nemulţumirea faţă de faptul că psihologii, cei care ar trebui să fie alături de adolescenţi, lipsesc în şcoli şi sunt înlocuiţi de directorii adjuncţi. Ea spune că, atunci când un copil este prins de către poliţişti consumând alcool sau în stare de ebrietate, este dus la secţia de poliţie, unde este identificat. Apoi sunt chemaţi părinţii şi un profesor. Părinţii plătesc o amendă, iar profesorul îi ţine morală.

Natalia Dabija, ŞSAJPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. iulia madalina

    eu as vrea un joc asa: vreau sa anm casa mea si in acest joc sa fie multe cladiri si copii cu care sa vorbesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *