Voronin şi Dodon, “uitaţi” la baştină

Comuniştii au pierdut alegerile în localităţile de baştină ale celor mai importanţi lideri ai formaţiunii, Voronin şi Dodon. Totodată, “acasă” la Filat, Plahotniuc, Chirtoacă sau Ghimpu, partidele din care aceştia fac parte s-au impus detaşat atât la alegerile pentru funcţia de primar, cât şi la cele pentru funcţiile de consilieri.

În comuna Corjova, r. Dubăsari, unde s-a născut liderul comunist Vladimir Voronin, PCRM a pierdut prima bătălie.

Valeriu Miţul, actualul primar, care a candidat la alegerile din 5 iunie din partea PLDM, a acumulat 46,5 % din voturi. Acesta se va confrunta în turul doi de scrutin cu “urmaşul lui Voronin”, Sergiu Oprea, care reprezintă PCRM şi care a luat 38,7% din voturi. Pe locul trei în opţiunile alegătorilor din Corjova s-a clasat candidatul Partidului Liberal.

Comuniştii, învinşi în casa lui Voronin

Comuniştii au pierdut bătălia pe teren propriu cu forţele AIE şi la alegerile pentru consilieri. Aici, PLDM a acumulat 47,19% din voturi, iar împreună cu PL, care a acumulat 10%, pot forma o majoritate democrată în consiliul local. Pentru consilierii PCRM au votat 42,5% din alegători.

Comuniştii şi-au luat revanşa în alegerile de la Dubăsari. Acolo, PCRM a acumulat 54,4% din simpatiile alegătorilor şi poate alege fără concursul celorlalte partide preşedintele raionului.

Dodon din PD

În satul Sadova, Călăraşi, localitatea de baştină a lui Igor Dodon, PCRM nu a avut nici un candidat oficial la funcţia de primar. După primul tur de scrutin, reprezentanta PD, Ecaterina Dodon, a acumulat 26,2% din sufragii. Ea este urmată de candidatul independent Anatolie Savin cu 22,8% şi de Vitalie Arhip, reprezentantul PLDM, cu 20,7%. Un candidat cu acelaşi nume de familie ca şi al candidatului la funcţia de primar al Chişinăului, Ion Dodon, a acumulat 4,3% din voturi.

PCRM a pierdut categoric alegerile şi pentru consilieri în satul lui Dodon. Comuniştii au acumulat doar 11,7% din sufragii, fiind depăşiţi clar de PLDM, PD şi chiar de Partidul Republican din Moldova.

Şi în centrul raional Călăraşi, PCRM a fost învins. Partidul lui Dodon a acumulat 20% din voturi, fiind întrecut de PLDM şi PD. Cele două împreună cu PL au peste 60% din voturi şi pot forma un consiliu democrat.

Nici urmă de comunişti la Coloniţa

Spre deosebire de voturile din satele liderilor comunişti, în localităţile unde s-au născut liderii partidelor din AIE, voturile au fost acordate acestor partide.

În Coloniţa, mun. Chişinău, localitatea de baştină a liderilor PL, Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, vom avea turul doi de scrutin. Acolo, candidata PL, Maria Iarmenco, a acumulat 43,4% din voturi. Ea este urmată de Angela Zaporojan, de la PLDM, cu 24,9% din voturi. Pe locul trei în cursa pentru Primăria Coloniţa s-a clasat Ion Ghimpu, iar pe ultimul, Vladimir Ghimp. PCRM nu a avut un candidat oficial în localitatea lui Ghimpu şi Chirtoacă.

La alegerile pentru consilieri, PL a acumulat 41,4 % din voturi, fiind urmat de Partidul European şi de PLDM, cu 14,6%. PL şi PLDM pot forma majoritatea în consiliul local. În Coloniţa s-a votat şi pentru Primăria Chişinău. Candidatul Liberal, Dorin Chirtoacă, a acumulat în localitatea sa de baştină 78,7% din voturi. Comunistul Igor Dodon a fost votat de 15,1% din băştinaşii lui Ghimpu şi Chirtoacă.

Verde în satul lui Filat

În Lăpuşna, r. Hânceşti, satul de baştină al lui Vladimir Filat, Gheorghe Chirilă, candidatul PLDM, s-a impus încă din primul tur, obţinând 58,62% din voturi. Acesta este urmat de candidatul democrat, Ion Busuioc. Candidatul comuniştilor s-a situat pe ultimul loc. Şi la consilieri, PLDM a câştigat detaşat. “Verzii” au acumulat 55,88% din totalul voturilor valabil exprimate. Democraţii au luat puţin peste 15% şi s-au clasat pe locul doi.

La nivel raional, deşi nu are majoritatea, partidul lui Filat e de asemenea în frunte. La funcţia de  consilier raional în Hânceşti, pentru PLDM au votat 34% din alegători, pentru democraţi 24,16%, iar pentru comunişti 17,24%. PL a acumulat 12,05% din voturi. Partidele care formează AIE au împreună peste 70% şi pot alege preşedintele raionului.

Lupu, umilit la Bălţi

Oraşul Bălţi, de unde este originar Marian Lupu, a fost „cucerit” încă din primul tur de comunişti. Vasile Panciuc a devenit primar, iar comuniştii au obţinut o majoritate covârştitoare în consiliul municipal – 63,4%.

Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, a suferit o înfrângere categorică în oraşul său natal. PD s-a situat abia pe locul patru în preferinţele alegătorilor bălţeni, cu 5,3% din voturi, fiind devansat de PCRM, PLDM şi chiar de PL.

Plahotniuc, pe cal la Nisporeni

În comuna Grozeşti, unde a copilărit Vladimir Plahotniuc, Elena Dobzeu, candidata PD, a câştigat primăria din primul tur, cu peste 75% din voturi. Ea i-a devansat detaşat pe reprezentanţii PLDM şi PL. Şi la alegerile pentru consilieri, PD s-a impus vădit, acumulând peste 67% din sufragii. Ultimii în satul lui Plahotniuc au fost comuniştii, cu doar 6% din voturi.

“Influenţa” lui Vladimir Plahotniuc în Nisporeni s-a văzut şi la alegerile pentru consilierii raionali. Şi la acest capitol, democraţii lui Plahotniuc s-au impus, chiar dacă fără majoritate. PD a acumulat 35,% din voturi, fiind urmat de PLDM, cu 25%, şi de PL cu 16 %. Cele trei partide ale AIE pot forma o majoritate liniştitoare în consiliul raional Nisporeni, comuniştii fiind votaţi de doar 13 % din cetăţenii cu drept de vot.

PD, şef la Buliga acasă

Originară din comuna Horeşti, r. Făleşti, Valentina Buliga se pare că nu a fost uitată de consătenii săi. Anton Revenco, candidatul PD la funcţia de primar al localităţii, s-a impus încă din primul tur cu 56,4% din voturi. Acesta a fost urmat de reprezentanţii PLDM şi PL. Şi pe listele consilierilor, PD s-a impus, chiar dacă nu cu peste 50%. PD a obţinut în satul Valentinei Buliga 45,4% din sufragii. Pe locul doi s-a clasat PLDM, cu aproape 30%, iar pe trei, PCRM cu 16% din voturi.
În raionul Făleşti, cele mai multe voturi le-a obţinut PCRM (39,3%). Totuşi, împreună, PLDM (25,5%), PD (21,4%) şi PL(6,3%), componentele AIE, au peste 50% şi pot forma un consiliu democrat.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. oleg

    MOLDOVENII DE PESTE HOTARE ÎNDEAMNĂ CHIŞINĂUNENII SĂ VETEZE PENTRU DORIN CHIRTOACĂ.NOI ÎNTR-O CAPITALĂ COMUNISTĂ NU NE ÎNTOARCEM!!!

  2. Gheorghe

    “La alegerile pentru consilieri, PL a acumulat 41,4 % din voturi, fiind urmat de PARTIDUL EUROPEAN (???) şi de PLDM” ??????????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *