Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   "Ţara din afara ţării"

„Ţara din afara ţării”

Grupul de acţiune comună “Iniţiativa pentru Cultura Europeană”, format din Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina România, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” şi Asociaţia Convergenţe Europene, a organizat, în perioada 9-14 iulie 2012, la Bucureşti, a doua ediţie a Şcolii de vară “Noi: cetăţeni interactivi ai Europei”.

La activităţi au participat membri marcanţi ai comunităţii româneşti din Ucraina (Transcarpatia, Cernăuţi, Odesa şi ţinutul Herţa), din R. Moldova şi din Serbia (Valea Timocului) – cadre didactice şi tineri specialişti în istorie, psihologie, sociologie, jurnalism şi comunicare, lucrători în biblioteci şi edituri.

Prin acest proiect, “Iniţiativa pentru Cultura Europeană” şi-a propus consolidarea legăturilor durabile dintre spaţiile culturale româneşti vecine României şi instituirea unor parteneriate durabile cu comunităţile de români aflate în afara graniţelor; activarea rolului pe care România, în calitate de membru al Uniunii Europene, îl are în promovarea dialogului intercultural în context european şi a valorilor comune legate de democraţie, libertate de comunicare, cooperare, multiculturalitate şi toleranţă.

La cursuri, reprezentanţii comunităţii româneşti din ţările vecine au luat contact direct cu reprezentanţii mai multor instituţii din România, consolidând astfel premisele racordării instituţiilor similare din ţările vecine la circuitul cultural românesc, parte a celui european actual, prin derularea comună a unor proiecte în diverse domenii de interes cultural.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale celor câteva zile de cursuri organizate în capitala României îl reprezintă schimbul direct de experienţă între comunităţile de români din diverse zone, care intâmpină mari greutăţi în afirmarea şi susţinerea identităţii româneşti în spaţiul unde se află, prin expunere şi dialog interactiv asupra problemelor şi provocărilor la care sunt supuşi prin deznaţionalizare şi mistificarea propriei identităţi, a culturii, istoriei şi limbii (vlahii şi limba vlahă din Valea Timocului; moldovenii şi limba moldovenească în Ucraina şi R. Moldova).

Invitaţii la şcoala de vară au participat la dezbateri, prelegeri, discuţii interactive cu reprezentanţi ai instituţiilor şi societăţii civile româneşti, la cursuri din domenii precum cel didactic, lingvistic, istoric sau publicistic. Ei s-au întâlnit cu reprezentanţi ai Universităţii, printre care decana Oana Chelaru-Murăruş, lect. universitar Helga Oprea, asist. univ. dr. Valentin Perciun, prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergatti, lect. univ. dr. Florentina Sâmihăian. Ministerul de Externe al României a fost reprezentat de consilierul Nicolae Brânzea, care i-a asigurat pe cei prezenţi la întâlnire de susţinere deplină din partea instituţiei pe care o reprezintă în chestiunile referitoare la apărarea şi păstrarea identităţii româneşti. Participanţii la şcoala de vară s-au întâlnit şi cu vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), Victor Ionescu, acesta prezentând o serie de proiecte pentru tinerii români din ţară şi din străinătate şi exprimând disponibilitatea şi deschiderea ANST pentru noi colaborări cu comunităţile româneşti din afara graniţelor. Românii veniţi din Ucraina, R. Moldova şi Serbia au vizitat Palatul Patriarhiei Române din Bucureşti şi Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, de la Curtea de Argeş.

Organizatorii şcolii de vară urmăresc prin acest proiect antrenarea românilor în promovarea culturii româneşti şi a valorilor europene, consolidarea legăturilor dintre spaţiile culturale româneşti din vecinătatea imediată a României şi instituirea unor parteneriate cu comunităţile de români din afara graniţelor.

În cadrul celei de-a II-a ediţii a şcolii de vară, a fost lansat şi un site cultural educaţional, de tip forum, pentru românii de pretutindeni, intitulat “Noi, românii. Ţara din afara ţării“ şi care poate fi accesat la adresa www.noiromanii.org. A avut loc şi lansarea volumului “IERARHI AI MITROPOLIEI BASARABIEI ÎN PERIOADA INTERBELICĂ”, de ştefan Plugaru.

Paul Clenciu, ACPBB, Ştefan Plugaru, ACPBB, Sergiu Dan, ACE