Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ZdG: Evenimentele anului 2011

ZdG: Evenimentele anului 2011

POLITIC

Alegerea preşedintelui în Cartea Guiness

La sfârşit de 2011, ca şi la început de an, suntem în căutarea preşedintelui. Restanţa, care se trage din 2009, a rămas şi pentru 2011 principalul eveniment politic al anului, chiar dacă nu face mare onoare celor din politică. Egiptenii au reuşit, între timp, să facă o revoluţie, să-l dea jos pe Mubarak şi să iasă din nou în stradă, cerând demisia huntei militare instalată la putere, libienii nu-l mai au pe Kaddafi, Kremlinul şi-a schimbat «calul» la Tiraspol, georgienii au rupt ambiţiile Rusiei şi au reuşit să impună controlul mărfurilor ruseşti spre Abhazia şi Osetia de Sud, kazahii s-au răsculat împotriva lui Nazarbaev, ruşii au ieşit în stradă împotriva lui Putin şi sunt în pregătirea «revoluţiei albe» pentru 2012, Ianukovici, la Kiev, a reuşit cel mai scandalos proces politic (condamnarea liderului opoziţiei ucrainene, Iu. Timoşenko, la 7 ani de închisoare), bulgarii şi-au ales un preşedinte milionar (dar cu milioanele câştigate în Germania şi nu furate de la bulgari) şi doar la Mensk şi Chişinău, acelaşi borş politic ordinar, de multe ori contrafăcut. Lumea a obosit de spectacolul de-a preşedintele, jucat cu cortina trasă, în care rolurile ba convin, ba displac, ba rămân, ba se schimbă. Derută generală. În Alianţă şi în afara Alianţei, în mediul opoziţiei parlamentare, dar şi al celei extraparlamentare. Curiozitatea a trecut în scepticism. Până şi euro-atlanticii nu mai înţeleg nimic. Dacă s-ar dori, R. Moldova ar putea pretinde un nou record în Cartea Guiness. Judecaţi şi singuri: în doi ani, M. Lupu apare de 4 ori în cursa prezidenţială ca singur candidat al Alianţei. Şi toate cele 4 tentative suferă eşec.

Ce va urma? Continuarea spectacolului. M. Lupu a declarat că nu va mai candida, Ig. Dodon insistă asupra candidaturii Z. Greceanâi, Voronin (tacit) vrea şi el acelaşi lucru, opoziţia extraparlamentară aşteaptă noi anticipate şi doar lumea, simplul cetăţean, s-a lehămitit de toate şi crede că e mai bine să nu avem preşedintre deloc, decât să ne jucăm atâta de-a preşedintele. Sau: modificarea Constituţiei şi alegerea preşedintelui prin vot universal. Cred că aici o să ajungem, cel mai probabil, în anul care vine.

P.G.

ECONOMIC

R. Moldova are BUGET pentru 2012

Deputaţii au votat, pe 27 decembrie, în lectură finală, bugetul de stat pentru 2012. Se prognozează că vor fi atrase la buget venituri în sumă de 21,367 mlrd lei, în timp ce cheltuielile bugetare vor constitui aproximativ 22,164 mlrd lei. Deficitul bugetar prognozat pentru 2012 va fi de aproximativ 797 mln lei. Faţă de 2011, veniturile din buget pentru anul viitor sunt cu 2,2 mlrd mai mari.

La finele lui 2012, datoria R. Moldova va fi de aproape 20,4 mlrd lei, iar cea mai mare parte din această sumă va reveni datoriei externe, care va fi de aproape 15 mlrd lei.

În 2012, ca şi în 2011, Ministerul Educaţiei (ME) va primi cei mai mulţi bani de la Bugetul de Stat, peste 1,6 mlrd lei. În acelaşi timp, cei mai puţini bani vor fi alocaţi Ministerului Tehnologiei Informaţiei, doar 5,3 milioane de lei. ME va obţine cu aproape 200 de milioane de lei mai mult decât în 2011. 1,4 mlrd va primi în 2012 Ministerul Transporturilor (MT), cu 112 mln lei mai mult decât pentru 2011. Ministerul de Interne (MAI) va primi, în 2012, 1,074 mlrd lei, iar  ministerele Agriculturii şi Sănătăţii, puţin peste 900 mln. Cea mai mică sumă de bani de la buget îi revine, ca şi anul trecut, Ministerului Tehnologiei Informaţiei (MTI). Instituţiei îi vor reveni puţin peste 5 mln lei.

În 2012, autorităţile publice locale vor primi de la Bugetul de Stat aproape 4 mlrd lei. Cei mai mulţi bani, 200,2 mln lei, vor pleca la Hânceşti. O sumă similară va fi alocată şi Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia (UTAG). Peste 150 mln lei vor ajunge în  Ungheni, Cahul, Orhei, Ialoveni şi Sângerei.

Municipiul Bălţi va primi în 2012 de la stat aproape 70  mln lei. Cei mai puţini bani de la stat în 2012 vor fi alocaţi municipiului Chişinău, doar 4,5 mln lei.

În 2012, pentru subvenţionarea agricultorilor, urmează să fie alocate 400 mln lei, precum şi 174,7 mln pentru fondul de dezvoltare regională.

CULTURAL

Valentina Naforniţă — succesul anului cultural

Soprana Valentina Naforniţă a câştigat concursul BBC Singer Of The World, una dintre cele mai importante competiţii din lume, destinate cântăreţilor de muzică clasică.

Valentina a câştigat 15.000 de lire sterline şi premiul publicului. Artista, de 24 de ani, este din R. Moldova, din satul Cuhneşti, raionul Glodeni. Ea a absolvit Colegiul de Muzică «Ştefan Neaga» din Chişinău. A studiat la secţia de canto din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, fiind studenta vestitei soprane Maria Slătinaru-Nistor.
În prezent, Valentina este solistă a Operei Naţionale din Bucureşti.

Soprana a susţinut concerte pe scena Filarmonicii Naţionale şi a Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău, precum şi la Ateneul Român, sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal, Tiberiu Soare, Adrian Butterfield, Daniel Jinga. Este laureată a concursurilor “Hariclea Darclee”, “Mihail Jora”, “Marţian Negrea” din România.

SPORTIV

Sergiu Toma, sportivul anului

33 de sportivi au obţinut în total 50 de medalii la diferite categorii de vârstă în 2011. Cele mai importante performanţe ale anului sunt trecute în contul judocanului Sergiu Toma, care a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial de Judo şi cea de argint la Campionatul European. Toma a fost desemnat de către Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) cel mai bun sportiv al anului 2011. Pentru medaliile obţinute în 2011, acesta a primit anterior un apartament cu 3 odăi din partea Federaţiei de Judo din R. Moldova.

Rezultate notabile în 2011 au mai obţinut boxerii Veaceslav Gojan, care a câştigat medalia de aur la Campionatul European de Box din Turcia, Alexandru Râşcan, venit acasă cu medalia de bronz de la aceeaşi competiţie, halterofilii Oleg Sîrghi, câştigător a 2 medalii de aur la Campionatul European de Haltere, la proba aruncat şi la total, Anatol Cîrîcu, care a adus acasă 3 medalii de argint de la aceeaşi competiţie, Ghenadie Dudoglo, câştigător al  medaliei de bronz, luptătorii Nicolae Ceban – cu bronz la Campionatul European de Lupte Libere, sau Ludmila Cristea, argint la competiţia similară feminină.

În 2011, au obţinut performanţe şi tinerii sportivi. Zalina Marghiev a luat aurul la Universiada Mondială, la proba de aruncare a ciocanului, în timp ce Mariana Eşanu a câştigat argint şi bronz la mondialele şi respectiv europenele de tineret la lupte libere, Ion Luchiţă a cucerit medalia de bronz la mondialele de tineret la lupte greco-romane, iar junioara Irina Gâlcă a adus un bronz de la mondialele de box.

V. M.