VOX POPULI: „S-au reușit multe, dar mai că nimic”

La 100 de zile de Guvernare, ne-am întrebat ce diferențe au simțit cetățenii simpli. Astfel, am mers în stradă și i-am întrebat pe ei despre schimbări, despre ce realizări pot spune că au observat și cu ce recomandări ar veni pentru cei de la putere.

Grigore Miron, Chișinău:

Ce credeți că poate reuși un Guvern în 100 de zile?

Aș spune că s-au reușit multe, dar mai că nimic. Stăm pe loc. Am avut mai multe așteptări de la cei de la guvernare. Așteptarea principală este legată de „furtul miliardului” . Asta-i întrebarea principală care pe mine mă îngrijorează. A rămas datorie și pe mine, și pe copiii și nepoții mei. Băieții șmecheri care au participat la această schemă trebuie să întoarcă banii și fiecare să răspundă pentru faptele sale. Poate 100 de zile sunt puține pentru a face asta, încă avem nădejde, dar restul s-or face încetișor.

Care sunt cele mai stringente probleme ale R. Moldova?

Cea mai mare problemă este legată de decalajul dintre pensii. Cineva primește mult, da nu înțeleg de unde și pentru ce, dar ceilalți sunt la limita existenței. Avem mulți pensionari și-s obijduiți.

Ce le-ați recomanda celor de la guvernare?

S-au comis multe ilegalități în trecut, de asta, le doresc să aibă răbdare și încetișor să aducă țara la normalitate. Noi ca popor suntem „amestecați” și ei tot, cei din PSRM și blocul ACUM, de asta le doresc răbdare, înțelepciune și astfel să ajungă toți să facă compromisuri pentru binele poporului.

Adriana, Chișinău:

Ce credeți că poate reuși un Guvern în 100 de zile?

Chiar nu știu ce poate reuși, poate măcar ordine în în oraș. Din câte vedem, guvernanții noștri sunt abia la etapa legilor.

Care sunt cele mai stringente probleme ale R. Moldova?

Vorbind chiar de Chișinău – trebuie să facă ordine, peste tot mizerie. La sate – sărăcie, în oraș – dezordine, trebuie să rezolve aceasta. Corupția încă înflorește, e nevoie de legi, măsuri care ar scoate corupția din sistemul nostru. Sunt probleme și la structura socială, ar trebui de mărit salariile. Oamenii așteaptă – un trai mai bun și o viață decentă aici acasă. 

Ce recomandări le-ați da guvernanților?

Chiar le recomand să fie corecți, cât mai sinceri cu sine înșiși și să îndeplinească ceea ce au promis.

Mihai, or. Sângera

Ce poate reuși un Guvern în 100 de zile?

Nu știu, ei trebuie să știe. Trebuie să rezolve problemele oamenilor, iată ce trebuie să reușească. Probleme sunt mii.

Care sunt cele mai stringente probleme ale R. Moldova?

Probleme sunt multe și cetățeni care suferă, tot. Oamenii n-au unde lucra, poate locuri de muncă sunt, dar nu-s plătite și mulți pleacă. Și pensiile sunt mici.

Ce le-ați recomanda celor de la guvernare?

Să se apuce de lucru și atât!

Ala, de 11 ani stabilită în Marea Britanie

Ce poate reuși un Guvern în 100 de zile?

Din câte înțeleg, nu foarte multe pentru că sunt interese diferite și nu se pot înțelege. Au zis că vor să se ocupe de corupție, vreau să văd că se ocupă de acest prim pas.

Care sunt cele mai stringente probleme ale R. Moldova?

Corupția e problema numărul 1, de acolo pornește tot. Sunt stabilită de 11 ani peste hotare și mă doare sufletul pentru Moldova, revin ca să-mi văd familia, rudele. Sigur că mi-aș dori să revin și să nu mai plec, dar înțeleg că nu-mi pot permite asta, țara nu-mi poate oferi asta. Aș reveni acasă doar dacă aș ști că aș putea să muncesc fără a fi nevoită să pun bani în buzunarul cuiva pentru medicină, pentru învățământ, sau pentru a mi se face dreptate.

Ce le-ați recomanda guvernanților?

Să mărească salariile, astfel încât oamenii să nu fie corupți, e un cerc vicios, din câte se vede. Oamenii așteaptă un trai decent.

Nina Dumitraș, Chișinău

Ce credeți că poate reuși un Guvern în 100 de zile?

Un Guvern în 100 de zile poate reuși multe, în primul rând, a păstra încrederea cetățenilor în programul lor pe care-l știm și sperăm că o să schimbe considerabil viața noastră, a tuturor. Avem răbdare. 100 de zile pentru a face așa reformă e foarte puțin, dar în același timp, e mult pentru a ne insufla încredere în ziua de mâine

Care-s cele mai stringente probleme ale R. Moldova?

Lupta cu corupția, reforma în justiție, în primul și primul rând. Atâta timp cât lumea noastră nu va înțelege că trebuie să efectueze reforma în justiție, n-o să punem avea succese în alte ramuri, în alte direcții.

Ce recomandări le-ați da celor de la guvernare?

Trebuie să găsească în ei deșteptăciunea și răbdarea și să găsească rezolvare pentru problemele noastre. Ei n-au dreptul să ne dezamăgească. Opoziția atâta și așteaptă, ca cei de la guvernare să dea greș, nu vedeți cum își bat joc?! Toți trebuie să facă compromisuri, chiar dacă au viziuni politice diferite. Socialiștii ar urma să nu-l asculte în toate pe Dodon, dar să păstreze și să se așeze la masa de discuții cu ACUM și împreună să aleagă unica, corectă și dreaptă soluție  care să aducă numai bine cetățenilor de rând.

Pentru conformitate, Marina Gorbatovschi / ZDG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *