Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Accesul la informaţii pentru cetăţenii…

Accesul la informaţii pentru cetăţenii din localităţile rurale

Cei care caută un loc de muncă, doresc să obţină o recalificare sau să-şi iniţieze propria afacere vor avea mai multe şanse să obţină toate acestea datorită Biroului Comun de Informaţii şi Servicii (BCIS), care îi va ghida. Deşi scopul creării acestui Birou este acordarea de suport femeilor din zonele rurale, accesul la informaţii nu va fi limitat nici pentru bărbaţi.

Lansarea BCIS în raionul Cantemir a avut loc pe 10 noiembrie. Biroul a fost deschis în cadrul Programului UN Women „Abilitarea economică a femeilor prin creşterea oportunităţilor de angajare în câmpul muncii în R. Moldova”, implementat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Ministerul Economiei. Programul este susţinut financiar de Guvernul Suediei.

BCIS la Cantemir

Raionul Cantemir a fost selectat în calitate de raion pilot din cele patru (Sângerei, Nisporeni, Teleneşti şi Cantemir) pentru implementarea activităţilor programului UN Women la nivel local. Biroul reuneşte prestatori de servicii din sectorul public, privat şi societatea civilă sub egida administraţiei raionale pentru a furniza informaţii şi presta servicii în următoarele domenii: angajare în câmpul muncii, asistenţă şi protecţie socială, raporturi de muncă, iniţierea şi dezvoltarea afacerilor, relaţii funciare şi cadastru, servicii de extensiune şi consultanţă în agricultură.

După cum recunoaşte preşedintele raionului Cantemir, Ştefan Zaharia, raionul Cantemir este „un raion preponderent agrar, circa 60% din economia raionului. Reieşind din aceasta, Cantemirul are o dezvoltare economică la un grad relativ mai mic comparativ cu alte raioane, iar serviciile de informare în masă sunt mai puţin dezvoltate. Crearea Biroului Comun de Informaţii şi Servicii vine să sporească accesul la informaţii şi servicii pentru cetăţenii din raion”.

Biroul va fi instalat în incinta Consiliului Raional şi va fi deschis pentru cetăţeni o dată pe săptămână, în ziua de joi, între orele 9.00 şi 12.00. Mai mult decât atât, va fi instituită şi o echipă mobilă a BCIS, ce se va deplasa în localităţile din raion şi va presta servicii celor mai vulnerabile categorii ale populaţiei, în special femeilor care n-au posibilitatea de a se deplasa în centrul raional pentru a-şi soluţiona problemele.

Primele rezultate

„Prezenţa şi interesul manifestat din partea raioanelor pentru implementarea conceptului BCIS confirmă utilitatea acestuia la nivel local”, a remarcat Ingrid Tersman, ambasadorul Suediei în R. Moldova, care a fost prezentă la lansarea Biroului. Ea a adăugat că problema-cheie cu care se confruntă oamenii din localităţile rurale, spre deosebire de cei din localităţile urbane, ţine de posibilitatea de a găsi un loc de muncă: „Este mult mai greu să găseşti un loc de muncă în zona rurală. În general, putem constata că dezvoltarea economică în zonele rurale se desfăşoară mai încet în comparaţie cu oraşele mari”.

Reieşind din cele menţionate, potrivit ambasadorului Suediei în R. Moldova, rata şomajului în zonele rurale este mult mai înaltă decât în zonele urbane: „Pentru orice ţară în care partea de populaţie care trăieşte în zonele rurale este mai mare decât numărul populaţiei din zonele urbane este o provocare pentru Guvern de a asigura aceleaşi oportunităţi, acelaşi nivel de dezvoltare economică şi bunăstare pentru zonele rurale şi zonele urbane”.

Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a menţionat că în celelalte raioane pilot (Sângerei, Nisporeni, Teleneşti) numărul de adresări la aceste birouri este în creştere şi deja sunt primele rezultate: „Avem câteva femei angajate în câmpul muncii, una ştie deja cum să-şi înceapă o afacere, alta a primit răspuns la problema legată de calificarea profesională, alta ştie cum să depună o cerere pentru ajutor social, adică, pentru noi, contează foarte mult această comunicare cu cei care nu ştiu unde să se adreseze”. Valentina Buliga a subliniat şi ponderea echipelor mobile ce se deplasează în teritoriu, în satele unde nu există oportunităţi, în special pentru grupurile de oameni social-vulnerabili.

Echilibrul între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii

Unul dintre obiectivele-cheie ale acestui program este abilitarea economică a femeilor, promovarea valorilor şi principiilor egalităţii de gen. Astfel, s-a discutat şi importanţa promovării drepturilor femeilor. Valentina Buliga a remarcat faptul că accesul egal al femeilor şi bărbaţilor la piaţa forţei de muncă, salariile şi pensiile mai mici ale femeilor sunt în strânsă legătură „cu acele condiţii legale şi acele posibilităţi pe care le-au avut femeile. Sporirea nivelului de informare, de cunoaştere a femeilor despre şansele lor va duce direct la asigurarea unui echilibru între femei şi bărbaţi”.

Natia Cherkezishvili, manager de program UN Women în Moldova, a subliniat faptul că „din moment ce, în Moldova, femeile reprezintă majoritatea populaţiei, avem ferma convingere că implicarea lor mai activă în viaţa economică va veni doar în susţinerea dezvoltării sustenabile a ţării, iar, în final, aceasta va duce şi la o implicare mai activă în procesul de luare a deciziilor, urmărind ca femeile să aibă un loc mai activ în acest domeniu”.

Ambasadorul Suediei în Moldova este de părere că egalitatea de gen este atinsă atunci când „femeile şi bărbaţii, băieţii şi fetele au drepturi egale, au aceleaşi perspective de viaţă şi au oportunităţi egale, adică atunci când au puterea de a decide asupra propriilor lor vieţi şi a puterii de a influenţa resursele în viaţa de zi cu zi”. Ingrid Tersman consideră că  acest proiect va contribui la găsirea unor soluţii eficiente pentru a crea oportunităţi economice pentru femei mult mai bune, astfel încât „şi femeile, şi bărbaţii din raion să participe în mod egal la dezvoltare în R. Moldova”.

Pe parcursul anilor 2011-2013, programul „Abilitarea economică a femeilor prin creşterea oportunităţilor de angajare în câmpul muncii în R. Moldova” va acoperi cu activităţi şi alte raioane ale ţării.

Olga BULAT