Alături, suferinţa şi speranţa

Visul “omului-fluture” s-a împlinit în ajunul sărbătorilor pascale. El a reuşit să plece pentru o consultanţă la clinica din Freiburg, Germania. Acest lucru a fost posibil datorită donărilor. În total, luând în calcul şi contribuţia Ministerului Sănătății, s-au adunat 19 000 de euro.

În noiembrie 2011, ZdG a publicat un articol despre un tânăr, fiecare clipă din viaţa căruia este o  durere insuportabilă. Eugeniu Brad suferă de o boală genetică, numită epidermoliză buloasă sau, cum i se spune în popor, “boala fluturaşului”. Visul lui Eugeniu a fost să ajungă la clinica universitară din or. Freiburg, specializată în boala de care suferă.

Călătorie cu peripeţii

Pentru ca visul lui Eugeniu de a ajunge în Germania să fie împlinit, administraţia Companiei “Air Moldova” a solicitat o serie de acte de la Ministerul Sănătăţii care ar confirma că au fost transferaţi banii pentru tratament. Au fost solicitate acte de la clinică, în care medicii să confirme că este apt să zboare cu avionul, că boala sa nu este contagioasă. Mai mult, medicul de familie a fost pus într-o situaţie delicată, stând la dubii dacă să semneze actul, pentru că, potrivit unui paragraf, în cazul în care lui Eugeniu i s-ar fi întâmplat ceva în timpul zborului, anume medicul de familie ar fi fost nevoit să achite prejudiciile materiale cauzate companiei de către acesta.

Totuşi, călătoria lui n-a fost fără peripeţii. Eugeniu nu se plânge de atitudinea personalului, care, potrivit tânărului, a fost “una grijulie, permiţându-mi să iau sticla cu apă şi picăturile cardiace”. Băiatul îşi aminteşte, însă, cât de stresantă a fost urcarea în avion: “În toate ţările europene funcţionează maşini cu ascensor pentru oamenii ce se deplasează în cărucior, iar aici trebuia să mă urce nişte tineri care puteau să mă scape jos în orice moment. Eram atât de stresat că mi s-a făcut rău”. Dezamăgit, Eugeniu spune că, în Germania, “invalizii au mai multe priorităţi. Ei tot sunt consideraţi oameni, pe când la noi le este greu să înfrunte problemele cu care se confruntă”.

Riscă să-şi piardă vederea

Medicii din Moldova nu-l pot ajuta cu prea multe pe Eugeniu, în primul rând, după cum spune chiar el, “aceştia cunosc puţine despre această boală”. Pe de altă parte, Mircea Beţiu, specialist principal în dermatovenerologie la Ministerul Sănătăţii, susţine că boala e una rară şi destul de complicată, iar “pentru fiecare pacient trebuie găsită metoda sa de tratament, deoarece boala se manifestă diferit în fiecare caz, iar acest fapt complică lucrurile”. La clinica din Freiburg lui Eugeniu i s-au făcut mai multe investigaţii, în urma cărora medicii au ajuns la concluzia că, mai întâi, pacientului din Moldova ar trebui să-i fie trataţi dinţii, care sunt într-o stare dezastruoasă.

Mai mult, el are nevoie de cel puţin trei intervenţii chirurgicale: la picior, la nas (pentru moment, i s-au prescris picături) şi, cea care trebuie făcută de urgenţă, la ochi. Eugeniu vede doar 10% cu un ochi şi 20% cu celălalt. Dacă nu se va interveni cât mai curând, riscă să-şi piardă vederea definitiv. În plus, sunt afectate şi pupilele. El lăcrimează permanent, lacrimile se usucă şi îi provoacă cicatrice. Pentru operaţie, însă, e nevoie de resurse financiare de care familia sa nu dispune. Eugeniu contează pe susţinerea oamenilor şi speră să facă rost de bani. Între timp, însă, îşi doreşte să lanseze site-ul “Debra Moldova”, scopul căruia este, potrivit lui Eugeniu, “apărarea intereselor şi drepturilor persoanelor bolnave de epidermoliză buloasă. Împreună vom fi mai puternici”.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. eugen

  le multumesc la toti ce mau ajutat si mau sustinut in plecaraea mea la germania!atit perosnelor de rind cit si minesterului senatetii domnuliui ministru usatii!si la toti cei ce mi-au devenit prieteni din ecel timp de cind am fost cunoscut eu ku prbelma mea!ka au dorit sa fim prieteni si kiar unii din ei mi-au devenit prieteni foarte si foarte buni si mau sutinut si ma sutin si in prezent!!!!!!

 2. Ana

  Oameni cu bani, Va rog din tot sufletul sa-l ajutati pe Eugen, Dumnezeu are sa va intoarca inzecit. Multumesc.

 3. Floarea

  Mare necaz, ajutorul de care are nevoie, Eugen, trebuie sa-l ofere oricine, putin cate putin se face mult.Poate sa ajunga si el sa se simta mai bine cu ajutorul nostru.

 4. Ana

  Orice om in Republica Moldova o duce rau, dar cand vezi ce greutati si probleme are Eugen , ai impresia ca est cel mai bine pe lumea asta. Sa-l ajutam fiecare cum putem si cat putem ,asta este dorinta mea.

 5. unu

  De ce ar intoarce dumnezeu inzecit(ce fantezie!) nu stiu cui si nu ajuta baiatul direct,sa zicem,cu vreo ploaie de euri? De ce sa se scarpine cu mana dreapta in urechea stanga? De ce musai sa prostesti lumea,crezi ca toti is primitivi? Cu lume se face totul,nu cu minciuni si fantome.
  Eugen a spus excelent ce avea de spus.Nu,ca tre sa se bage “maicutele” (gen cea care a nascut 2 gemene)si sa strice totul cu bombonele sau cu “trebuie”.Trebuie la voi acasa,iar un act de caritate se face pt ca asa considera omul,nu pt ca ar fi dator.Invatati-va sa vorbiti,sa va adresati,sa aplecati capul,dar si nasul,sa fiti la nivel cu iarba cand e vorba de ajutorul altora,fara sa comandati,sa impuneti,sa va considerati buricul pamantului,daca vreti sa ajutati baiatul.Mai avem mii de bolnavi si face mult macar cu gandul sa-i onoram,egoismul n-are loc in astfel de situatii.Tot puneti fantoma asta de dumnezeu inainte,dar habar n-aveti de smerenie,de comportament evlavios.
  Izbanda lui Eugen,va izbuti numai cu semenii din jurul sau.Principalul ca s-a rupt gheata.
  Povestile sunt frumoase,dar in farfurie nu se pun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *