Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Afaceri dubioase în provincie

Afaceri dubioase în provincie

Lucruri ciudate se întâmplă prin satele R. Moldova. O fostă directoare a unei gospodării comunale, bunăoară, a furat 19 mii de lei, iar acum se află sub protecţia organelor de ordine, potrivit primarului de Coşerniţa. În acest sens, autorităţile locale au făcut apel către CCCEC şi Procuratura Criuleni. Răspunsul însă a fost: „nu este de competenţa CCCEC”. Astfel, problema rămâne nerezolvată.

232-tipaLa începutul anului 2009, Corina Sârbu ocupa funcţia de directoare a Gospodăriei Comunale „ÎM Izvorul-Alb Coşerniţa”, concomitent fiind şi contabilă-şefă a primăriei din sat. Conflictul dintre Primăria Coşerniţa şi fosta directoare a Gospodăriei Comunale s-a iscat atunci când primăria se făcu datoare cu 6 mii de lei către Apă-Canal.

Primarul de Coşerniţa, Tudor Tipa, susţine că a fost sunat de la Apă-Canal, fiind informat că „Primăria are datorii de peste 6 mii de lei” către respectiva instituţie. De aprovizionarea cu apă şi, totodată, de colectarea banilor de la cetăţeni pentru serviciile prestate se face responsabilă „ÎM Izvorul-Alb Coşerniţa”, unde Corina Sârbu activa în calitate de directoare.

Cu sacul de documente la Procuratură

În aceste circumstanţe, autorităţile locale au format o comisie specială de investigare a cauzelor care au condus la acumularea datoriilor către Apă-Canal, din momentul în care localnicii au achitat integral facturile pentru consumul de apă. Primarul susţine că, în urma investigaţiei, s-a stabilit că directoarea, care lucra şi contabilă la primărie, ar fi sustras peste 19 mii de lei. „Lua banii din casă fără să aducă cec”, ne-a spus Tipa, precizând că funcţionara nu achita salariile unor angajaţi, „semnând în locul lor şi punând banii în buzunar”. Primarul susţine că aceste constatări au fost făcute în urma investigaţiei şi că deţine probe în acest sens.

Primăria Coşerniţa a făcut mai multe demersuri către Procuratura Criuleni, solicitând o investigaţie judiciară în acest caz. Însă, timp de trei luni de la demers, nu a primit niciun răspuns. Mai exact, procurorul raionului, Mihai Butnaru, a spus că nu este de competenţa sa această problemă. Un răspuns similar a venit la Primăria Coşerniţa şi de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC).

Aliona Orlenco-David, membră a comisiei speciale locale, ne-a spus că „anchetatorul Lungu, abilitat de procurorul raionului să investigheze cazul, a venit la primărie şi ne-a reproşat că angajaţii primăriei îl deranjează pe procurorul Mihai Butnaru”. Potrivit Alionei Orlenco-David, nu a existat nicio anchetă judiciară în cazul banilor furaţi. Ea ne-a mai spus că reprezentanţii primăriei sunt obligaţi acum să se prezinte la procuratură, pentru a începe ancheta. Membra comisiei precizează: „Noi am făcut un demers oficial către procuratură şi ei trebuie să vină la faţa locului, să ancheteze cazul. Ei însă ne cheamă pe noi încolo cu sacul plin cu documente”.

Nu ţine de competenţa CCCEC

Un alt demers oficial a fost făcut de Primărie pe adresa conducerii CCCEC. Acesta datează din 30 martie 2009. În document, CCCEC este solicitat „de a efectua, în regim de urgenţă, un control documentar la ÎM Izvorul-Alb Coşerniţa în baza legislaţiei în vigoare”, motiv fiind depistarea încălcărilor financiare. „Se colectau banii de la locuitorii satului, dar nu se achitau serviciile de aprovizionare cu apă mai bine de 3 luni, locuitorii riscând să fie deconectaţi de la reţeaua de apă potabilă”, se spune în demers. La document au mai fost anexate alte câteva acte ce ţin de acest caz.

După patru zile, Sergiu Burduja, director CCCEC, a dat un răspuns la demersul Primăriei Coşerniţa. „Examinând în prealabil demersul dat, s-a stabilit că verificarea celor relatate nu ţine de competenţa CCCEC. Având în vedere cele expuse, vă retrimitem demersul, rugându-vă respectuos să decideţi asupra cazului dat”. Totodată, Burduja a retrimis demersul şi către Mariana Durleşteanu, ministra Finanţelor.

În acest sens, primarul de Coşerniţa spune că „nici CCCEC şi nici Ministerul Finanţelor nu au făcut o anchetă care ar depista fraudele comise de fosta directoare, Corina Sârbu”. Mai mult, sursa citată a precizat că Ministerul Finanţelor nu a reacţionat în niciun fel la solicitarea CCCEC.

Concediată de la Primărie

În perioada 10—20 februarie 2009, Corina Sârbu a plecat în concediu medical. Angajaţi din cadrul primăriei susţin că aceasta şi-ar fi luat concediu în speranţa ca povestea în care este implicată să fie uitată.

Conform actelor oficiale, peste 10 zile, femeia ar fi trebuit să-şi reia activitatea la primărie. Însă, potrivit primarului, „peste 7 zile, aceasta s-a prezentat la serviciu fără a-şi motiva lipsele”. Potrivit art. 86 punct 1. h) din Codul Muncii, angajatul poate fi concediat pentru „absenţa fără motive întemeiate de la lucru mai mult de 4 ore consecutive în timpul zilei de muncă”.

Astfel, contabila primăriei, Corina Sârbu, este concediată de la Primărie, a precizat Tudor Tipa. „Timp de 7 zile, Corina a lipsit de la muncă fără să fiu informat, după care să vină la Primărie şi să nu prezinte certificatul medical”, aminteşte primarul.

Ulterior, Sârbu s-a adresat la spitalul de la Vadul lui Vodă, solicitând un certificat medical pentru perioada 21—26 februarie. Motivul invocat a fost cel despre îmbolnăvirea copilului său, fapt ce nu i-a permis să se prezinte la muncă, la primărie. Medicul de familie, L. Găluşcă, i-a eliberat o adeverinţă medicală pe numele fiului, Corneliu, dar nu şi pe numele său.

Într-un document semnat de vicedirectorul Direcţiei Sănătăţii a Consiliului municipal Chişinău, Silvia Ţărnă, se arată că Corina Sârbu a scris o petiţie către direcţie, solicitând eliberarea unui certificat medical. Răspunsul este dat de Silvia Ţărnă: „Medicul de familie, L. Găluşcă, nu a eliberat certificat de concediu medical mamei pentru îngrijirea copilului în perioada de boală, fapt ce a creat o situaţie de conflict la locul de muncă al Corinei Sârbu”, adică la Primăria Coşerniţa.

Ca urmare, Silvia Ţărnă îl obligă pe directorul spitalului de la Vadul lui Vodă, Ştefan Calancea, să sancţioneze disciplinar medicul de familie care nu i-a eliberat certificatul medical solicitat Corinei Sârbu. „Corina Sârbu urmează a fi invitată la IMSP CS Vadul lui Vodă pentru a i se elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 21—26 februarie, motivat pentru îngrijirea copilului bolnav…”, conform documentului semnat de Silvia Ţărnă.

Sergiu Erhan, angajat la ÎM „Izvorul Alb”, susţine că „Corina Sârbu a luat cele 19 mii de lei sub răspunderea sa”. Erhan spune că nu ştie ce a făcut aceasta cu banii. Tot el a precizat că „ea mi-a luat salariul meu pe o lună şi a semnat în locul meu, dar eu n-am primit niciun leu”.

În privinţa banilor furaţi, secretara Consiliului Coşerniţa, Olga Josan, ne-a spus: „Suma de 19 mii de lei a fost luată de Sârbu sub răspunderea sa, fără să anexeze documente care să confirme că ea a cheltuit banii în folosul gospodăriei comunale”.

Solicitată de ZdG, Corina Sârbu a declarat: „Nu discut la telefon, dar am să vin luni (15 iunie – n.r.) la redacţie cu toate documentele”. Femeia nu a mai venit la redacţie, după cum promisese.

Iurie SANDUŢA