7 aprilie în LISTA TORTURII

revolutie-2301Primăria municipiului Chişinău continuă completarea bazei de date a persoanelor care au avut de suferit în urma protestelor din 7 aprilie 2009. În temeiul apelurilor rudelor şi al mărturiilor celor care au fost reţinuţi şi maltrataţi după 7 aprilie, a fost completată o listă de 371 de tineri. Circa 160 de persoane au fost contactate, fiind acumulate mărturiile şocante ale acestora.

Printre victimele identificate de Primăria Chişinău se numără 35 de elevi, dintre care 17 studiază în instituţiile de învăţământ municipale. Elevii care au suferit tratamente inumane şi degradante la comisariatele de poliţie au vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani.

Potrivit Serviciului de Presă al Primăriei, investigaţiile pentru acumularea informaţiei relevante cu privire la abuzurile comise de poliţie după data de 7 aprilie 2009 vor continua.

Cea mai proaspătă listă completată de autorităţile publice locale conţine 70 de nume, tineri pentru care ziua de 7 aprilie a devenit una a maturizării prin luptă.

Dumitru Zmeu are 12 ani şi este încă elev. El a fost reţinut pe data de 7 aprilie, în timpul acţiunilor de protest. Era împreună cu un prieten. Poliţiştii i-au bătut cu bastonul, deposedându-l de telefonul mobil. Au fost duşi la Comisariatul General de Poliţie (CGP), unde au fost loviţi cu bastoanele de cauciuc. Ţine minte chipurile a 6 poliţişti.

Gheorghe Andronic este invalid de gradul III, pensionar. Participa paşnic la protest. A fost arestat şi ţinut timp de 10 zile în penitenciar. Instanţa de judecată i-a aplicat o amendă de 50 de lei.

Ecaterina Arabadji a fost reţinută de acasă pe 7 aprilie, la ora 23.00, fiind dusă la Comisariatul Buiucani. S-a aflat acolo 24 de ore, ulterior, după eliberare, a fost închisă iarăşi, la 11 aprilie, pentru 24 de ore. Judecata a amendat-o cu 100 de lei.

Victor Aramă participa paşnic la protest. A fost reţinut pe 8 aprilie, la ora 1:30 noaptea. În izolator, timp de 3 zile, a fost maltratat. Au urmat 13 zile de penitenciar. Detenţia a fost continuată cu alte 10 zile de tratament la spital.

Şi Anatol Balan protesta paşnic. A fost reţinut peste o săptămână de la evenimente. În momentul reţinerii, maşina sa a fost înconjurată de două automobile model Opel – Astra de culoare albă, din care ieşiseră 7 poliţişti. Toţi 7 l-au bătut în piept şi în cap. Ulterior, a fost dus la CGP, unde iarăşi a fost bătut. I se cerea să identifice în fotografii persoanele pe care le cunoaşte. Peste mai multe ore a fost eliberat, dar a fost rechemat, pentru aceeaşi procedură, de identificare, a doua zi.

Radu Banari este student. El nu a participat la acţiunile de protest, dar a fost reţinut seara, pe 7 aprilie, de câţiva poliţişti îmbrăcaţi în civil. La momentul reţinerii, a fost bătut cu bestialitate, după care a fost dus într-un subsol unde, de asemenea, a fost bătut. Din subsol a fost transportat cu o maşină la Comisariatul Buiucani, unde era forţat să semneze declaraţii fără a i se permite să citească textul semnat.

Sergiu Baran a fost reţinut pe 7 aprilie. A rămas închis timp de 3 zile, după care a fost amendat cu 16 lei.
Eugeniu Bogdan a fost reţinut pe 7 aprilie şi dus la Comisariatul Centru. A fost arestat pentru 10 zile, timp în care a fost maltratat de poliţişti.

Andrei Borovschii este student. A protestat paşnic, fiind reţinut la 8 aprilie. În timpul reţinerii a fost bătut de câţiva poliţişti, fiind transportat la Comisariatul Buiucani, unde a fost bătut în continuare.

Pe 8 aprilie, pe la 0.00, Ion Buga se deplasa spre casă. El nu a participat la proteste, dar a fost reţinut şi agresat de poliţişti. După bătaie, a fost dus la CGP, unde a fost forţat să semneze declaraţii precum că ar fi participat la proteste. După 3 zile de arest, a fost transferat la Vulcăneşti, pentru 5 zile, unde a fost bătut în continuare.

Ion Butmalai a fost reţinut pe 8 aprilie. El nu a participat la acţiunile de protest. La momentul reţinerii a fost bătut, după care transportat, împreună cu fiul său, elev, la CGP, unde a fost maltratat în continuare. În urma loviturilor aplicate, s-a ales cu comoţie cranio-cerebrală şi multiple vânătăi pe corp.

Marcel Caisân este student. El a participat paşnic la proteste. A fost reţinut pe 9 aprilie, fiind bătut. A fost transportat la Comisariatul Ciocana, unde a fost maltratat în continuare. Era forţat să semneze declaraţii false, fără a i se permite să cunoască conţinutul textelor. În urma loviturilor, s-a ales cu multiple traume.

Radu Calancea este student, protestatar paşnic. El a fost reţinut pe 7 aprilie, în jurul orei 22.30, fiind transportat la Comisariatul de poliţie Buiucani, unde a fost bătut şi torturat de poliţişti. I-a fost aplicat arest administrativ pentru 10 zile, iar ulterior i-a fost aplicată interdicţia de a nu părăsi R. Moldova timp de 1 an.

Sergiu Camenschi nu a participat la proteste. El a fost reţinut de poliţie şi intimidat, fară a fi dus la comisariat.

Dumitru Cebotaru nu a participat la proteste, dar a fost reţinut pe 7 aprilie, în centrul Chişinăului. Bătut la momentul reţinerii şi transportat la CGP, unde a fost în continuare maltratat de poliţişti.

Eugen Ciobanu – maltratat şi bătut la Comisariatul Ciocana. Deţinut în arest timp de 10 zile.

Alexandru Dandara, minor, protestatar paşnic. Reţinut pe 9 aprilie, după ora 22.00, la domiciliu. Dus la CPS Ciocana, unde i se incrimina că a aruncat cu pietre. Nu a fost bătut pe motiv că era însoţit de mama sa. Perioada arestului – 9-16 aprilie. După ce Judecătoria Ciocana i-a aplicat 30 zile de arest, a fost transferat la Tighina, 6.

Alexandru Doltu este student. S-a aflat în arest în perioada 8-16 aprilie, după ce a fost reţinut la Ciocana, de 4 politişti. Alexandru a fost ameninţat cu armele la tâmple, în drum spre Comisariatul Ciocana. A fost judecat în lipsa unui avocat, fiind sancţionat cu 3 zile de arest. După judecată, a fost readus la sectorul de poliţie Ciocana, unde a fost maltratat în continuare. La expirarea celor 3 zile de arest, a mai avut loc un proces de judecată, fiind condamnat la 30 de zile de arest, cu transfer la izolatorul de detenţie preventivă. La Ciocana a fost hrănit cu apă şi pâine. De două ori pe zi. Acolo a răcit, deoarece poliţiştii includeau intenţionat ventilatorul pe timpul nopţii.

Vasile Dumitraşcu a fost reţinut pe 8 aprilie, deşi nu a participat la proteste. S-a aflat în detenţie timp de 8 zile. A fost bătut la momentul reţinerii, fiind dus în incinta unui sector de poliţie de la Telecentru. Peste 72 de ore a fost transferat la CGP. Are comoţie cerebrală şi se plânge de dureri de rinichi şi stomac. În incinta CGP a fost hrănit doar o dată pe zi cu pâine şi apă fiartă.

Roman Erezan a fost bătut şi s-a aflat în arest timp de 5 zile, deşi nu a participat la proteste.

Vadim Fedotov, student, protestatar paşnic. S-a aflat în arest timp de 16 zile, fiindu-i intentat dosar penal. A fost reţinut pe str. Columna şi dus la CPS Centru, fiind judecat în sediul comisariatului şi sancţionat cu 20 de zile de arest. În celulă erau 25 de tineri, într-un spaţiu de 3×4 m.p.

Andrei Filip este student. Deşi nu a participat la proteste, a fost reţinut în faţa universităţii, împreună cu alţi 7 colegi. În lipsa dovezilor, a fost judecat la Comisariatul de Poliţie Râşcani, în prezenţa unui avocat din oficiu, după care a fost transferat la CGP. Nu a fost hrănit 24 de ore. S-a aflat în arest în perioada 9-13 aprilie, după care, fiind achitat, a fost obligat să plătească 16 lei – taxa pentru hrană.

La această listă vom reveni şi în numărul următor. Cu referire la cele expuse, Vitalie Zamă, jurist la Asociaţia Jurişti pentru Drepturile Omului, a declarat că, fiecare caz în parte, poate servi drept temei pentru intentarea unor dosare în care cei implicaţi ar fi acuzaţi de acţiuni de tortură. Întrebat din ce cauză, totuşi, procurorii nu pot demonstra abuzurile comise de poliţişti în raport cu persoanele reţinute, Zamă a spus că, mai degrabă, nu vor să demonstreze.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Ana

  Linia verde 83-58-08 activă în continuare pentru victimele torturii şi maltratărilor

  83-58-08 este numărul telefonic al liniei verzi din cadrul oficiului organizaţiei internaţionale de apărare a drepturilor omului Amnesty International Moldova. A fost creată şi continuă să funcţioneze pentru toate persoanele din Republica Moldova care au avut de suferit în urma acţiunilor forţelor de ordine în legătură cu protestele de la Chişinău de la începutul lunii aprilie 2009. Este utilizată pentru colectarea şi documentarea cazurilor de maltratare şi tortură, redirecţionarea persoanelor afectate la profesionişti pentru asistenţă juridică şi medicală.

  Mai multe organizaţii non-guvernamentale de apărare a drepturilor omului, inclusiv organisme internaţionale au înregistrat multiple încălcări ale drepturilor omului în Republica Moldova pe parcursul şi după protestele de la începutul lunii aprilie.

  Pentru societatea civilă din Republica Moldova a devenit evidentă necesitatea unei asistenţe complexe pentru victimele abuzurilor comise de organele de ordine din RM. În acest sens, noi îi îndemnăm pe toţi să ne contacteze şi să beneficieze de ajutor şi serviciile profesioniştilor în domeniu.

  Vă îndemnăm să ne contactaţi la oficiul organizaţiei internaţionale de apărare a drepturilor omului Amnesty International Moldova, la numărul de telefon 83-58-08 şi să ne comunicaţi despre cazul Dumneavoastră.

  Noi vă vom face legătura cu profesionişti care vă vor acorda ajutorul necesar, cum ar fi un avocat care să vă reprezinte în instanţă, medici care vă vor acorda asistenţa medicală şi de reabilitare.

  Noi îndemnăm persoanele din Republica Moldova să fie activi în apărarea propriilor drepturi. Să ştiţi că puteţi conta pe ajutorul şi asistenţa profesioniştilor în domeniu – avocaţi, apărători ai drepturilor omului, medici şi alţii, aşa ca abuzurile şi încălcările să nu rămînă nepedepsite:

  Lipsa de răspundere în faţa legii (impunitatea) naşte fărădelege.

  Transmiteţi acest mesaj tuturor celor care au nevoie de sprijin şi ajutor profesionist, cunoscuţilor şi prietenilor Dumneavoastră. Este foarte important ca acei care au comis fărădelegi să fie traşi la răspundere, cei care au avut de suferit să fie restabiliţi în drepturi, iar daunele morale şi materiale care le-au fost aduse să fie reparate.

 2. =Burunducul Unionist dela Reni=

  IN MEMORIAM:
  VASILE DUMITRASCU /1982- 2014/
  ziarul Adevarul md din 27 mai 2014

  http://adevarul.ro/moldova/social/una-victimele-protestelor-7-aprilie-2009-murit-cauza-traumelor-cinci-ani-1_538359be0d133766a804c008/index.html

  Una dintre victimele torturilor din aprilie 2009 s-a stins din viaţă ieri. Bărbatul de 32 de ani din Cahul nu a avut niciodată posibilitatea să meargă la medici sau să-şi achite tratamentul necesar după traumele primite acum cinci ani.

  Vasile Dumitraşcu, domiciliat în satul Brânza din raionul Cahul, a fost una dintre victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009. O lună mai târziu, „Ziarul de Gardă“ scria că Dumitraşcu a fost reţinut pe 8 aprilie, deşi nu a participat la proteste. S-a aflat în detenţie timp de opt zile, a fost bătut la momentul reţinerii, fiind dus în incinta unui sector de poliţie de la Telecentru. Peste 72 de ore a fost transferat la Comisariatul General de Poliţie.

  „Are comoţie cerebrală şi se plânge de dureri de rinichi şi stomac. În incinta CGP a fost hrănit doar o dată pe zi, cu pâine şi apă fiartă“, preciza atunci sursa. Iurie Crăciuneac, o altă victimă a evenimentelor de atunci, spune că Vasile era dintr-o familie săracă şi a refuzat să se adreseze la medic, inclusiv din frica de a fi intimidat. „El suferea de probleme cu stomacul, rinichii, pancreasul. Expertiza medico-legală a confirmat că moartea a survenit anume din cauza problemelor la aceste organe“, precizează Crăciuneac.

  Tânărul va fi înmormântat mâine, în satul de baştină. „El vine dintr-o familie săracă, mergea la munci sezoniere, dar nu ştiu dacă s-a adresat vreodată la medic. O să vedem cu ce putem ajuta familia îndurerată, atât primăria, cât şi sătenii“, ne-a spus Leonid Catera, primarul satului Brânza.

  Directoarea Centrului de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria“, Ludmila Popovici, regretă că tinerii maltrataţi în timpul protestelor şi după nu beneficiază de asistenţa de care au dreptul. „E grav. Cei care au trecut prin centrul nostru au fost investigaţi, au primit tratament şi stăm cu ochii pe ei, ca situaţia să nu se agraveze. Noi nu avem suficienţi bani ca să-i asistăm pe toţi cei care au nevoie. E trist şi groaznic în acelaşi timp. Sărăcia, injustiţia, ingoranţa şi alte metehne sociale omoară încet, dar sigur“, consideră Ludmila Popovici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *