A început admiterea la universităţi

431-admitere-1Începând cu 16 iulie universităţile din R. Moldova şi-au deschis uşile pentru viitorii studenţi. Deşi ordinea înscrierii acestora contează mai puţin, sute de tineri au asaltat instituţiile de învăţământ superior chiar din prima zi. “Rândul mă stresează, dar cu cât mai repede depun, cu atât mai bine pentru mine. Mă ajută cumva psihologic să scap de stresul acesta”, zice Mihaela, o tânără din Chişinău.

“Am venit în prima zi pentru că mai am şi alte planuri pe parcursul verii. Profitând de noua ocazie, am depus dosarul la două universităţi – ASEM şi Universitatea de Medicină. Economia şi medicina îmi plac în mod egal şi încă nu ştiu ce aş alege dintre aceste două specialităţi”, susţine Irina, venită din Ştefan-Vodă.

431-admitere-2Începând cu anul acesta, elevii au posibilitatea să depună dosarele, concomitent, la mai multe instituţii de învăţământ, dar pot fi înmatriculaţi la o singură specialitate în cadrul unei singure instituţii de învăţământ. Astfel, la universităţile de care sunt interesaţi ei merg cu dosarul în original, unde lasă doar copia actelor. După ce candidatul va vedea unde a fost admis, el are la dispoziţie trei zile pentru a decide unde vrea să rămână pentru a-şi continua studiile. Este important de reţinut că studentul va fi considerat înmatriculat doar la universitatea unde va prezenta dosarul în original.

Pentru anul de studii 2013—2014 peste douăzeci de mii de absolvenţi vor putea fi admişi la ciclul I – Licenţă. Dintre aceştia, peste 13.700 la contract şi 6700 cu finaţare bugetară. Pentru absolvenţii din partea stângă a Nistrului sunt disponibile circa cinci sute de locuri.

Cele mai multe locuri au fost acordate pentru domeniul general de studiu:

  • Ştiinţe ale Educaţiei — 1670
  • Inginerie — 870
  • Ştiinţe economice — 490
  • Medicină — 475
  • Ştiinţe exacte — 315

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *