Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   450 ml de sânge salvează…

450 ml de sânge salvează 3 vieţi!

281-donare-1În fiecare an, la 14 iunie, în întreaga lume este marcată Ziua Donatorului de Sânge. Tema evenimentului din acest an a fost „Un sânge nou pentru omenire”. Acţiunea de colectare a sângelui a fost organizată de Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui şi de Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

De la Liuba Casian, şefa Secţiei economie şi evidenţă contabilă din cadrul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui, am aflat că recoltarea sângelui se face cu un ac steril de unică folosinţă, după ce donatorului i-au fost adresate o serie de întrebări legate de starea sănătăţii sale şi i s-a făcut un examen medical, luându-i-se temperatura, pulsul, tensiunea şi verificându-i-se greutatea. Se interzice efectuarea unor exerciţii fizice în următoarele 5 ore după donare.

Poţi dona sânge doar dacă ai 18—60 de ani, greutate corporală minimă de 50 kg, tensiune arterială maximă de 180 mm Hg, iar minimă de 100 mm Hg. Recoltarea durează 7—10 min. În cazul unor afecţiuni precum hepatita B sau C, SIDA, tuberculoza, donarea de sânge este strict interzisă. De fapt, toate datele sunt înregistrate de către medici într-o bază de date.

La o donare se recoltează 450 ml de sânge, ceea ce nu prezintă niciun risc pentru sănătatea donatorilor, deoarece organismul are permanent în rezervă circa 300—400 ml de sânge, pe care îl consumă când depune eforturi mari. Oamenii sunt dotaţi şi cu o capacitate extraordinară de a reface repede sângele donat (cantitativ, în 1-2 ore), fără a fi necesar un tratament special.

„Astăzi avem un eveniment foarte însemnat. În toate raioanele Chişinăului sunt desfăşurate echipe mobile care colectează sânge de la donatorii voluntari. A dona sânge este un act civic de binefacere. Astăzi noi îi onorăm pe donatori, oferindu-le câte un bilet la spectacol, concert, câte un pachet în care vor găsi un tricou, apă plată medicinală, biscuiţi. Toate acestea sunt necesare la moment. Donatorului i se oferă şi un certificat, datorită căruia în ziua donării de sânge i se păstreză salariul mediu la locul de muncă şi i se acordă două zile de odihnă. Nu uitaţi de buletinul de identitate”, spune Liuba Casian.

De la Victor Savec, vicedirector al Centrului de Transfuzie a Sângelui, am aflat că „în anul 2009, 80 de mii de persoane au donat sânge. Dintre acestea, aproximativ 22% au fost voluntari”.

În general, atmosfera evenimentului din 14 iunie a fost una prietenoasă. Oamenii s-au adunat de la ora 10.00 până la ora 14.00. Fiind întrebaţi „De ce donaţi sânge?”, reacţionau calm, majoritatea spunând că doresc să-i ajute pe cei care luptă pentru viată. Donatorii mai spun că luptă ei înşişi pentru viaţă şi că nu e pentru prima dată când donează sânge. Toţi erau bine dispuşi, nu se plângeau de oboseală, erau mândri chiar de această decizie a lor.

Ana Melnic este şomeră. Ea a venit la acest eveniment cu copiii săi, pentru a-i deprinde de mici să facă fapte mari. „Îmi pare rău că tocmai peste două luni pot dona sânge, căci aşa sunt regulile impuse de Ministerul Sănătăţii”, zice Ana Melnic.

Daniela Artanciuc