A doua mamă pentru zeci de copii

Şi-a dedicat viaţa pedagogiei. Astăzi, poate spune cu certitudine că a contribuit la formarea fiecărui elev de-al său. Aceştia, la rândul lor, peste zeci de ani, mărturisesc că tot ce-au realizat îi datorează ei.

Tatiana Babuc, profesoară de limba franceză, activează în învăţământ de 38 de ani. Foştii săi elevi continuă şi acum s-o felicite de sărbători sau să organizeze diverse surprize pentru cea care i-a ajutat nu doar să înveţe, dar şi să facă alegerea potrivită la timp, să le dea un sfat şi să-i susţină în momente de impas.

Şi-a căutat gazdă, dar şi-a găsit prieteni

Tatiana Babuc activează din 1974. În tot acest timp, ea nu şi-a luat niciodată concediu de boală. Când s-a angajat în câmpul muncii, tânărul specialist deja avea o fiică de doi anişori. Pentru a putea merge la serviciu, a lăsat-o în grija unei dădace, care s-a ataşat mult de ea. Fetiţa profesoarei mânca foarte prost şi dădaca, ca să o alinte un pic, îi gătea zilnic zeamă, pe care copila o devora cu poftă, ca pe un deliciu. “Deşi nu era foarte cărturară, avea calităţi mult mai însemnate, cum ar fi omenia, înţelepciunea ţărănească. Era manierată, de o bunătate şi o corectitudine aparte”, îşi aminteşte Tatiana Babuc.

Relaţiile cu dădaca nu s-au încheiat odată ce fetiţa a început să frecventeze grădiniţa. Mai mult, Tatiana Babuc mărturiseşte că toţi ai casei s-au împrietenit şi cu familia acesteia, în mod special cu cel mai mare dintre nepoţi, care este oaspete frecvent în casa lor şi le-a devenit un prieten devotat. Femeia care a îngrijit de fiica profesoarei era gazda la care locuia tânărul specialist cu familia sa. Atunci când s-a dus într-o localitate străină (s. Sărata Galbenă, Hânceşti) să se angajeze, preşedintele a refuzat să-i dea una dintre casele destinate specialiştilor, care erau pustii la acel moment, motivându-şi decizia prin faptul că profesorii nu sunt specialişti în colhoz.

Astfel, familia a fost nevoită să-şi caute gazdă, dar şi-a găsit buni prieteni. Tatiana Babuc îşi aminteşte cu gingăşie de femeia la care a locuit, dar mai ales de corectitudinea acesteia, care se manifesta în toate. Soţul profesoarei, Nicolae (profesor şi el), ajuta la treburile casnice. În una dintre zile, tăia lemne în curte şi n-a observat când inelul de cununie i-a căzut de pe deget. Bătrânica l-a găsit şi i l-a adus, speriată, bărbatului, ca nu cumva acesta să creadă că l-a pierdut definitiv.

Ca mamă, nu puteam să mă resemnez

După ce a activat doi ani la şcoala din satul Sărata Galbenă, Tatiana Babuc s-a transferat cu traiul la Chişinău. Aici a activat timp de 14 ani la Şcoala nr. 32 (astăzi LT “Iulia Hasdeu”), după care a trecut la LT “Mircea Eliade”, unde profesează până în prezent. Totuşi, relaţiile cu foştii săi elevi continuă şi astăzi. Aceştia vin să-şi împărtăşească necazurile, dar şi bucuriile cu fosta lor dirigintă, cerând un sfat sau pur şi simplu aducându-i un buchet de flori. Unii vin să o invite la nuntă, iar alţii deja la nunta copiilor lor. “Un băiat din clasa mea s-a căsătorit cu o fetiţă din clasa soţului meu, iar toamna aceasta ei şi-au căsătorit feciorul şi ne-au invitat la nuntă”, spune profesoara cu vocea tremurându-i de emoţie.

Deşi a reuşit să devină, practic, o a doua mamă pentru zeci de copii, fiica ei i-a reproşat deseori acest fapt. Ca orice copil, şi-ar fi dorit ca ea să fie doar mama ei. Totuşi, relaţia bazată pe încredere şi dragoste a reuşit să şteargă acest egoism copilăresc. Acum zece ani, însă, Tatiana Babuc şi-a pierdut unica fiică. O maladie cumplită – cancerul – i-a curmat viaţa.
“Ni s-a spus că nu există speranţe, însă, ca mamă, nu puteam să mă resemnez. Am fost la toţi medicii posibili, însă nu a mai putut fi salvată”, spune femeia, în timp ce lacrimile îi curg şiroaie. Ca mângâiere, i-au rămas cei doi nepoţei, care pe atunci erau prea mici ca să conştientizeze ce se întâmplă.

Peste trei ani după ce mama lor a urcat la ceruri, în casă a intrat o altă femeie, care nu a pretins niciodată să ocupe locul mamei lor biologice, dar care a făcut tot posibilul ca ei să-i simtă mai puţin lipsa. Mai mult, Tatiana Babuc recunoaşte că şi ea s-a ataşat de această femeie, care seamănă mult cu fiica ei şi care-i iubeşte pe copii ca şi pe ai ei proprii. Apariţia ei a fost binevenită în casa lor, pentru că cei mici simţeau mult nevoia de a fi mângâiaţi de o mamă. Recent, însă, profesoara a trăit iarăşi acele sentimente de frică şi neputinţă, pentru că sora sa a plecat în lumea celor drepţi, fiind şi ea răpusă de cancer. Din această cauză nu şi-a putut sărbători jubileul de 60 de ani.

Omul care avea răspuns la toate întrebările

După ce şi-a pierdut copila, Tatiana Babuc s-a dedicat în totalitate elevilor săi, cărora le era devotată şi anterior. Nu în zadar, aceştia îşi amintesc de diriginta lor chiar şi peste zeci de ani. Una dintre fostele sale eleve este Julieta Malai, care locuieşte în prezent în Germania. A plecat în această ţară tot la îndemnul fostei profesoare. “A încercat de mai multe ori să intre la facultate. A patra oară a reuşit, pentru că este foarte ambiţioasă şi foarte muncitoare”, îşi aminteşte profesoara. Nici fosta elevă n-a uitat de ea.

Deşi locuieşte la Berlin, Julieta a ţinut să-i mulţumească dirigintei sale pentru faptul că a putut să-i dea un sfat potrivit în alegerea profesiei: “Ne învăţa să fim perseverenţi, să învăţăm şi din nereuşite, iar eşecurile să nu ne taie aripile, ci dimpotrivă, să ne motiveze pentru a încerca din nou, până vom realiza ce ne-am pus în gând”. Astăzi, datorită faptului că a urmat sfatul profesoarei şi datorită  muncii depuse, Julieta este proprietara a două hoteluri din Berlin.

Tot Tatiana Babuc este cea care şi-a învăţat elevii să fie atenţi unii faţă de alţii, sentimentul de colegialitate fiind în prim-plan. Astăzi, uitându-se în urmă, poate spune cu bucurie că practic fiecare elev de-al ei a reuşit în viaţă. “Este omul care avea răspuns la toate întrebările noastre, care găsea soluţii în cele mai complicate situaţii”, îşi aminteşte Viorica Fulga, o altă elevă de-a profesoarei. Mai mult, Tatiana Babuc a interacţionat nu doar cu elevii, ci şi cu părinţii acestora, în folosul copiilor. Natalia Madan, fostă elevă, mărturiseşte că “a ştiut să găsească cheia pentru sufletul fiecăruia, chiar şi al părinţilor noştri, atunci când considera că există decizii mai bune pentru viitorul nostru sau când nu eram susţinuţi în dorinţele noastre”.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. cristi

  Filat a socotit ca 30 mii euro pentru Galina Margiev(pentru locul 8) e putin si a oferit ei inca un apartament cu 2 camere.Iar pentru asa doamne nu-s bani.Nu demult la Jurnaltv au aratat o soferita de troleibus(daca nu gresesc ii spune Galina Prodan) care educa singura 5 copii si inchereind un apartament.Oare ei nu merita mai mult?

 2. Maria

  Tematica articolului se referă evident la categoria „oameni – personalități” și mai puțin se înscrie în cadranul categoriei „social”.
  Suplimentar, acest profesionist poate fi considerat părinte nu pentru zeci, ci sute și chiar mii de copii.

 3. Julieta Hüchtemann ( Malai )

  stimata D-na Babuc

  ceea ce sunt eu acum va datorez numai D-voastra. va multumesc din suflet. n-am sa va uit niciodata.

 4. Natalia Chirca

  Doamna Babuc, Va datorez foarte multe! Ma inchin pana la pamant in fata Dumneavoasta! Sunteti ce-a de-a doua mea mama! daca macar un mic procent din profesorii din moldova ar fi ca Dumneavoastra – am spune cu siguranta ca suntem cea mai norocoasa tara din lume! cu tare mult drag, Natalia (fosta Dumneavoastra eleva) si Cezar (feciorasul meu care va este acum elev)

 5. Mme Tkaciova

  VIVE NOTRE RE-UNIFICATION AVEC NOTRE PATRIE – LA GRANDE ROUMANIE ! BIENTOT !

 6. Viorica

  Datorită aportului acestui om adevărat cu suflet frumos 5 persoane din clasa noastră au cunoscut pe timpul URSS Europa: 2 elevi – Franţa şi 3 – Italia. Vă mulţumim Tatiana Andreevna pentru toate investiţiile şi capitalizările realizate de DVS. Să trăiţi! La mulţi ani!

 7. Irina Tibirnac

  Tatiana Andreevna,
  chiar daca nu mi-ati fost profesoara, pentru ca eu am studiat engleza la sc. 32, intotdeauna v-am admirat pentru faptul cum interactionati cu elevii si pentru pasiunea dvoastra pentru limba franceza. Sunteti un exemplu pentru multi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *