Abonaţii ZdG în 2017: mai mulţi ca oricând

În ultimele zile din decembrie a nins cu noi abonaţi la Ziarul de Gardă. Circa o mie de cititori noi s-au adăugat la lista abonaţilor ediţiei de limba română. Am fost copleșiţi de bucurie şi de sentimentul că ceea ce facem e de interes public şi că ziarul e necesar nu doar cititorilor vechi, ci şi celor noi. Fiecare abonament contează şi face ca Ziarul de Gardă să apară şi în continuare. Ne-au bucurat în mod special raioanele cu cele mai multe abonamente, dar şi cele cu un număr de abonamente mai mare decât în 2016.

Top 5 raioane fruntaşe la abonare

Raionul Cahul este lider absolut după numărul de abonaţi. Peste o mie de persoane din acest raion primesc ZdG. Şi în acest an, la Cahul avem cu 182 abonaţi mai mulţi decât anul trecut. În acest an ne vom strădui să abordăm mai frecvent teme ce vizează viaţa din raionul Cahul, vom merge în deplasări şi ne vom întâlni cu oamenii de acolo, vom publica scrisorile şi mesajele lor. Potrivit statisticilor, în raionul Cahul sunt peste 125 000 de oameni, deci ar exista spaţiu pentru extinderea numărului de cititori. Ne obligăm să facem un ziar tot mai bun, ca să convingem şi mai mulţi cahuleni să-l citească.

Şi raionul Făleşti ne-a bucurat mult. Circa 600 de persoane abonate, cu 140 mai multe decât anul trecut. Raionul Făleşti este şi mai puţin numeric decât Cahulul, dar tot are peste 90 000 de locuitori şi mai mulţi potenţiali cititori, la care ne vom strădui să ajungem neapărat în 2017, pentru că ne-am convins că avem la cine veni.

Raioanele Ştefan-Vodă, Teleneşti şi Edineţ deţin poziţia a treia în topul raioanelor cu cei mai mulţi abonaţi. Mulţumim vechilor şi noilor abonaţi care au ridicat aceste raioane în topul cititorilor ZdG.

Există şi alte raioane învingătoare. Chiar dacă nu deţin cel mai mare număr de abonaţi, deţin cea mai mare creştere a numărului de abonaţi. În 2017, cei mai mulţi abonaţi noi sunt în raioanele Drochia, Râşcani, Soroca, Ialoveni, Călăraşi. Bucuria redacţiei e şi mai mare, deoarece din aceste raioane sunt unii dintre angajaţii redacţiei şi prin asta se confirmă că suntem citiţi şi în localităţile noastre de baştină.

În fond, numărul abonaţilor a crescut, practic, în toate raioanele R. Moldova. S-a redus numărul abonaţilor doar în raionul Şoldăneşti şi în municipiul Chişinău. Am mai pierdut 4 abonaţi la Cantemir şi câte unul la Dubăsari, Comrat, Taraclia. Sperăm că, pe parcursul anului, vom identifica un interes reciproc care ne-ar reuni.

Donatori de abonamente

În anul 2016, ZdG a stabilit relaţii mai strânse cu diaspora. Am inaugurat o pagină specială, în care cetăţenii R. Moldova plecaţi la muncă sau la studii în străinătate, să le spună şi celor de acasă ce fac, cum e viaţa în ţările în care au ajuns, ce schimbări şi-ar dori în Moldova, ce i-ar face să revină, de ce ar avea nevoie ca să revină, cum ar vrea să arate patria lor.

În acest context, circa o sută de persoane din străinătate şi-au abonat rudele de acasă, din diferite raioane, la Ziarul de Gardă. Astfel, părinţii, bunicii, fraţii, surorile celor plecaţi vor putea afla din Ziarul de Gardă ce le mai fac rudele în străinătate.

Vrem să remarcăm faptul că unii conaţionali ai noştri au donat multiple abonamente celor de acasă.

O abacliancă stabilită la Bologna, Italia, a oferit consătenilor săi 100 de abonamente la ZdG, ca să citească, să se informeze, să îşi pună întrebări, să discute, să afle cum îşi pot face comunitatea şi statul mai prospere şi mai benefice.

Elena Melnic Dosi a plecat din Moldova acum 17 ani, dar nu a uitat nici pentru o zi de draga sa Moldovă. S-a implicat din depărtare ori de câte ori a avut posibilitatea, ca să ajute moldovenii stabiliţi acolo, ajunşi în situaţii complicate, sau pe cei rămaşi acasă. De această dată, a decis să doneze abonamente pentru consătenii săi, pentru instituţiile din sat, pentru tineri, pentru vârstnici, pentru oricine vrea să citească un ziar săptămânal. Ea crede că oamenii informaţi din surse echidistante se decsurcă mai bine şi pot lua decizii mai corecte.

Şi Tatiana Nogailic de la Roma a donat 18 abonamente pe un an pentru satul său de baştină, Puhoi, raionul Ialoveni. Doamna Nogailic a donat abonamentele pentru şcoală, pentru învăţători, dar şi pentru barurile din sat, pentru localurile unde ajung mai mulţi oameni, ca să cunoască, să citească. Şi Paula Erizanu de la Londra a abonat barul din satul bunicilor săi la Ziarul de Gardă.

Şi Iuliana Marcinschi, stabilită la Bruxelles, a donat mai multe abonamente, atât la ediţia de limbă română, cât şi la cea de limbă rusă, pentru persoane care vor să citească. Iuliana este o cititoare mai veche a Ziarului de Gardă şi donează în fiecare an abonamente pentru cei care sunt interesaţi să primească un ziar.

Mai mulţi cetăţeni din R. Moldova, care citesc Ziarul de Gardă on-line, la calculator, au decis să doneze abonamente pentru persoane din sate, care nu au posibilitatea să îşi plătească un ziar. Vitalie Sprînceană, de asemenea a donat abonamente pentru barurile şi magazinele din satul său.

Mulţumim tuturor celor care au avut încredere că, pe parcursul anului 2017, Ziarul de Gardă merită citit. Vom depune efortul să facem un ziar cât mai bun de citit pentru toţi abonaţii, vechi şi noi. Totodată, vă amintim că abonarea continuă şi că puteţi dărui abonamente în orice zi, dar şi de Mărţişor, de Dragobete, de Paşti, de Ziua Presei, la sărbătorile de familie.

Ziarul de Gardă poate fi citit de oricine, oriunde.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. leguma

    nu mi se primeste damu de ceva timp sa scriu ceva
    scriu scriu si pe urma sterg
    asta ca si cum ai mincare da nu poti sa maninci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *