3 copii bat la uşa Primăriei

O familie cu 3 copii minori protestează de câteva zile în faţa Primăriei Chişinău. Aceştia cer să le fie permis accesul în locuinţa în care au viză de reşedinţă şi care a intrat în posesia părinţilor unuia dintre soţi încă în 1982.

În anul 1982, Zoia Duca, fiind lucrătoare la SA  ”Alimentarmaş”, una dintre principalele întreprinderi din R. Moldova producătoare de utilaj tehnologic pentru prelucrarea produselor agricole şi fabricarea produselor alimentare, a primit, printr-un ordin de repartiţie, odăile 405 şi 406 din apartamentul nr. 14 de pe str. M. Sadoveanu din capitală. În 1996, odăile respective au fost transmise lui Iurii Vendereu, care ulterior le-a privatizat, timp în care Primăria Chişinău elibera ordinul de repartiţie a unui alt apartament pentru familia Duca, situat pe str. Ginta Latină.

Pentru că respectiva locuinţă era deja ocupată, Zoia Duca, împreună cu familia, nu s-a putut muta cu traiul în el. Ulterior,  acel ordin de repartiţie a fost declarat nul de către Primărie. În tot acest timp, familia Duca locuia în odăile 405 şi 406, chiar dacă ele erau privatizate de către Iurii Vendereu. În anul 2005, Vendereu s-a adresat în judecată, solicitând evacuarea familiei Duca din acele odăi. În 2005, Colegiul Civil şi de Contencios Administrativ al CSJ a decis evacuarea familiei reclamantei din odăile litigante, cu obligarea Primăriei mun. Chişinău de a-i acorda alt spaţiu locativ.

Ministrul Tănase le-a dat dreptate

Un an mai târziu, evacuarea a fost suspendată, “până în momentul în care primăria nu va acorda alt spaţiu locativ familiei Duca”. În ciuda acestui fapt, Iurii Vendereu, în august 2009, a demontat uşa veche de la odăile litigante şi a instalat altă uşă, de metal, iar Zoia Duca şi familia sa nu pot beneficia de acel spaţiu locativ. În februarie 2011, ministrul Justiţiei de atunci, Alexandru Tănase, afirma într-o scrisoare că “până la executarea documentului privind acordarea de spaţiu locativ familiei Duca, evacuarea lor din odăile vizate este imposibilă”.

Din 2009, familia Duca nu a mai putut însă călca în acele odăi, unde au viză de reşedinţă. Deşi a încercat în nenumărate rânduri să intre în acele odăi, s-a ciocnit de refuzul lui Iurii Vendereu, care i-a îndemnat să ceară loc de trai de la primărie. Între timp, fiica Zoiei Duca, Diana, s-a căsătorit cu Ruslan Harea. Cei doi au adus pe lume 3 copii, David – 4 ani, Maria Magdalena – 3 ani şi Solomon – 1 an şi jumătate. Împreună cu soţul, Diana şi-a căutat dreptatea la toate autorităţile posibile. Au scris plângere la Procuratura Generală, Ministerul de Interne, Guvern sau Primărie. Au mers chiar şi în instanţa de judecată, care însă nu le-a dat dreptate.

Vineri, 21 octombrie, cei doi soţi împreună cu cei 3 copii au apelat la ultima armă. Protestul în faţa Primăriei Chişinău, cea care este obligată, conform deciziei de judecată, să le ofere spaţiu locativ.

Înainte de a se întâlni cu primarul Dorin Chirtoacă, Diana şi Ruslan au mers la Direcţia Locativ-Comunală. Responsabilii de acolo le-au spus însă că nu-i pot ajuta, pentru că nu există apartamente libere. Le-au solicitat să aştepte, “până când vă va veni rândul”. Neoficial, le-au spus însă că asta s-ar putea întâmpla peste vreo 20 de ani. Au apelat şi la ajutorul Svetlanei Chifa, şefa Direcţiei municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului din cadrul Primăriei. Aceasta a organizat adăpostirea familiei cu cei 3 copii într-un centru unde sunt adăpostite persoanele fără loc de trai. Peste doar 2 săptămâni, le-a propus 1300 de lei pentru a plăti chiria unui apartament. “Am căutat un asemenea apartament, dar nu am găsit. Nimeni nu acceptă 1300 de lei pentru a primi la gazdă 5 persoane. Oricum, primăria se angajase să ne plătească chiria doar o singură lună, pe urmă trebuia să ne batem noi singuri capul”, ne-a spus Diana Harea. “Este decizia instanţei, precum că Primăria trebuie să ne dea apartament. Dacă nu au acum, să ne plătească ei chiria unuia, până când vor avea posibilitatea să onoreze decizia instanţei de judecată”, propune Diana Harea.

Chirtoacă a fost “rece”

Întâlnirea cu Dorin Chirtoacă a avut loc pe holurile primăriei. Acesta le-a reproşat celor 2 soţi faptul că încearcă să-l şantajeze prin intermediul celor 3 copii. “Tu vii cu copiii pe frigul ăsta. Cui îi trebuie asta? Nu e corect. Nu e normal să şantajezi aşa”, le-a reproşat Chirtoacă. “Eu am ajutat nu o singură familie şi am să mai ajut în continuare, dar nu am să accept când sunt luat peste picior…”, a spus Chirtoacă, care a plecat fără a oferi o soluţie familiei Harea.

Acum, cei cinci trăiesc mai mult din mila trecătorilor, care îi ajută cu bani sau cu sfaturi. Nu au un loc de trai stabil, iar din acest motiv copiii nu pot frecventa grădiniţa. Niciunul dintre cei doi soţi nu este angajat legal în câmpul muncii.
Vadim Brânzaniuc, şeful Direcţiei Relaţii Publice din cadrul Primăriei Municipiului Chişinău, ne-a spus că de problema familiei Harea se ocupă viceprimarul Vlad Coteţ. Brânzaniuc a precizat că această familie va primi un apartament pe str. L. Deleanu, în momentul în care acel bloc va fi dat în exploatare. “Nu este adevărat că dna Chifa a spus că le va da 1300 de lei pentru a închiria un apartament. Situaţia e puţin altfel. S-a luat legătura cu CP Ciocana, pentru a rezolva problema cu accesul în odăile de pe Sadoveanu”, a punctat Brânzaniuc.

Viceprimarul Vlad Coteţ ne-a spus că acum se ocupă de acest caz. “Ce putem face noi? Primăria este obligată să le dea apartament. Le va da. Dar faptul că nu le este permis accesul în odăile de pe Sadoveanu nu e vina noastră. Nu putem face nimic. Ei trebuie să apeleze la Procuratură şi la Poliţie pentru a rezolva problema. Noi încercăm să-i ajutăm cum putem. Chiar acum voi da indicaţii direcţiei locativ-comunale să se ocupe mai intens de acest caz. Îmi pare rău că stau 3 copii în frig”, a conchis Coteţ.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. vera

  La primat nu se accepta inscrierea individuala a cetatenilor de catre consiliera – Filip, i-ar consilierii d-lui poarta lumea pe drumuri, numai ca sa scape de rezolvarea problemelor cetateanului de rind!
  D.Chirtoaca se ocupa numai cu salubrizarea orasului, dar nu cu primirea cetatenilor,pentru asta si are consilieri!
  Consilieri care prostesc lumea – chinuita,din cite am inteles personal, iar Directia locativ-comunala, da vina intotdeauna pe Primarie: invirteala in “covrig” si care are sanatate de pierdut si picoare de umblat, poate sa se adreseze la ei!

 2. vera

  Despre politie: politia va fabrica ceva ca sa nu spuna ,ca nu lucreaza, dar ei – anume politistii sunt acei, care sunt “crisa” agentilor economici din adiacentul PC, de exemplu:la 4 porti ale PC, inafara ei, agentul comercial “Tigrus-com” ,fara autorizatie de la Pretura sct.Centru, de mai multi ani desfasoara comert ilegal,numai in baza contractului facut de directorul – Stratulat,capatind un venit dublu, imbogatindu-se personal(familia COCIORVA),fara a fi inregistrata legal…
  Am primit un raspuns fals de la Directia de comert a Primariei, ca inafara de inghetata si apa susnumitul agent economic nu comercializeaza cu nimic altceva! Oare asa este in realitate, uitati-va!
  Cine n-a cumparat aluat prafuit,socolate SNICHERS, drojdie,servetele ijienice, foi pentru tort – aduse de niste persoane cu ocupatie de tirguiala comerciantilor acestui ajent economic:”TIGRUS-COM” puteti procura..!
  Pentru, ca am depistat la politie acest caz(in scris) ,am fost avertizata de stapina E.COCIORVA : “Da nu te temi, ca cineva s-a gasi si-ti va da cu ceva in cap?”.
  Politia de la piata centrala spune, ca ajentul platese amenzi usturatoare:cite5-6 mii de lei lunar! Cui? Cine i-l sanctioneaza pe acest ajent lunar? Dupa regula, numai un punct de comert al acestui ajent ilegal trebuie sa plateasa 10 mii de lei…
  Cand vine vre-un control, politia alunga lumea din adiacentul PC si preintimpina acest ajent, sa ascunda aluatul si toate celelalte, dupa ce “controlul” pleaca iarasi se porneste aceiasi tirguiala de ani-de-zile!
  Politia de la PC e mincunoasa si duce statul in eroare, intimidind persoanele, care spun adevarul pur!
  Multi politisti cinstiti, sufera din cauza altora, care-s practicati in smecherii.
  Nu mai face numic politia, in cazul acestor copii; toti i-si fac fata unul altuia si …atit.

 3. AVRAAM

  vera dragă-adevrate comentarii postezi.Cred că nu ştii că: Comisarul de poliţie pe lucru operativ din Sectorul Centru e un ex-sergent din Piaţa Centrală.Toată viaţa a srîns omul “dijmă” din comercianţii stradali şi a transmis cui trebuie sus la MAI de aia a crescut ca pe drojdie pînă la colonel şi acu e Curator la PC.Că 99% din efectivul MAI direcţia fraude (poliţia economică) au gherete în PC şi le dau ilegal în arendă la armeni,azeri,romi,ruşi.Că 99% din poliţia a Comisariatului general aici la PC se “hrănesc”.Că inspectoratul fiscal cînd vine în raiduri gheretele sunt deja închise.Că dacă nu ai chitanţe vamale,patente,bonuri,certificate,sanitărie achiţi “nacialnicilor” 30% din toate amenzile+abonament unic “oamenilor” lunar de benzină ţi activezi in PC.Că Kirilă deschide cu piciorul uşa la sectoristul Roibu(ministrul MAI) şi acest Kirilă rezolvă orice problemă “de viaţă şi moarte” in PC.Că securitatea din PC răcolează orice fete realizatoare din PC la saună,de alt fel…Că Primarul general ştie de toate ăstea dar tace pentru că are interesul propriu la PC.Că electoratul PL de facto este PC.Că toată contrabandă de la km7 a or.Odesa este ticsită în depozitele din str.Bulgară,Armeană,Varlaam,Tighina şi vîndută în PC!!!Vera,tu ştii căte bugete anuale a RM se învărtesc săptămînal în PC????Corupţia,mizeria,antisanitaria,cumătrizmul,bolile infecţioase,protecţia,proxenetizmul,prostituţia,contrabanda-totul începe aici in Centrul şi inima Chişinăului-Piaţa Centrală!!!Ar fi bine şi firesc ca ZdG să facă “gălagie” cu PC ca in cazul aurului stradal.Poate pleacă Roibu???A???

