Votul în diasporă: alegători mulți, buletine insuficiente

În turul doi al alegerilor prezidenţiale, la cele 100 de secţii de votare deschise în afara R. Moldova, au participat 138712 alegători, cu 71507 mai mulţi decât în primul tur când, la urnele din afara ţării, s-au prezentat 67205 cetăţeni moldoveni cu drept de vot. Ţara în care au votat cei mai mulţi conaţionali de-ai noştri a fost Italia, unde au fost deschise şi cele mai multe secţii de votare – 25. Aici s-au prezentat la urne 51121 de alegători. Cei mai puţini votanţi s-au înregistrat în China, unde au votat doar 24 de cetăţeni.

Deşi majoritatea au fost nevoiţi să parcurgă sute sau chiar mii de kilometri pentru a putea vota, în turul doi, practic, numărul de alegători a fost mai mult decât dublu faţă de primul tur. Cu toate acestea, mulţi concetăţeni de-ai noştri nu şi-au putut exercita dreptul la vot pentru că, la secţiile lor, buletinele de vot s-au terminat cu mult înainte de închiderea urnelor, iar în loc să aplice ştampila pentru candidatul lor favorit, oamenii s-au consolat doar cu scrierea unor petiţii.

12 secţii au rămas fără buletine

Votul din diaspora a fost marcat de mai multe neajunsuri. Pe lângă numărul mic de secţii de votare, ceea ce i-a făcut pe concetăţenii noştri să parcurgă distanţe mari pentru a ajunge la vot, în mai multe secţii, cele 3 mii de buletine disponibile au fost insuficiente. În 12 secţii de votare deschise peste hotare au fost utilizate toate buletinele disponibile, iar în alte 6 secţii numărul buletinelor folosite a fost aproape de limita de 3000, numărul maxim de buletine per secţie admis de lege.

La ambele secții de votare deschise la Londra buletinele de vot s-au terminat cu mult timp înainte de închiderea urnelor

La ambele secții de votare deschise la Londra buletinele de vot s-au terminat cu mult timp înainte de închiderea urnelor

Cu ore bune înainte de închiderea urnelor, fără buletine de vot au rămas cele două secţii deschise la Moscova (Federaţia Rusă), cele două secţii de la Londra (Marea Britanie) şi alte două de la Bucureşti. De asemenea, buletinele de vot s-au epuizat la două secţii din Franţa (Paris şi Villeneuve Saint Georges) şi patru din Italia (Padova, Parma, Verona şi Mestre). Aproape de limita celor 3000 de buletine a ajuns secţia deschisă la Montreuil, Franţa (2998 de buletine uitilizate), cele de la Bologna şi Brescia din Italia, cu 2998 şi, respectiv, 2931 de buletine utilizate, cea de la Berlin (2718 buletine), Bruxelles (2995 buletine) şi Dublin (2998 buletine folosite). În aceste condiţii, sute de alegători au rămas în faţa secţiilor fără a-şi exercita dreptul la vot.

Petiţii în loc de voturi

Nemulţumiţi că nu au putut vota, oamenii au scris sute de contestaţii privind încălcarea dreptului la vot, doar că, spun ei, nu se ştie dacă plângerile lor vor fi citite de cineva. „Am ajuns la secţia de la ambasadă în jurul orei 17. În rând erau vreo mie de persoane. Mulţi continuau să vină. Deja se vorbea că buletinele de vot s-au terminat. Toţi eram derutaţi şi înfuriaţi că am fost privaţi de dreptul nostru fundamental de a vota. Apoi oamenii au început a semna petiţii adresate la CEC. Cel mai tare ne deranja faptul că nu ieşea niciun reprezentant al ambasadei să ne spună care este procedura, ce facem mai departe cu petițiile şi cui le înmânăm. Am mai aşteptat încă vreo 3 ore în frig pentru că nu era clar cui să dăm petiţiile”, spune Alexandru Onuţa, moldovean stabilit la Londra.

592-chicago„Diaspora a demonstrat că poate fi o forţă”

Marţi, 15 noiembrie, printr-un comunicat de presă, Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat a anunţat că de îndată ce instituţiile competente din R. Moldova vor purcede la crearea unui grup de lucru pentru modificarea Codului Electoral, BRD va fi parte activă a acestui grup şi se obligă să implice şi membrii diasporei în procedura de elaborare de propuneri pentru modificarea Codului Electoral, astfel încât pe viitor să fie asigurate condiţii optime pentru exercitarea dreptului la vot al cetăţenilor R. Moldova din afara hotarelor. „Prin mobilizarea fără precedent de care diaspora a dat dovadă la turul II al alegerilor prezidenţiale au fost spulberate mai multe mituri, precum că o singură secţie de votare nu poate procesa mai mult de 3000 de buletine de vot, că diaspora nu se implică şi că nu-i pasă de ceea ce se întâmplă în R. Moldova, că diaspora nu poate schimba mersul lucrurilor. Diaspora a demonstrat prin prezenţa masivă la vot că poate fi o forţă”, se menţionează în comunicatul Biroului Relaţii cu Diaspora.

Dodon a câştigăt în Est, Sandu în Vest

După numărarea a 100% din voturile exprimate la secţiile deschise peste hotare, Maia Sandu a obţinut 119171 voturi, ceea ce reprezintă 86,18%, în timp ce Igor Dodon a obţinut încrederea a 19110 oameni, adică 13,82%. Rezultatele însă au fost diferite de la o ţară la alta. Igor Dodon şi-a adjudecat victoria în 11 secţii deschise în afara ţării, iar Maia Sandu a învins în celelalte 89. Dacă moldovenii din Federaţia Rusă l-au preferat într-o proporţie covârşitoare pe Igor Dodon, atunci cei din Occident au votat masiv pentru Maia Sandu. Astfel, Igor Dodon a ieşit învingător în toate cele 8 secţii deschise pe teritoriul Federaţiei Ruse, el fiind preferatul a 7977 cetăţeni din totalul celor 8929 câţi au votat în această ţară. De asemenea, Dodon a luat majoritatea voturilor la Minsk, Belarus (68 voturi/58,62%), Sofia, Bulgaria (107 voturi/57,84%) şi Istanbul (870 voturi/78%). În celelalte două secţii deschise în Turcia, la Ankara şi Antalya, învingătoare a ieşit Maia Sandu. La fel şi în alte 87 de secţii, unde candidata PAS a luat majoritatea voturilor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Nikodim

  Scrutinul prezidențial 2016 a demonstrat lipsa si lipsa statului de drept în actualul spațiu al RM. Lipsa unei viziuni academice viabile asupra asupra procesului electoral… Prin proteste, vociferări stradale nu vom soluționa nimic. Se cer argumente, probe lideri cu autoritate, bine scoliti, pentru a demonstra unde cum și de către cine a fost încălcată Constituția, dreptul internațional referitor la formarea unui stat de drept și prosper . E necesar după opinia mea, ca, elita științifică de urgență să propună unele recomandări , fie și pentru dezbateri publice, prin implicarea mass-mediei DOAR A CELEI SCRISE, pentru ca după acceptatea acestor recomandari, să putem la nivel STATAL, asigura dreptul fiecărui cetățean de a fi LIBER și TRANSPARENT ales ,conform principiului meritocrației. Dar nu a listelor partinice. Asa zisa SPISCĂ…De asemenea de elaborat si instituit un mecanism EFICIENT ca cei care au compromis sau fraudat scrutinul să fie sancționat. Să le fie retras mandatul celora care l-au
  ilegal. Doar un lider sau organ eligibil ce este ales CORECT poate readuce susținerea, speranța și încrederea în el… Ar trebui de studiată experiența altor state, civilizații și instituții, ce aplică EFICIENT și transparent alegerea si destituirea liderilor

 2. Judele de Apoi

  Ultima oră-
  —————————————
  Maia Sandu și alți lideri opozanți, cu documentele în mână
  și cu ajutorul avocaților independenți voluntari de peste hotare /din Estonia, Polonia, România, etc./
  TREBUIE SĂ DEA ÎN JUDECATĂ GUVERUL MAFIOT ANTI-POPOR DE LA CHIȘINĂU
  pt. NEPERMITEREA MIILOR DE EST-MOLDOVENI ROMÂNI DE A VOTA la 13 Nov.2016
  ÎN CONFORMITATE CU CONSTITUȚIA-
  – LA CURTEA DREPTURILOR OMULUI DE LA CONSILIUL EUROPEI DE LA STRASBOURG
  -și LA CURTEA INTERNAȚIONALĂ DE LA HAGA /OLANDA
  ——————————————————————————
  ALEGERI PREZIDENȚIALE FURATE ȘI FRAUDATE !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *