Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   50 USD pentru 1 septembrie

50 USD pentru 1 septembrie

242-1sept2UNICEF împreună cu Ministerul Educaţiei a început în această săptămână distribuirea a câte 50 USD pentru copii din familiile afectate de inundaţiile de anul trecut, bani destinaţi pentru pregătirea lor către anul de studii. În total, de ajutor vor beneficia 773 de copii din raioanele afectate de calamităţi: Briceni, Ungheni, Soroca, Râşcani, Ocniţa, Anenii Noi, Ştefan Vodă şi Rezina.

Cornel Ştereanu locuieşte în Măcăreşti, sătuc pe malul râului Prut din raionul Ungheni. Deşi are doar opt ani, a trăit experienţe triste în viaţa sa. Îşi aminteşte cu lux de amănunte despre inundaţiile din anul trecut, spunând „Prutul era vărsat! Ţin minte”.

L-am intalnit la Primăria satului, acolo unde adulţii primeau ajutoare financiare de la nişte organizaţii. L-am intrebat cum e viaţa la Măcăreşti. Răspunsul a fost parcă tras la indigo cu cel al mai multor copii din Moldova, care au părinţii plecaţi. Ambii părinţi ai lui Cornel muncesc peste hotare, aşa că se mulţumeşte cu mângâierile bunicilor şi a surorii mai mari.

„Taniuşa e soră-mea. Are douăzeci de ani şi e studentă la Chisinau. Când vine acasă, eu trăiesc acasă cu dânsa. Dar când ea merge la studii, eu rămân în sat, la bunici, în vale.”

Corneliu a tăcut când l-am intrebat cat de des îl vizitează părinţii. „Mamica şi tăticu sunt la Moscova. Ei or să vină o dată, dar nu ştiu când”. În timpul inundaţiilor Cornel era în siguranţă, cu soră-sa care venise în vacanţă.

„Prutul a ajuns pe stadion chiar. Era numai apă peste tot. La mulţi oameni a venit apa până în ogradă, la noi aşa a fost. Alte ori a intrat chiar in casă. Oamenii continuau sa trăiască acolo, nu au plecat nicăieri.”

Cornel mi-a spus ca până acum n-a observat pe nimeni sa vina sa-i ajute cumva pe cei care au suferit de la inundaţii. Totuşi azi, la primărie, a văzut un bărbat în tricou albastru pe care scria Unicef.

Şi sora lui Cornel era la Primărie şi a primit pentru el o sumă de bani. Acţiunea se numeşte „Bani pentru Educaţie” şi este organizaţia de Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi Ministerul Educaţiei impreună cu primăriile din sate. Fiecare copil ai căror părinţi au avut de suferit de pe urma inundaţiilor de anul trecut au primit câte 50 de dolari, bani din care trebuie să se pregătească de noul an şcolar.

“Este un ajutor preţios pentru noi, cu criza asta economică, cand nu ai unde sa te angajezi la lucru, iar preţurile nu-s de buzunarul nostru”, susţine Tatiana, sora lui Cornel. „Cu banii ăştia o sa mergem la Chişinău să cumparăm rechizite noi, şi poate o pereche de papuci pentru Corneluş, că cei vechi s-au ros”.

Anul trecut, ca răspuns imediat la inundaţii, UNICEF a acordat câte 50 de dolari cash pentru alţi 324 de copii, inclusiv din Transnistria, afectaţi de intemperii. Pe lângă iniţiativa „Bani pentru Educaţie”, proiectul presupune reparaţia a trei şcoli din zonele afectate de inundaţii.

Costul total al proiectului se ridică la 150 000 de euro, bani acordaţi de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare în urma unui apel adresat de Naţiunile Unite comunităţii donatorilor internaţionali de a contribui la ajutorarea sinistraţilor din Moldova.

Paul HODOROGEA