Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   A început bătălia pentru bursele…

A început bătălia pentru bursele acordate de România. Basarabenii au la dispoziţie 11 zile pentru a ocupa 5500 de locuri

432-burseMarţi, 23 iulie, la Bălţi a demarat admiterea la studii în România pentru elevii şi studenţii basarabeni, iar în următoarele zile Comisia de admitere va primi dosarele la Chişinău şi la Cahul. În acest an, Guvernul de la Bucureşti a acordat tinerilor din R. Moldova 5500 de burse pentru studii, iar ulterior numărul burselor acordate de România pentru basarabeni va depăşi cifra de 6 mii de locuri.

Ambasada României la Chişinău a anunţat unde vor fi amplasate centrele de admitere pentru elevii şi studenţii basarabeni care vor să-şi continue studiile în instituţiile de învăţământ din România. Astfel, tinerii basarabeni pot depune dosarele în perioada 23-25 iulie, la Bălţi, la Universitatea de Stat “Alecu Russo”; la 26—30 iulie, la Consulatul României din Chişinău, str. Vlaicu Pârcalab, iar pe 31 iulie-2 august, la Universitatea de Stat “B. P. Hasdeu” din Cahul. Comisia va recepţiona dosarele în zilele anunţate între orele 09.30—18.30.

Pentru anul academic 2013—2014, Guvernul României a acordat elevilor şi studenţilor basarabeni 5500 de burse: 1500 – pentru studii preuniversitare, 3300 – pentru studii superioare ciclul I, inclusiv 390 burse pentru extensiunile Bălţi şi Cahul, 550 burse – pentru studii superioare de masterat (pentru deţinătorii Diplomei de Licenţă din România), 25 burse – pentru rezidenţiat şi 125 burse la doctorat.

Două tipuri de burse

Potrivit Metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni pentru anul de studii 2013-2014, Guvernul de la Bucureşti oferă două tipuri de burse. Fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, locuri pentru care se asigură finanţarea taxelor de şcolarizare, bursă lunară (echivalentul în lei al sumei de 65 de euro/lună – pentru elevi şi studenţi, 75 euro/lună pentru masteranzi, medici aflaţi la specializare şi cursanţii aflaţi la stagii de specializare postuniversitară, 85 euro/lună – pentru doctoranzi). Pentru elevi, studenţi şi masteranzi, bursa se acordă pe parcursul anului academic, inclusiv în vacanţele de iarnă şi de primăvară, dar nu şi în perioada vacanţei de vară. În vacanţa de vară, elevii şi studenţii pot primi burse doar dacă sunt reţinuţi la şcoală sau la facultate pentru activităţi curriculare.

Al doilea tip de burse sunt cele fără plata taxelor de şcolarizare, dar şi fără burse. În acest caz sunt asigurate următoarele facilităţi: finanţarea taxelor de şcolarizare, cazare în internatele şcolare şi căminele studenţeşti cu finanţare de la bugetul de stat.

Băsescu: Estimăm o creştere a numărului de burse

Amintim că, recent, preşedintele Nicolae Timofti i-a mulţumit preşedintelui României, Traian Băsescu, pentru numărul de burse acordate de statul român elevilor şi studenţilor basarabeni. „În plan cultural, i-am mulţumit domnului preşedinte Băsescu pentru donaţia de carte în valoare de un milion de volume, destinate bibliotecilor şcolare şi raionale, altor biblioteci din R. Moldova, pentru biserica maramureşeană care a fost instalată la Soroca şi pentru cele 5.500 de burse de studii acordate elevilor şi studenţilor noştri”, a declarat Timofti.

La rândul său, Traian Băsescu a menţionat: “Vreau să ştiţi că vom continua procesul de acordare a burselor, iar pentru anul şcolar 2014—2015 estimăm o creştere la 6.000 de burse pentru tinerii din R. Moldova. De asemenea, vom continua practica instituită în ultimii şase ani cu organizarea taberei pentru şcolari din Delta Dunării, de la Sulina, unde, ori de câte ori am avut ocazia, m-am dus cu multă plăcere”, a subliniat preşedintele României.

Actele necesare din dosarul de admitere

Potrivit Metodologiei de şcolarizare, absolvenţii de liceu din R. Moldova care vor să depună dosarul de admitere pentru studii universitare trebuie să prezinte următoarele acte:

  • Cererea de înscriere
  • Copie legalizată după actul de naştere
  • Copie după cartea de identitate, care atestă domiciliul stabil, autentificată de ambasadele sau misiunile diplomatice ale României din ţara respectivă
  • Copie după paşaportul de cetăţean român cu domiciliul stabil în străinătate/de cetăţean străin – primele 3 pagini
  • Susţinerea originii etnice române prin: declaraţie pe proprie răspundere însoţită de documente oficiale personale şi de familie, după caz, sau dovada de origine etnică română – certificate de naştere, certificate de căsătorie ale părinţilor/rudelor până la gradul IV (xerocopie), vizate de ambasadele sau misiunile diplomatice ale României din ţările respective
  • Adeverinţă medicală tip legalizată, tradusă în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională
  • 1 Fotografie care se aplică pe cerere
  • Copiile actelor de studii corespunzătoare celui mai înalt nivel, legalizate de ministerele de resort din ţara de domiciliu – numerotate şi semnate de către candidaţi la preselecţia Comisiei Mixte
  • Traduceri în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională, legalizate, după: diplomaă/certificat/adeverinţă de absolvire, însoţite de anexe/foaia matricolă sau adeverinţă de studii parţiale
  • Pentru studii de doctorat, pe lângă actele menţionate, mai sunt necesare următoarele documente: Curriculum Vitae; Listă cu lucrări (articole publicate în reviste de specialitate, comunicări ştiinţifice, referate, brevete, contracte de cercetare ştiinţifică, monografii, cărţi publicate). Recomandări de la două cadre didactice universitare sau specialişti care cunosc activitatea candidatului. Argumentarea temei de cercetare (pe maximum o pagină), în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională, inclusiv acordul coordonatorului de doctorat.

Conform Comisiei de admitere, prezentarea de date false în timpul admiterii atrage după sine anularea concursului pentru candidaţii respectivi, iar dosarele de înscriere incomplete nu se vor lua în considerare.