15 ierni în gura de canal

Sunt deja 15 ani de când Arcadie Chilimari locuieşte într-o gură de canalizare de pe strada Vasile Alecsandri din Chişinău. La cei 72 de ani, bătrânul nu-şi mai aminteşte cum este să locuieşti într-o casă, cum e să iei masa la bucătărie sau să te foloseşti de camera de baie. Totuşi, el munceşte în fiecare zi pentru oamenii “de la suprafaţă” ca să îşi asigure existenţa “de la subsol”.

Chiar dacă are 72 de ani, Arcadie Chilimari luptă pentru fiecare zi. Spune că nu are o pensie, nici nu beneficiază de vreun ajutor social. El îşi asigură pâinea de sine stătător, măturând sau curăţând zăpada din faţa alimentarelor din preajmă. Cu toate că în mare parte face totul gratis, el nu poate fără muncă, şi explică cuminte că „pentru munca mea, oamenii îmi dau două, trei ruble ca să-mi cumpăr de mâncare”.

Nu-şi aminteşte cu exactitate când a mâncat pentru ultima dată o ciorbă caldă sau când a dormit într-un pat. Ştie doar că ultima dată a făcut baie vara trecută într-un lac. Iar pe timp de iarnă – se foloseşte de  o găleată, cu care-şi aduce apă de la spălătoria auto din vecinătate şi se spală.

Dacă la început îi era mai greu, cu anii, s-a acomodat. Se consideră norocos, deoarece prin „canalizaţia sa” trece o ţeavă cu apă caldă, care deja de 15 ani îl salvează de frigul iernii.

La vârsta sa nu e uşor să coboare şi să urce din gura de canal. Spune că poliţiştii din preajmă l-au înţeles şi l-au ajutat.  I-au adus o scară mai rezistentă, iar în interiorul canalului şi-a amenajat lucrurile cum a putut: o masă pe care sunt aranjate vasele, o saltea pe care doarme, iar ţeava caldă e şi sobă, şi cuier, şi uscător pentru haine.

Chiar dacă o duce greu, bătrânul Chilimari nu cerşeşte mila nimănui, nici nu se plânge de condiţiile în care a ajuns şi nu acuză pe nimeni. Ştie că unii trecători îl consideră ciudat sau alcoolic, însă el nu reacţionează la atitudinile celor din jur. Zice că are griji mai importante: „Azi am mâncat pâine cu sare, mă gândesc cum să fac rost şi mâine măcar de atâta”.

De după gratii, în canalizaţie

Este originar din Cricova, localitate în care a avut cândva casă şi familie. Cu mai mulţi ani în urmă, după un conflict, a ajuns să fie condamnat. Câţiva ani a fost în detenţie, iar după ispăşirea pedepsei, Arcadie Chilimari a înţeles că nu mai are niciun drept la propria casă şi la bunurile pe care le deţinea anterior. Nici familia nu l-ar mai fi aşteptat, de aceea s-a retras.

Bătrânul nu-şi aminteşte când şi-a văzut ultima dată copiii, cât despre soţie, presupune chiar că ar putea fi decedată deja. „Nu i-am văzut de când am fost arestat, nu am idee pe unde-mi sunt copiii acum, poate sunt în ţară, poate peste hotare, nu mai ştiu ce s-a întâmplat cu ei”, povesteşte îngândurat.  Nici nu îşi pune întrebarea dacă ei l-ar fi căutat, dacă poate în ziua de azi îl caută cineva, dacă apropiaţii săi mai cred că el există.

Odată cu eliberarea din detenţie, s-a pomenit fără identitate. „Am fost eliberat, dar fără actele de identitate”, spune el. Cum nu mai avea dovezi şi documente că există, a ales să existe undeva unde nu i se vor cere acte de identitate – într-o gură de canal. Nu s-a sinchisit de faptul că fântâna subterană din care ieşea în fiecare dimineaţă dă chiar în uşa secţiei de poliţie numărul 16, sectorul Râşcani din Chişinău. În tot acest răstimp, îi tot roagă să fie ajutat cu refacerea actelor de identitate.

Ofiţerul operativ-superior de sector, Ruslan Rabovil, explică că actele nu pot fi refăcute decât în baza unor proceduri speciale. „La eliberarea deţinutului, documentele acestuia erau expirate, nu mai avea rost să i se întoarcă în acea formă. Noi i-am dat o îndreptare la secţia de paşapoarte pentru a-şi reface documentele, dar el a refuzat.” Arcadie neagă aceste afirmaţii.

Nu castelul te face om

Chiar dacă stă într-un canal subteran, Arcadie este caracterizat de oamenii care locuiesc în blocurile din preajmă ca fiind un om foarte bun şi harnic. Ion este mecanic şi lucrează la un autoservice de lângă „locuinţa” bătrânului, de aceea a avut ocazia să îl cunoască personal. „Arcadie este un om extraordinar, mă ajută deseori, este un om cuminte şi nu face probleme nimănui”, spune Ion, adăugând că uneori beau un ceai împreună.

Chiar şi poliţiştii de la secţia de alături spun că Arcadie Chilimari nu reprezintă niciun pericol pentru public, este un om pe care toţi cei din cartier îl respectă şi îl ajută cu ce pot. „Noi am chemat într-o seară ambulanţa, pentru o consultaţie medicală, dar el a refuzat şi nu a dorit să vorbească cu medicii, spunând că se simte bine şi nu are nevoie de îngrijiri medicale”, ne-a declarat un ofiţer din secţia de poliţie. O vecină din blocul de peste drum spune că chiar se roagă pentru sănătatea lui. „Sper să-i dea Domnul putere să reziste, că este un om bun şi respectuos”, afirmă ea.

Elena SPINACHE, ŞSAJ


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Elena

  A fost dar nu a mai putut da de ei. Nu mai locuiau in Cricova iar nimeni nu stie unde ar putea fi.

 2. vera

  In acest caz, politia e vinovata, ca n-a intocmit act de cauza, peltru a-i ajuta, acestu-i o, luind in consideratie situatia, in care se afla, mentalitatea lui. Fiecare om viu trebuie sa fie inregistrat de stat. Politistii au dat dovada de nepasare si l-au ajutat numai cu o scara ca sa-si prelungeasca traiul mai departe, dupa ce si-a ispasit pedeapsa, poate nemeritata, cum se face pe la noi… Politistii – ramasita statului nostru, stricati de conducerea comunista, care a pradat tara, poporul si dreptul lui la un trai decent, imbogatindu-si neamurile si ridicind bunastarea familiilor lor la milioane de lei.De ce timp de 15 ani politistii au ascuns acest caz, de ce n-au informat organele competente de acest caz? Oare chiar toti politistii pazeau porcii lui Voronin, sa nu intre in lanurile de porumb a oamenilor, care nu s-au ales nici cu un raspuns ,la petitiile lor, in adresa lui Voronin, doar cu nervi distrusi, prin instante? Unii politisti asteapta numai apartamente, leafa majorata si compensatii, incurcind celor, care-si iubesc profesia, sa-si desfasoare activitatea cu respect, deoarece; majoritatea din sefii lor sunt corupti si au interes numai de ei si familiile lor !

 3. Columbus

  pt vera

  Arcadie locuieste acolo de prin 1994 si la inceput el avea alta istorie, el spunea ca niste “smecheri” l-au deposedat de toata averea din Cricova, casa, gospodaria. Este un om linistit, deseori intra si se incalzea in sectorul 6 de politie, unde si mai primea niste hrana , haine. Cei de la sector ii gasise si rudele, ii daduse adresele copiilor, nu voia pur si simplu omul sa mearga la dansii. Avea ale lui pareri si principii. Nimeni niciodata din politie nu i-a facut nici un rau, iar problema actelor este de competenta si a serviciilor sociale. De cateva ori a fost batut , dar refuza sa faca declaratii. Era batut de boschetari care iarna voiau sa intre sa se incalzeasca in subsol.Nimeni niciodata nu a ascuns acest caz, si “Flux”, prin 99 facuse un reportaj, si “Timpul” prin 2003 publicase un reportaj despre acest caz. El mai muncea hamal pe la piata centrala, la pietele din imprejur, nu incalca legeile, nu facea scandaluri si ce treaba avea politia cu acea ca el locuieste acolo? Mai ales ca de mai multe ori a fost trimis la sectia de pasapoarte sa-si perfecteze acte noi. Si daca isi perfecta acte noi,ce i se restituia casa, gospodaria, ar avea acte si ar locui tot acolo. Va propun personal sa mergeti Dvs acolo, sa-l ajutati sa-si perfecteze actele, sa-i gasiti avocat, sa-l ajutati sa-si gaseasca rudele, sa-si restituie casa. Sau numai in fata calculatorului sunteti “patriot” si aparator al drepturilor omului?

 4. Dita Marcela

  dar de ce nu s-a oferit nimeni, intr-adevar sa-l ajute pe mos?!!! Spuneti-ii va rog de existenta Centrului de gazduire si orientare pentru persoanele fara adapost de pe stradela Haltei 2 din Chisinau, unde el ar putea locui in conditii normale de viata si s-ar incerca si solutionarea problemelor sale,,cazare la azil,stabilirea pensiei, etc……

 5. vera

  Pentru Columbus: Daca ar intra in competenta mea l-as ajuta cumva, dar atita timp, cit exista asistenta sociala pe teritoriul, unde Arcadie “locuieste” ,credca e de datoria celor de la asistenta sociala, care sunt obligati sa i-a masuri cu un om viu, care inca , nu-i apreciat cu un loc de gazduire sociala.
  Daca mai inainte boschetarii, cumva erau controlati, din punct de vedere al sanatatii, acum nu stiu, ce se mai face. Politia spune, ca ei nu au polita, toate controalele costa bani si ei din buzunarul lor n-o sa plateasca pentru ei. Suntem in pericol toti; daca am scapat cumva de GRIPA, apoi TUBERCULOZA poate cistiga un mai mare procent de pacienti. Cum pot eu ,sa ma amestec in treburile altora, cind multe persoane, care pledeaza pentru ORDINEA PUBLICA si DREPTURILE SALE- lezate, este socotit bolnav mintal si amenintat s-au dus fortat la spitalul de nebuni.Politia teritoriala trebuie sa sanctioneze acest caz, de comportament, fata de om si sa anunte organele competente ca: Ministerul Sanatatii , Ministerul protectiei sociale, Institutiile, care pledeaza pentru drepturile omulului. Avem boschetati multi, fiinca acei, care trebuie ,sa lucreze, primesc leafa, dar noi nu avem dreptul direct sa actionam, ca ne alagem, cu ce am scris mai sus. Avem numai dreptul de a ne exprima, dar si aicea, se gasesc multi netrebnici, carora nu le place critica si ne contrazic. Haideti, sa inchidem ochii si sa tacem ca cineva sa-si primeasca leafa linistit, ocupind un loc de munca la stat! Asa ceva, nu merge, nu suntem muti si orbi; trebuie sa activam in numele Legii, macar cu cuvintul, pentru binele cuiva.., pentru a schimba ceva spre bine, in numele Celui, care ne adresam toti, cind nu-i greu, demonstrind iubirea si griga fata de aproapele nostru,ratacit prin lumea de astazi.

 6. vera

  Arcadie putea fi votul de “aur” al lui V.Voronin, dar, desi comunistii, nu i-au facut pasaport, statea nevalabil in gura-de-canal, ajutat de politistii de sector, care au dat dovada de “intelepciune” sufleteasca. Aceasta binefacere tot e de apreciat, fiindca altfel omul si-ar fi traumat corpul; cu tot cu cap, coborind in gura-de-canal. “Molodet”, lucratori ai ordinei publice si lucratori sociali! Va felicit cu ziua de 1 aprilie 2011!

 7. ecaterina

  Salutare.Cu regret in Tara Moldovei deseori DREPTURILE OMULUI au fost si sunt incalcate fraudulos de reprezentantii legali,politia,asistenta sociala….stau la cald si isi primesc salarile regulat si nu numai … o fi fost bietul om pe la asistentii sociali.DOAMNE-FERESTE sa te duci la ele cu miinile goale …..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *