Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   2/3 din numărul de persoane…

2/3 din numărul de persoane cu HIV/SIDA nu-şi cunosc statutul

453-Michel-KazatchkineNumărul cazurilor de îmbonăviri cu HIV/SIDA în R.Moldova este în creştere, situaţie caracteristică pentru întreaga Europă de Est şi Asia Centrală. Statisticile arată că numai în primele nouă luni ale anului 2013, în R.Moldova au fost depistate încă 518 cazuri de infectare cu HIV/SIDA, opt dintre ele, la copii cu vârsta sub 15 ani.

Michel Kazatchkine, reprezentant special al Secretarului General ONU pentru HIV/SIDA în Europa de Est şi Asia Centrală, s-a aflat zilele trecute la Chişinău. El a vizitat un penitenciar, o instituţie care oferă servicii pentru utilizatorii de droguri, s-a întâlnit cu autorităţi, precum şi cu grupuri academice pentru care a ţinut prelegeri şi a participat în perioada 16–18 decembrie la Conferinţa Naţională HIV/SIDA, care a avut loc la Chişinău.

Într-un interviu acordat Ziarului de Gardă, Michel Kazatchkine a menţionat că a luat cunoştinţă de situaţia sistemului de sănătate de la noi şi crede că R.Moldova este suficient de matură ca să-şi asume un angajament pentru a reuşi să atingă rezultatele necesare în acest domeniu.

R. Moldova se poate lăuda cu multe practici bune în domeniul prevenirii infectării cu HIV. O spun atât experţi naţionali cât şi internaţionali. În acelaşi timp, datele ministerului sănătăţii arată că numărul cazurilor noi descoperite este în creştere. „Chiar dacă sunt practici realmente bune, persistă rata înaltă a infecţiilor noi, care sunt mai puţin acoperite cu aceste strategii şi practici, iar asta le face mai puţin eficiente”, susţine Kazatchkine.

Grupurile vulnerabile sunt greu de identificat, din cauza mai multor factori

„În R.Moldova modelul epidemiei coincide cu situaţia din Europa de Est, unde, în majoritatea ţărilor, epidemia este concentrată în special în grupurile vulnerabile. Este vorba de utilizatorii de droguri injectabile, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi şi femeile din sex-business, categorii la care ajung mai dificil programele de informare şi de prevenire. În ultimul timp se observă o creştere a infecţiilor între femei. Aceste femei sunt, de fapt, partenerele utilizatorilor de droguri sau ale altor grupuri de risc. Ele, la rândul lor, pot afecta alte grupuri, Strategiile din R.Moldova nu au reuşit foarte bine să lucreze anume cu aceste grupuri. În plus, din numărul estimativ de persoane cu HIV/SIDA, în jur de 2/3 nu-şi cunosc propriul statut şi nici nu ajung în sistemul public de sănătate. “Aceste grupuri vulnerabile sunt foarte greu de identificat din cauza multor factori economici, politici, religioşi, culturali, iar una din cauze ar putea să fie şi migraţia. Populaţia migrează mult în partea de est şi în ţări precum Rusia şi Ucraina, care sunt extrem de afectate de această maladie”, explică expertul ONU.

453-sida1Incidenţa cazurilor de HIV, mai mare în regiunea transnistreană

Există diferenţe semnificative după numărul persoanelor infectate pe malul drept şi cel stâng al Nistrului. Incidenţa cazurilor de HIV, dar şi de tuberculoză în regiunea transnistreană este de peste trei ori mai mare decât rata înregistrată pe malul drept al Nistrului. „Aceste probleme sunt caracteristice regiunii transnistrene la un nivel mai înalt. În partea cealaltă a râului Nistru rata de încarcerare este mai mare, ceea ce constituie un factor de risc pentru transmiterea tuberculozei, dar şi a hepatitelor. Rata de transmitere a tuberculozei în regiunea de est este mai înaltă. Dacă în partea de vest a R.Moldova s-au făcut progrese în ce priveşte descreşterea numărului populaţiei din închisori, pe cealaltă parte, aceste probleme încă sunt pe agendă”, susţine Kazatchkine.

„Sunt eficiente programele care vin de la egal la egal”

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, rata infectării în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani este destul de ridicată. Într-un studiu KAP privind Sănătatea şi Dezvoltarea Adolescenţilor, se arată că 36% dintre adolescenţi cu vârsta între 15-19 ani au indicat că întreţin deja relaţii sexuale şi numai jumătate dintre adolescenţii sexual-activi au folosit mijloace de protecţie în decursul ultimului an. Este segmentul de populaţie încadrat în procesul de învăţământ, acolo unde ar putea să beneficieze de suport informaţional şi de sprijin din partea profesorilor. Însă actuala curriculă şcolară nu conţine o formulă adecvată pentru educaţia în sănătate. „Educaţia începe acasă. Însă în zonele cu rate înalte ale migraţiei, unde şi sistemele politice şi economice sunt instabile, plus toate aceste aspecte religioase, comportamentale, acest subiect al educaţiei sexuale rămâne şi în continuare tabuizat şi nu le reuşeşte nici părinţilor să comunice cu copiii. Sigur că nu poate fi pus totul pe umerii autorităţilor, deoarece încă nu există în lume o evidenţă că anume unele programe ar fi mai eficiente. Ştiu că sunt eficiente programele care vin de la egal la egal. Între copii care sunt educaţi în acest sens, care transmit mesaje, care sunt mentori pentru alţi tineri, şi există un dialog între ei, bazat pe informaţie, pe documente şi pe experienţe”, spune Michel Kazatchkine.

Expertul ONU consideră, totuşi, că comunicarea tinerilor de la egal la egal, dar şi eforturile organizaţiilor neguvernamentale care susţin tinerii cu activităţi de informare pentru un mod de viaţă sănătos şi fără riscuri, trebuie susţinute. „În R.Moldova, la fel ca şi în toate ţările post-sovietice, aceste organizaţii neguvernamentale nu sunt nici susţinute, dar nici atât de dezvoltate ca să le reuşească de sine stătător. Este vorba de o tradiţie post-sovietică în care sistemul trebuia să facă tot. Nu există o colaborare eficientă cu societatea civilă, care ar putea aduce mult beneficiu în acest sens”.

453-sida2R. Moldova va avea multe provocări

De zece ani, majoritatea activităţilor în domeniul prevenirii şi combaterii bolilor infecţioase sunt susţinute din resursele Fondului Global pentru combaterea Tuberculozei, HIV/SIDA şi Malariei, şi mai puţin cu alocări din partea statului. „Este o problemă importantă, pe care am atins-o în toate şedinţele pe care le-am avut şi pe care urmează să o discutăm şi cu ministrul Usatâi. Nu este o problemă doar a R.Moldova, ci a întregii regiuni. Este legată de trecerea de la tranziţia economică la un nivel mai înalt de dezvoltare. Criza economică globală reduce şi resursele fondului global. Cu toate că Moldova este eligibilă pentru fondul global, nu toate necesităţile sunt suficient acoperite şi există riscul ca anumite costuri să fie mai înalte. Moldova va avea multe provocări în următorii ani şi le-am sugerat autorităţilor să elaboreze o foaie de parcurs privind perioada şi modalitatea de preluare în totalitate a finanţării”, susţine Kazatchkine.

Sistemul încă nu a ajuns la persoanele care nu-şi cunosc statutul

Expertul ONU susţine că eforturile guvernelor trebuie să fie focalizate anume pe acele persoane care au nevoie de tratament şi acţiuni de prevenire a maladiilor. “Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, suntem departe de realizarea de a avea inclus în sistemul de tratament numărul complet de persoane infectate cu aceste maladii complicate. Asta arată că sistemul încă nu a ajuns la persoanele care nu-şi cunosc statutul de persoană cu HIV sau cu TBC. Nu sunt suficiente nici realizările în domeniul prevenirii acestor maladii. Poate nu este vorba de cât de mult efort se depune, ci despre modul în care acest efort este orientat anume spre acele persoane care au nevoie de intervenţii”, a punctat Michel Kazatchkine.

Conform raportului global UNAIDS pentru 2012 privind situaţia HIV/SIDA în lume, numărul total de persoane infectate cu HIV este de peste 35 de milioane. În R.Moldova, la 1 iulie 2013, erau înregistrate 8250 de persoane HIV pozitive, care au acces universal la tratament antiretroviral. Cu regret, se presupune că numărul real al persoanelor cu HIV şi al celor care au nevoie de tratament poate fi mult mai mare.