 4. vera

  D-le AVRAAM aveti perfecta dreptate! Astazi,01noiembrie2011 disdedimineata,politia economica i-si fasea treaba la PC, altii veneau de la piata de la Tiraspol si fiind in treacat, faceau lumea din adiacentul PC sa-si stringa marfa ca sa nu-i amendeze…Daca n-ar avea sprigin de la MAI, politia de jos n-ar pastra asa dezordine pe strazi si trotuare, dar desi si comisarii si vice-comisarii comisariatelor de politie, parca s-ar teme de cineva, nu prea pedepsesc odraslele -marionetele lor, care chipurile nu pot face ordine, ca nu-s cadre indeajuns, dar cum ,cand vine cineva cu controlul, pot sa faca ordine? Politia poate sa provoace toata lumea la protest in fata primariei, daca au undicatii;lumea, starea lor materiala depinde de binefacerea politistilor, care inainte de a veni comisia i-i preintimpina, spunindu-le cand pot sa-si inceapa iarasi activitatea…SISul apara politistii si niciodata nu-i va da de gol,dimpotriva injosesc persoana,care i-i depisteza;am exemplu real!
  Nimeni n-are interes de nimeni;fopmalitati. De primar nu te poti apropia;il pazasc de lumea, care vrea sa-i spuie unele lucruri importante.
  Nici seful politiei municipale – Musuc S. nu poate sa se implice in mai adincul lucrurilor;poate fi schimbat din post.Banii se duc pe diferite conturi, dar in bujetul primariei nu-s bani, sa stinga datoriile familiilor vulnerabile…
  Cati bani lunar primeste primaria in bujetul sau de la oamenii din adiacentul PC, daca mai ajung ?!
  Ce poate face ZdG, in cazul cand n-au securitate de la stat si atunci cand apare vre-un articol,jurnalistul este avertizat,familia lui;exemplu;articole Lidiei Zaxaria. Nu-i la tema si e mult de vorbit, la ce bun? Cine are nevoie de ordinea publica si de banii cetateanului amendat “dupa lege”?
  Cine-si va bate capul de soarta acestor 3 copii nu se stie,da doamne sa-i ajute, dar e slaba nadejdea!

 5. observator

  Aproape fiecare sectorist are citeva puncte de realizare a marfurilor in diferite colturi a orasului.

 6. AVRAAM

  Silviu Muşuc-colonelul/pupsik e ca Elizaveta de la Londra: titlu,grad şi funcţie are,da putere reală-Nu!Puterea in acest oraş aparţine ofiţerilor MAI,CCCEC,SIS,ce se ocupă cu “rezolvarea problemelor” la nivel de Primărie,Parlament,Guvern,cu trecerea invizibil a contrabandei peste toate hotarele fie UE,fie MUE!Cu lichidarea şi dispariţia unor oponenţi politici şi biznemeni concurenţi!Cu vînzarea de femei în Turcia,Cipru,Qatar,Arabia Saudită şi Bahrein!Cu răcolarea tinerilor la donat organe!Cu securitatea şi transportarea a tonelor de heroină şi cocaină cu LSD prin tot teritoriul RM cî aceste substanţe narcotice să ajungă in cluburile de noapte şi dicotecile Chişinăului!Iată pentru ce ne trebuie colonei şi maiori de poliţie!!!Cazul Şoltoianu/ginerele generalului Alexei e vîrful aisbergului.E mare Cancerul Corupţiei in RM şi deja are metastaze in toate organele!P.S. Ce se aude cu dosarele de rezonanţă-Botnari,Papuc,Zubic,Gumeniţă????Nimik!!!Exemplu: În a câta oară acest popor/electorat/populaţie/naţiune este ÎNDOBITOCITĂ de CURVENANŢI????Deşteaptă-te boule şi fii român odată,ori moldovean-aşa ar trebui sî înceapă IMNUL RM!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *